Για τέταρτη φορά στην ιστορία του το φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, «παιδί» των Νυχτών Πρεμιέρας, επίσης της Αθήνας, κατόρθωσε να δηλώσει δυναμικά το παρόν. Λογικό αφού διοργανώνεται από τους ίδιους ανθρώπους, επιλέγει ιδιαίτερους χώρους για προβολές, έχει πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες ταινίες, πολλές από τις οποίες είναι κρυφά αριστουργήματα που τείνουν να ξεχαστούν και είναι δωρεάν.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιέχει δυο ακόμα παλιές ταινίες και μια καινούργια που θα ανοίξει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Την Πέμπτη 28 Αυγούστου τη σκυτάλη των προβολών του θερινού φεστιβάλ παίρνει η ταινία «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς» του Χαλ Άσμπι, στο Άλσος της Νέας Σμύρνης. Σάτιρα της αμερικάνικης πραγματικότητας του 1980 η ταινία σηματοδοτεί επίσης μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Πίτερ Σέλερς που υποδύεται έναν αγράμματο κηπουρό ο οποίος κατορθώνει να γίνει σύμβουλος στον Λευκό Οίκο κάνοντας χρήση σλόγκαν από διαφημιστικά. Η ταινία χάρισε στον βρετανό ηθοποιό μία υποψηφιότητα για Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα. Δίπλα του οι Σίρλει Μακ Λέιν, Μέλβιν Ντάγκλας και ο Τζακ Γουόρντεν. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα.
Το 4ο Athens Open Air Film Festival συμπληρώνει τις προβολές του τον Σεπτέμβριο με την Avant –Premiere της ταινίας «Lunchbox» (03/09 –Σινέ Ψυρρή) και την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Πίσω Πόρτα» (04/09 –Πεζόδρομος Δ. Αεροπαγίτου). Ντεμπούτο του ινδικής καταγωγής Ρίτες Μπάτρα είναι μια ευχάριστη ρομαντική κομεντί εξωτικής ατμόσφαιρας και με ινδικές μυρωδιές. Μία γλυκύτατη ερωτική ιστορία δι’ (ανορθόδοξης) αλληλογραφίας στη σημερινή Μουμπάι, υπηρετεί επάξια το ανθρώπινο σινεμά της καρδιάς!

Στην «Πίσω Πόρτα» ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος (ένθετη φωτογραφία) υπέγραψε μια ιστορία προσωπικής και κοινωνικής αναμόρφωσης, δοσμένη μέσα από το ανατρεπτικό χιούμορ και μία σειρά από μικρές και μεγάλες προσδοκίες, με τον μικρό πρωταγωνιστής να προσπαθεί να ωριμάσει και να ενηλικιωθεί απότομα στην Αθήνα του 1966.