Βαθμολογία

5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1: μέτρια, 0: απαράδεκτη, _: χωρίς άποψη
—————————————–

Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν
(Chinese puzzle)
Κομεντί γαλλικής παραγωγής 2013, σε σκηνοθεσία Σεντρίκ Κλαπίς, με τους Ρομάν Ντουρίς, Κέλι Ρέιλι, Οντρέ Τοτού.
Ενα συμπαθητικό –αλλά ως εκεί –ερωτικό γαϊτανάκι γυρισμένο στη Νέα Υόρκη με γαλλικό κατά βάση καστ είναι η ρομαντική κομεντί «Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν» του Σεντρίκ Κλαπίς.
Ο χαριτωμένος όπως πάντα Ρομάν Ντουρίς υποδύεται τον Γάλλο που αποφασίζει να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να βρίσκεται κοντά στα παιδιά που έχει με την Κέλι Ρέιλι. Στο Μανχάταν όμως θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο ακόμη γυναίκες, το παλιό του φλερτ (Οντρέ Τοτού) και τη λεσβία φίλη της (Σεσίλ Ντε Φρανς). Το πού τελικά θα καταλήξει είναι το ερώτημα που πλανάται στην ταινία, η οποία, χωρίς να αποτελεί κάτι ιδιαίτερο, έχει τις δροσερές στιγμές της και ενδείκνυται για θερινό σινεμά χωρίς ιδιαίτερες σκοτούρες, ούτε όμως και απαιτήσεις.
Βαθμολογία: 2
Αίθουσες
ΑΘΗΝΑ: ΦΙΛΟΘΕΗ –ΡΙΒΙΕΡΑ –ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ – ΦΛΟΙΣΒΟΣ – ΡΙΑ ΒΑΡΚΙΖΑ – ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ – ΛΙΛΑ – ΔΕΞΑΜΕΝΗ – ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟ –ΦΙΛΙΠ –ΛΑΟΥΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΛΛΗΝΙΣ –ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Το χέρι του ενός εκατομμυρίου
(Million dollar arm)
Αθλητική κομεντί αμερικανικής παραγωγής 2014) σε σκηνοθεσία Κρεγκ Γκιλέσπι με τους Τζον Χαμ , Μπιλ Πάξτον.
Το μπέιζμπολ είναι ένα άθλημα που καλώς ή κακώς δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη απήχηση στην Ελλάδα και αυτό κατά κάποιον τρόπο φαίνεται και από τη λιγοστή ανταπόκριση που είχαν πάντα στη χώρα μας οι ταινίες που ασχολούνται μαζί του. Στο «Χέρι του ενός εκατομμυρίου» βασική ιδέα είναι ο συνδυασμός του μπέιζμπολ με ένα ακόμη λιγότερο δημοφιλές εδώ άθλημα, το κρίκετ. Ο Τζον Χαμ (που μετά την τηλεοπτική επιτυχία του στο «Mad men» προσπαθεί να βρει το κινηματογραφικό πρόσωπο που του ταιριάζει) υποδύεται τον ατζέντη αθλητών που σκαρφίζεται την ιδέα να ανακαλύψει ταλέντα του κρίκετ στο pitching (εκείνοι που πετούν την μπάλα) στην Ινδία και να τα εκπαιδεύσει στο μπέιζμπολ. Προβλέψιμο και υπερβολικά γλυκούλι, το φιλμ θέλει και τα καταφέρνει να ακολουθήσει κατά γράμμα τη λογική του σύγχρονου παραμυθιού της Ντίσνεϊ, προσπαθώντας να αντλήσει χιούμορ από φολκλόρ σκηνές στην ταλαίπωρη Ινδία στην οποία ο καλός Αμερικανός αλωνίζει σαν καλός Σαμαρείτης.
Βαθμολογία: 2
Αίθουσες
ΑΘΗΝΑ: ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ – STER IΛION – VILLAGE ΡΕΝΤΗ
Χίλιοι τρόποι για να πεθάνεις στην Δύση
(A million ways to die in the West)
Κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 2014 σε σκηνοθεσία Σεθ Μακ Φαρλέιν, με τον ίδιο και τους Λίαμ Νίσον, Σαρλίζ Θερόν.
Αν από την ταινία «Χίλιοι τρόποι για να πεθάνεις στην Αγρια Δύση» οι υπερβολικές σε μήκος σκηνές με τα αστεία που προέρχονται από το παχύ έντερο ήταν λιγότερες, σίγουρα θα είχα σιχαθεί λιγότερο και γελάσει περισσότερο. Γιατί ως παρωδία των ταινιών γουέστερν η ταινία που σκηνοθέτησε ο πρωταγωνιστής της Σεθ Μακ Φαρλέιν έχει γούστο. Κρίμα που πέφτει στην παγίδα του ανόητα γκροτέσκου και χωρίς λόγο χυδαίου και αυτοκαταστρέφεται. Πολύ διασκεδαστικό πάντως ήταν το πέρασμα του Λίαμ Νίσον στον ρόλο ενός κακού πιστολέρο που καταλήγει με μια μαργαρίτα στον πισινό, ενώ ως «γλάστρα» της ταινίας η Σαρλίζ Θερόν είναι προφανές ότι εδώ κάνει το κέφι της.
Βαθμολογία: 1
Αίθουσες
ΑΘΗΝΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ VILLAGE – VILLAGE ΡΕΝΤΗ COOL- ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ – ODEON STARCITY – ΑΕΛΛΩ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ – ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΙΔΑΡΙ – ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΛΣΟΣ
– ΒΑΡΚΙΖΑ –ΓΕΡΑΚΑΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΣΥΓΓΡΟΥ – ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΠΛΑΚΑ – ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ –
ΧΛΟΗ ΚΗΦΙΣΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – VILLAGE COSMOS –VILLAGE ΛΙΜΑΝΙ
Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2
(How to train your dragon 2)
Κινούμενα σχέσια αμερικανικής παραγωγής 2014, σε σκηνοθεσία Ντιν Ντε Μπλουά.
Περιπέτεια κινουμένων σχεδίων «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2» του Ντιν Ντε Μπλουά ακολουθεί την επιτυχία τού «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας» (2010), επίσης του Ντε Μπλουά. Και είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας βασισμένης στα μυθιστορήματα της Κρεσίντα Κάουελ. Το ντουέτο του νεαρού Βίκινγκ και του δράκου με τον οποίο έχει γίνει φίλος θα γεφυρώσει τις σχέσεις ανάμεσα στους δράκους και στους Βίκινγκ. Η ταινία προβάλλεται δισδιάστατη και τρισδιάστατη αλλά μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε το DVD για να ακούσουμε τις φωνές της Κέιτ Μπλάνσετ, του Τζέραρντ Μπάτλερ και άλλων ηθοποιών που δοκιμάζονται στο κινούμενο σχέδιο.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: ΑΘΗΝΑΙΑ – ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ – ΦΟΙΒΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ – ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ – ODEON STAR CITY – STER ΙΛΙΟΝ ΘΕΡΙΝΟ –ΟΛΑ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ VILLAGE – ΑΕΛΛΩ – NANA – ΑΛΣΟΣ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΛΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑ – ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ – ΒΑΡΚΙΖΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – VILLAGE COSMOS –VILLAGE ΛΙΜΑΝΙ
>>>Τελικά η πιο αξιόλογη ταινίατης εβδομάδας είναι μια επανέκδοση, η κλασική «Αμελί» («Le fabuleux destin d’ Amelie Poulen», Γαλλία, 2001) του Ζαν-Πιερ Ζενέ, με τους Οντρέ Τοτού, Ματιέ Κασοβίτς, Ντομινίκ Πινιόν, Ρουφούς. Με την αστείρευτη φαντασία της η μικρή Αμελί σπάει την ανία της καθημερινότητας και προσπαθεί να προσφέρει καλοσύνη στο Παρίσι των αρχών της δεκαετίας του 2000. Απολαυστικό παραμύθι ονειρικής αθωότητας, στο οποίο κυριαρχεί η γλυκύτατη και εμβληματική φιγούρα της Τοτού που υποδύεται την ηρωίδα του τίτλου. Η «Αμελί» υπήρξε η ταινία της χρονιάς στη Γαλλία και άρεσε σε όλες τις χώρες όπου προβλήθηκε. Απολύτως δικαιολογημένα.
Βαθμολογία: 4
Αίθουσες
ΑΘΗΝΑ: ΨΥΡΡΗ