Κάννες, Αποστολή

Aπραγος έμεινε τελικά ο Πάνος Χ. Κούτρας, αφού η ταινία του «Xenia» αγνοήθηκε από την κριτική επιτροπή του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα», η οποία επέλεξε την ουγγρική ταινία» Λευκός θεός» ( «Feher Isten») του Κορνέλ Μουντρούτσο για το μεγάλο βραβείο στο εν λόγω τμήμα. Η εξαιρετική αυτή αλληγορία πραγματεύεται μια φανταστική επανάσταση των σκύλων. Η ταινία «Xenia» που ωστόσο άρεσε και καταχειροκροτήθηκε στις δυο προβολές της δεν φιγουράρει ούτε στις υπόλοιπες βραβεύσεις του τμήματος που είναι:

Βραβείο επιτροπής στην συμπαραγωγή Σουηδίας/ Νορβηγίας «Turist» του Σουηδού Ρούμπεν Οστλουντ, ένα αξιοπερίεργο οικογενειακό δράμα που λαμβάνει χώρα σε ένα χιονοδρομικό κέντρο των γαλλικών Αλπεων που πλήττεται από μια χιονοστιβάδα.

Ειδικό βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα στο ντοκιμαντέρ «Το αλάτι της γης» των Βιμ Βέντερς και Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο με θέμα τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο , διάσημο βραζιλιάνο φωτογράφο και οικολόγο (που είναι επίσης πατέρας του δεύτερου).

Βραβείο συλλογικής δουλειάς δόθηκε στους σκηνοθέτες της ταινίας «Party girl» Μαρί Αματσουκελί, Κλερ Μπεργκέρ και Σαμουέλ Τι για την ταινία «Party girl» το πορτρέτο μιας γερασμένης στριπτιζέζ, μητέρας τεσσάρων παιδιών που αδυνατεί να επιστρέψει στην «φυσιολογική» ζωή και να κτίσει εκ νέου οικογένεια. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η ερασιτέχνις ηθοποιός που υποδύεται κεντρική ηρωίδα (άρα τον εαυτό της) είναι μητέρα του σκηνοθέτη Σαμουέλ Τι που επίσης παίζει στην ταινία τον γιό της.

Και τέλος, το βραβείο καλύτερου ηθοποιού δόθηκε στον Αβορίγινα Ντέιβιντ Γκουλπιλίλ για τον ρόλο του στην ταινία «Charlie’s country» του Αυστραλού Ρολφ Ντε Χέερ ,μια τρυφερή ματιά στον σύγχρονο κόσμο των Αβορίγινων που προσπαθούν να διατηρήσουν τα έθιμά τους ανέπαφα ορθώνοντας ανάστημα στην κυριαρχία της λευκής εξουσίας.