Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου 21 – 22 Σεπτεμβρίου, παραπάνω από 25 ταινίες προβάλλονται σε έξι αίθουσες της Αθήνας στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Πολλές ταινίες, καλές οι περισσότερες αλλά ναι είναι πολλές. Αναπόφευκτα ο μπούσουλας μπορεί να χαθεί. Ενας μίνι σχεδιασμός προγράμματος κρίνεται απαραίτητος. Τον δικό μας, παρουσιάζουμε παρακάτω, από αυτές που έχουμε ήδη υπόψη μας. Κάποιες θα παιχτούν αργότερα και εμπορικά στις αίθουσες και απ’ όσο μπορεί κανείς να προβλέψει, θα συζητηθούν.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
Χίτλερ: Μια ταινία από τη Γερμανία – Hitler Ein Film Aus Deutschland
Μην σας φοβίζει η απαγορευτική διάρκεια του οκτάωρου αριστουργήματος του Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ που σχολιάζει μέσω διαφορετικών μορφών Τέχνης το τερατώδες φαινόμενο του ναζισμού. Είναι απαραίτητο να την έχετε έστω και εν μέρει υπόψη σας και να προλάβετε .και άλλα πράγματα στην ημέρα. Ας δείτε τρεις μόνον ώρες.
Gloria
Η Παουλίνα Γκαρσία απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου για την δουλειά της στο γλυκόπικρο αυτό υπαρξιακό δράμα του χιλιανού Σεμπαστιάν Λελίο όπου πλάθει εξαιρετικά το πορτρέτο μιας μοναχικής γυναίκας. Η ταινία θα παιχθεί αργότερα και εμπορικά στις αίθουσες.
Διάρκεια: 110′.
Δαναός 1 –20.00
Η μεγάλη ομορφιά – La grande belezza
Από τον Πάολο Σορεντίνο, τον Ιταλό σκηνοθέτη του «Il divo», μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία που αγνοήθηκε στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών, η οποία ακτινογραφεί την ιδεολογικά κουρασμένη αλλά πάντα φαντασμαγορική Ρώμη των καιρών μας αποτίοντας φόρο τιμής στην «Ντόλτσε Βίτα» του Φεντερίκο Φελίνι. Πρωταγωνιστεί ο Τόνι Σερβλίο (ο Τζούλιο Αντρεότι του «Il Divo») στον ρόλο ενός δημοσιογράφου –συγγραφέα που πνίγει τις αναμνήσεις του σε ολονύκτια, «κενά» πάρτι. Η ταινία θα παιχθεί αργότερα και εμπορικά στις αίθουσες.
Διάρκεια: 142′
Odeon Oπερα1 –22.30
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
Ανάμεσα – Ιnch’ allah
Από την δημιουργική ομάδα των ταινιών «Μέσα από τις φλόγες» και «Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ», μια ταινία που φλερτάρει ανάμεσα στο πολιτικό σχόλιο και το κοινωνικό δράμα ενώ παρακολουθεί τα καίρια διλήμματα μια καναδέζας γιατρού που εργάζεται σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων. Σκηνοθεσία: Αναίς Μπαρμπό Λαβαλέτ. Η ταινία θα παιχθεί αργότερα και εμπορικά στις αίθουσες.
Διάρκεια: 102′
Δαναός 1 –17.45
Εcholot
Γερμανική ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη Αθανάσιου Καρανικόλα, ένα προσεγμένο στην δομή του δράμα που μιλά για την οδύνη της απώλειας μέσα από την επανασύνθεση μιας παρέας που θρηνεί τον θάνατο ενός φίλου που αυτοκτόνησε. Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην προβολή.
Διάρκεια: 77′
Ιντεάλ, 20.00
Fruitvale Station
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του αμερικανού σκηνοθέτη Ράιαν Κούγκλερ, είναι εμπνευσμένη από το αληθινό περιστατικό της δολοφονίας ενός αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στο Λος Αντζελες. Η ταινία άρεσε πολύ στην εφετινή προβολή της στις Κάνες και ενδεχομένως να ακουστεί στα προσεχή Οσκαρ. Η ταινία θα παιχθεί αργότερα και εμπορικά στις αίθουσες.
Διάρκεια: 85′
Odeon Οπερα 1, 22.15