«Κάλλιο αργά παρά ποτέ…». Μ΄αυτή την φράση άρχισε ο Γιώργος Λούκος την παρουσίαση του εφετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών&Επιδαύρου την Τετάρτη, 15 Μαΐου, σχολιάζοντας με χιούμορ την καθυστέρηση στην ανακοίνωση. Και δεν σταμάτησε εκεί: παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης συνέχισε στο ίδιο μοτίβο: «Ισως του χρόνου να πρωτοτυπήσουμε ακόμη περισσότερο: ν΄ανακοινώσουμε το πρόγραμμα αφού το Φεστιβάλ έχει ολοκληρωθεί…».

Αμέσως μετά, ο κ. Λούκος θέλησε να ευχαριστήσει τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό-σταθεροί φίλοι της διοργάνωσης κάποιοι απ΄αυτούς όπως ο Τόμας Οστερμάγιερ, ο Ζερεμί Ρορέρ, η Μαγκί Μαρέν – αλλά και άλλοι, όπως η Πάτι Σμιθ, για παράδειγμα, οι οποίοι, όπως είπε, είτε άλλαξαν το πρόγραμμά τους είτε ακύρωσαν ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα και να στηρίξουν το Φεστιβάλ. Εξάλλου, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, εφέτος εμφανίζονται πολλές ελληνικές ομάδες…



Παίρνοντας τον λόγο από την πλευρά του ο κ. Τζαβάρας μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον κ. Λούκο κι έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του Φεστιβάλ Αθηνών. Η άποψή του, όμως, ότι και το «εφετινό πρόγραμμα ανακοινώθηκε εγκαίρως», προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς ορισμένων εκ των παριστάμενων καλλιτεχνών. Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου – η παράσταση του οποίου «Πρώτη Υλη» επαναλαμβάνεται εφέτος στο Φεστιβάλ- είπε με χιούμορ: «Αν μέσα σε τόσο λίγες μέρες ο Γιώργος Λούκος κατάφερε να κάνει τέτοιο πρόγραμμα, προτείνω του χρόνου να του δώσουμε μερικές ώρες μόνο για να δούμε τί θα κάνει…». Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει κανείς να δίνει την εντύπωση ότι τα πράγματα γίνονται τελευταία στιγμή, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι…

Στο πλαίσιο της κουβέντας περί καθυστερήσεων, από την συνέντευξη δεν έλειψαν και ερωτήσεις στον κ. Τζαβάρα για το θέμα της διαδοχής στο Εθνικό Θέατρο. Ο ίδιος είπε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού- ο Γιάννης Χουβαρδάς εν προκειμένω- είναι θεσμός και το Υπουργείο οφείλει να σέβεται τους θεσμούς και να περιμένει να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους προτού προβεί σε ανακοινώσεις. Για το θέμα της καθυστέρησης ορισμού του Δ.Σ είπε ότι αναγνωρίζει και δέχεται την κριτική. Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν είμαι εδώ για να θεραπεύω πάσα νόσο. Είμαι βουλευτής νομού Ηλείας στον οποίο ο Πρωθυπουργός ανέθεσε τα συγκεκριμένα καθήκοντα… Υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει…Είμαι προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Δυστυχώς…» κατέληξε, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα του Εθνικού Θεάτρου.

Πρόγραμμα και οικονομικά

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του εφετινού Φεστιβάλ Αθηνών& Επιδαύρου που θα διεξαχθεί στο διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου, θα’ λεγε κανείς ότι είναι αξιοπρεπές, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Για μια ακόμη χρονιά, εκτός του Ηρωδείου, της Επιδαύρου και της Πειραιώς 260, παραστάσεις θα φιλοξενηθούν και σε άλλους χώρους (Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α). Πέραν των προαναφερθέντων, ξεχωρίζει η πολυαναμενόμενη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» του Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του διεθνούς Ελληνα σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκου στο Ηρώδειο, η νέα εμφάνιση του Θεόδωρου Κουρεντζή, του Ελληνα αρχιμουσικού ο οποίος διαγράφει εντυπωσιακή διαδρομή στην Ρωσία αλλά και στην Δύση κι εμφανίζεται με το σύνολο MusicAeterna, το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή ο οποίος χάθηκε πρόσφατα κ.λ.π. Ωστόσο, στο πρόγραμμα δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες προσθήκες της τελευταίας στιγμής: ανάμεσά τους, το νέο έργο για το οποίο κάνει πρόβες αυτή την εποχή ο Μπομπ Γουίλσον με τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και το οποίο, όπως είπε ο Γιώργος Λούκος, γίνονται προσπάθειες να δούμε στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης είναι 2.700.000 ευρώ, αλλά «μπορεί να πάει και 3.000.000» όπως είπε ο κ. Τζαβάρας.

Εικαστικά

Κλασική μουσική

Χορός

Ελληνική μουσική

Σύγχρονη ξένη μουσική

Θέατρο