Ενώ στην Ελλάδα περιμένουμε αυτές τις ημέρες τον τρίτο και τελευταίο τόμο του μνημειώδους IQ84 του Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι, στη χώρα του κυκλοφορεί ήδη το νέο του μυθιστόρημα, ένα «συμμαζεμένο» βιβλίο 370 σελίδων με τον τίτλο Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και το πολύχρονο προσκύνημά του που τυπώθηκε στο ιλιγγιώδες πρώτο τιράζ των 600.000 αντιτύπων.
Οι φανατικοί αναγνώστες του ασιάτη συγγραφέα, του οποίου το όνομα ακούγεται συχνά στα στοιχήματα για το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, έκαναν ουρά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής έξω από βιβλιοπωλεία του Τόκιο προκειμένου να παραστούν στα «αποκαλυπτήρια» του νέου βιβλίου στις βιτρίνες των καταστημάτων και να αποκτήσουν ένα αντίτυπο.
Στο εξώφυλλο του μυθιστορήματος ο συγγραφέας εξομολογείται ότι ξεκίνησε να γράφει χωρίς την παραμικρή ιδέα: «Μια μέρα που είχα όρεξη για γράψιμο κάθισα στο γραφείο μου και έγραψα τις πρώτες γραμμές αυτής της ιστορίας. Ύστερα, για περίπου μισό χρόνο, συνέχισα να γράφω χωρίς να ξέρω πού θα πάει η ιστορία, τι είδους χαρακτήρες θα έχει ή πόσο μεγάλη θα είναι». Η υπόθεση του βιβλίου είχε παραμείνει μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή.
Το μυθιστόρημα αφηγείται μια ιστορία απώλειας και αποξένωσης με κεντρικό χαρακτήρα τον 36χρονο Τσουκούρου Ταζάκι ο οποίος έχει μια αδυναμία στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Στο σχολείο είχε τέσσερις στενούς φίλους –δυο αγόρια και δυο κορίτσια. Τα ονόματά τους παρέπεμπαν το καθένα σε ένα χρώμα. Του Τσουκούρου Ταζάκι, όχι. Ήταν άχρωμος. Ήταν επίσης ο μόνος από τους πέντε που πήγε στο πανεπιστήμιο. Είναι 20 χρόνων και επιστρέφει, στις διακοπές του, στο σπίτι του, όταν οι τέσσερις φίλοι του, ο καθένας ξεχωριστά, του ανακοινώνουν ότι αποφάσισαν να διακόψουν την επαφή μαζί του –χωρίς εξηγήσεις.
Μια γυναίκα γίνεται αφορμή ο Τσουκούρου Ταζάκι, στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του, να κάνει έναν απολογισμό της άχρωμης ζωής του, μιας ζωής που στα πρώτα χρόνια των σπουδών του τη ζούσε μηχανικά ενώ τις σκέψεις του απασχολούσε η σκέψη του θανάτου. Με την παρότρυνσή της αποφασίζει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του και τους φόβους του και να ανακαλύψει γιατί οι φίλοι του τον απέρριψαν. Στο τέλος αυτού του ιδιότυπου «προσκυνήματος» καταλήγει σε ένα ερημικό χωριό στη Φινλανδία όπου όλα του αποκαλύπτονται.
«Όσο κι αν προσπαθούμε να του κρυφτούμε ή να το κρύψουμε, το παρελθόν εξακολουθεί να υπάρχει κάπου», γράφει στην παρουσίαση του βιβλίου στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun o ιάπωνας κριτικός Αtsushi Sasaki. «Γι’ αυτό πρέπει, κάποια στιγμή, να βρούμε το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε, ακόμη και αν αυτό το παρελθόν είναι γεμάτο θλίψη, απελπισία και άλυτα μυστήρια. Αυτό μάλλον είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Μουρακάμι», καταλήγει ο κριτικός. Η θεματολογία και η ατμόσφαιρα μοιάζει να παραπέμπουν στο νοσταλγικό και σκοτεινό Νορβηγικό δάσος του 1987, το μυθιστόρημα που εκτίναξε τη δημοτικότητα του Μουρακάμι.
Το νέο μυθιστόρημα βρίσκεται ήδη στην κορυφή των πωλήσεων στο ιαπωνικό Amazon. Είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει ο Μουράκαμι τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πολύ επιτυχημένου 1Q84 που μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες και πούλησε, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2009, ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε έναν μήνα. Για το νέο μυθιστόρημα ο ιαπωνικός εκδοτικός οίκος Bungeishunju δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη πουληθεί τα δικαιώματα μετάφρασής του.