Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σχεδόν την αυγή του 21ου αιώνα πολλοί ΄Ελληνες ζωγράφοι φιλοτέχνησαν έργα για τα ιστορικά ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής με αποτέλεσμα η νεοελληνική τέχνη να μπει στην καθημερινότητα χιλιάδων Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της δωρεάς της τεράστιας εικαστικής συλλογής της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας στο Μουσείο Μπενάκη (που επισφραγίστηκε το 2011 με την έκθεση: «΄Ελληνες ζωγράφοι στα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, 1956 – 2009»), το Μουσείο φιλοξενεί τη νέα έκθεση «΄Εντεκα καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας: χάρτες και τοπία από τη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής» από τις 20 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 13 Ιανουαρίου του 2013 στους χώρους της οδού Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας των ημερολογίων της ΑΓΕΤ, ήταν σταθερή επιλογή για αρκετά χρόνια να ανατίθεται στους καλλιτέχνες η παρουσίαση μιας περιοχής της Ελλάδας, μαζί με τον αντίστοιχο χάρτη της. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής παρουσιάζεται στην έκθεση, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ένα από τα σημαντικότερα μέρη της συλλογής, την ελληνική τοπιογραφία. Η έκθεση περιλαμβάνει 13 μικρές θεματικές ενότητες με τους χάρτες περιοχών της Ελλάδας, καθώς και αντίστοιχα τοπία, τα οποία φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες στα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

«Συνολικά είναι 120 τα έργα που φιλοξενεί η νέα έκθεση η οποία γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της εταιρείας με το Μουσείο Μπενάκη να πραγματοποιείται μια έκθεση ετησίως με συγκεκριμένο θεματικό άξονα μέσα από τα περίπου 1.500 έργα που παραχώρησε η ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Μουσείο Μπενάκη για τα επόμενα 19 χρόνια», μας λέει ο επιμελητής της έκθεσης, Κωνσταντίνος Παπαχρήστου. «Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από μερικούς από τους γνωστότερους ΄Ελληνες καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στην τοπιογραφία, όπως τον Παναγιώτη Τέτση, τον Μιχάλη Μανουσάκη, τον Γιάννη Μιγάδη και άλλους. Το πιο παλιό έργο της έκθεσης είναι του Αγήνορα Αστεριάδη και από τα πιο σύγχρονα του Παύλου Σάμιου τη δεκαετία του ’90».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι να δει κανείς πως ζωγραφίζουν τους χάρτες οι καλλιτέχνες σε συνδυασμό με τα τοπία που εικονογραφούν (συνήθως 12 με 14 ανά χάρτη όσοι περίπου και οι μήνες του χρόνου). «΄Αλλοι είναι δοσμένοι με σε καλλιτεχνικό κι άλλοι σε περισσότερο αυστηρό, γεωγραφικό πνεύμα», μας λέει ο κ. Παπαχρήστου. ΄Όπως και να έχει, η ελληνική τέχνη αγαπά την τοπιογραφία κι αυτή η έκθεση το αποδεικνύει περίτρανα.

«΄Ελληνες ζωγράφοι στα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, 1956 – 2009»

Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)

20 Δεκεμβρίου 2012 – 13 Ιανουαρίου 2013