Εκθεση που αναδεικνύει την Κύπρο της Μεσαιωνικής εποχής πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λούβρο από 26 Οκτωβρίου ως 28 Ιανουαρίου 2013 στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η έκθεση που έχει τίτλο «Chypre entre Byzance et l’ Occident, IVe – XVIe siecle» (Η Κύπρος μεταξύ Βυζαντίου και Δύσης, 4ος _16ος αιώνας) διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κυπριακό Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και ανιχνεύει μία μεγάλη περίοδο, την οποία η Κύπρος βίωσε άλλοτε κοντά στον κορμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και άλλοτε υπό καθεστώς κατοχής.

Ο στόχος είναι επομένως, η ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ιστορίας της, όπως αναπτύχθηκε στο πλαίσιο διαφορετικών επιρροών, από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης και την επικράτηση του χριστιανισμού σε όλες τις περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως την διάσπασή της και ως την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους το 1571.

Αντικείμενα από την Παλαιοχριστιανική περίοδο ως το τέλος της Ενετικής συγκεντρώνονται για πρώτη φορά για την έκθεση αυτή με τη συμβολή πολλών κυπριακών μουσείων αλλά και σημαντικών δημόσιων συλλογών της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ουγγαρίας και της Βρετανίας.

Πρόκειται για μία μακρά περίοδο άλλωστε με πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η οποία τεκμηριώνεται με αντικείμενα από την αρχιτεκτονική και τη θρησκεία, όπως εικόνες και άλλα λατρευτικά αντικείμενα από τις διάφορες περιόδους με έμφαση στην τεχνοτροπία και τις διάφορες επιδράσεις.