ΘΕΑΤΡΟ
Στις 12, 13 και 14/9
«Δον Ζουάν – Η επιστροφή»
Ο Γιώργος Κιμούλης ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών του με τον «Δον Ζουάν – Η επιστροφή» και παίζει την Τετάρτη στα Βριλήσια (θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη), την Πέμπτη στον Βύρωνα (Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη) και την Παρασκευή στη Νέα Σμύρνη (Θέατρο Αλσους). Βασισμένος στο έργο του Εντεν φον Χόρβατ, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στο διαχρονικό πρότυπο του άνδρα. Παίζουν: Ταμίλα Κουλίεβα, Φαίη Ξυλά, Κατερίνα Γερονικολού κ.ά.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Αηδονίδης στο Ηρώδειο
Στις 9/9
Ο δάσκαλος και ερμηνευτής της ελληνικής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, πλαισιωμένος από αυθεντικά παραδοσιακά συγκροτήματα που θα έρθουν ειδικά από τη Θράκη, αλλά και τους μαθητές του, προσφέρει μια περιήγηση στην ιστορία και στη μουσική παράδοση της Θράκης, στα νανουρίσματα της Μακεδονίας, στους ρυθμούς του Πόντου και στα μοιρολόγια της Σμύρνης. Απόψε στο Ηρώδειο.

ΘΕΑΤΡΟ
«Ιππής» στο Ηρώδειο
Στο Ηρώδειο θα δώσει μια παράσταση την Πέμπτη η κωμωδία του Αριστοφάνη «Ιππής» στη συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το θέατρο Ακροπόλ. Η απόδοση και η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Φασουλή. Τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει η Λίνα Νικολακοπούλου πάνω σε μουσικές του Γιώργου Χριστιαννάκη. Παίζουν οι Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάκης Παπαματθαίου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, κ.ά. Κορυφαίος του Χορού ο Γιάννης Σαμσιάρης. Αλλες παραστάσεις της εβδομάδας, απόψε Κυριακή στο Θέατρο Αναβρύτων στο Μαρούσι, την Τρίτη στο Βεάκειο του Πειραιά και το Σάββατο στο Χαλάνδρι.
Αριστοφάνης στο Αλσος
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και σε απόδοση κειμένου του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Με τους Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστα Κόκλα, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Παντελή Δεντάκη κ.ά. Η μουσική είναι του Θάνου Μικρούτσικου. Την Πέμπτη στο θέατρο Αλσους, στη Νέα Σμύρνη.
Αυλαία για «Νεφέλες»
Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες» ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών της αύριο Δευτέρα στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Πρόκειται για την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία -σκηνικά-κοστούμια του Νίκου Μαστοράκη, με τον Γιάννη Μπέζο και τον Μάκη Παπαδημητρίου. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης, μουσική Σταύρος Γασπαράτος, κίνηση Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, κ.ά.
«Οιδίπους» ανδρών
Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Τσεζάρις Γκραουζίνις, με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Χρήστο Σαπουντζή. Αύριο Δευτέρα στο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, την Τρίτη στην Ηλιούπολη, στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους (Δ. Κιντής), την Πέμπτη στο Κηποθέατρο Παπάγου, την Παρασκευή στο Βεάκειο του Πειραιά και το Σάββατο στην Πετρούπολη. Στις 21.00.
«Ορνιθες» με Χατζιδάκι
Με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ο Γιάννης Κακλέας, που υπογράφει τη σκηνοθεσία και την απόδοση κειμένου, παρουσιάζει τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη. Με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Παίζουν: Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, κ.ά. Αύριο Δευτέρα και την Τρίτη στου Παπάγου, στις 12 και 13 στην Πάτρα και στις 15/9 στη Μεσσήνη. Στις 21.00.
«Ιφιγένεια» εν Αθήναις
Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη ολοκληρώνει την περιοδεία της με τρεις παραστάσεις στο Badminton. Σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Στάνκογλου, Αγγελος Μπούρας και εξαμελής χορός κοριτσιών. Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, στις 21.00.
Συνεχίζει το «Τσίρκο»
«Το Μεγάλο μας τσίρκο» τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη στη συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Θέατρο Ακροπόλ συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία. Σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί την αναβίωση μιας εποχής. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου. Απόψε στο Γαλάτσι, την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ηρώδειο, στις 21.00.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η ποπ σκηνή γιορτάζει
Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων διοργανώνεται το Ark Festival. Την πρώτη ημέρα εμφανίζονται οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Κωστής Μαραβέγιας, Τιγρέ Σποράκια, Nalyssa Green, Imam Baildi, Wedding Singers, Bangies. Ακολουθούν, τη δεύτερη ημέρα, οι Λουκιανός Κηλαηδόνης, Burger Project, Ματούλα Ζαμάνη και Angry Birds, Swing Shoes feat. Sugahspank, One Night Onlys, Μαριέττα Φαφούτη, Monsieur Minimal.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Γλυκερία στους Βράχους
Με αφορμή τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, η Γλυκερία παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας. Τη Δευτέρα, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη. Μαζί της οι Αρετή Κετιμέ και Ντιλέκ Κοτς.
Κότσιρας στο Γκάζι
Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και ο Γιάννης Κότσιρας, με αφορμή τα 90 χρόνια μνήμης στη Σμύρνη και την πρόσφατη κυκλοφορία του άλμπουμ τους «Η Σμύρνη του έρωτα», παρουσιάζουν την Πέμπτη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) μια παράσταση αφιερωμένη στη λαϊκή παράδοση και στην έντεχνη δημιουργία της Σμύρνης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Υδρα και Wall Street
«Από τους εμποροτραπεζίτες αδελφούς Ράλλη στον Αριστοτέλη Ωνάση» είναι ο τίτλος της ομιλίας της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τζελίνας Χαρλαύτη το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στην Υδρα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η ρότα της ελληνικής ναυτιλίας: από το Αιγαίο στη Wall Street». Στο 4ο Συνέδριο της Αδελφότητας των Υδραίων Αθηνών θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ναυτιλιακού και του ακαδημαϊκού χώρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ