Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012, με αφορμή τον εορτασμό των 14 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή της παραγωγής «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη», ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη προβολές την Παρασκευή 30/3 στις 16.00 και το Σάββατο 31/3 στις 10.15 π.μ.


Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, ζωντανεύει στη νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του ΙΜΕ. Η διαδραστική περιήγηση στην Πριήνη του δεύτερου μισού του 2ου αι. π.Χ., εποχή της ακμής της πόλης, προσφέρει μια εποπτική εικόνα σε ένα πλήρες και ομοιογενές οικιστικό σύνολο: Tο Eκκλησιαστήριο της πόλης είναι ένα από τα διασημότερα δείγματα του συγκεκριμένου κτιριακού τύπου, ενώ ο ναός της Aθηνάς Πολιάδος θεωρείται μνημείο-κλειδί στην εξέλιξη και μετρολογική τυποποίηση της μικρασιατικής αρχιτεκτονικής. Ο ναός, έργο του Πυθέου, ακόμη και τριακόσια χρόνια αργότερα αναφέρεται ως ισάξιος του Παρθενώνα.

Η πόλη χτίστηκε κατά το ιπποδάμειο σύστημα, ακολουθώντας αυστηρή γεωμετρική χάραξη. Όντας μία από τις πιο επικλινείς πόλεις της Αρχαιότητας, για την ανέγερση δημόσιων κτιρίων, ιερών και συγκροτημάτων κατασκευάστηκαν εκτεταμένες τεχνητές πλατείες με επιχωματώσεις και ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους. Τα δημόσια κτίρια χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη επιμέλεια στην κατασκευή τους, ενώ οι κατοικίες ήταν οργανωμένες σε οικοδομικά τετράγωνα, που περιελάμβαναν συνολικά οκτώ ίδιας επιφάνειας κατοικίες – σε δύο σειρές των τεσσάρων -, πάντοτε με τις απαραίτητες προσαρμογές, ανάλογα με τη θέση τους στο οικοδομικό τετράγωνο.


Στην εικονική περιήγηση στην αρχαία Πριήνη ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει, εκτός από τις κατοικίες, την Αγορά με τις στοές της, το Εκκλησιαστήριο, το Πρυτανείο, το ιερό της Αθηνάς Πολιάδος με το ναό και το βωμό του, το ιερό του Διός, αλλά και τα υπόλοιπα ιερά. Το Θέατρο και τα Γυμνάσια θα κλείσουν τη διαδρομή του σε αυτή τη μικρή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα μικρασιατική πόλη.

Η παραγωγή αυτή προβάλλεται μονοσκοπικά ή στερεοσκοπικά σε full dome σύστημα και αξιοποιεί το σύνολο της ημισφαιρικής επιφάνειας της «Θόλου», δίνοντας στον απόλυτο βαθμό την αίσθηση της εμβύθισης στο εικονικό περιβάλλον. Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τα στελέχη του ΙΜΕ με χρήση νέων τεχνικών απεικόνισης τρισδιάστατων γραφικών.

Η προβολή αξιοποιεί ορισμένατεχνικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ανάπτυξη πολλαπλών κατευθύνσεων της ψηφιακής ζωής στον εικονικό χώρο σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διαφορετικής εμπειρίας σε κάθε προβολή. Για παράδειγμα, η ρεαλιστική βλάστηση έχει δυναμικά μεταβαλλόμενη συμπεριφορά με βάση τις αντίστοιχες εναλλαγές της φοράς και της έντασης του αέρα στο χώρο. Επίσης το περιβάλλον εμπλουτίζεται με αυτόνομους χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης που περιηγούνται στην αρχαία πόλη της Πριήνης και αλληλεπιδρούν με το θεατή.

Η επίσημη προβολή της παραγωγής «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.


Πότε & που:

Διάρκεια: 23.3.2012 – 31.5.2012
Πρόγραμμα Προβολών:
Παρασκευή 16.00, Κυριακή 10.15
«ΘΟΛΟΣ»,
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212 254 0000

www.tholos254.gr/projects/priene/