Ρύθμιση για ανέργους και απασχολούμενους με λίγο χρόνο εργασίας με στόχο την επέκταση της ασφαλιστικής τους κάλυψης και το 2012 «ώστε να μην υπάρχει κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης στην Βουλή. Επίσης, όπως είπε, θα υπάρξει διευκόλυνση ύστερα από συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να δοθεί παράταση στον χρόνο αναστολής σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ακόμη, στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους ανέργους, ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την παροχή δυνατότητας μεταπτυχιακών σπουδών σε παιδιά ανέργων. Όπως τόνισε, μέσα από αυτό το πρόγραμμα 2.000 πτυχιούχοι θα έχουν δυνατότητα να καταρτιστούν και να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Εργασίας αναφερθείς στα προγράμματα «συγκράτησης της ανεργίας», όπως τα αποκάλεσε, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην φάση του σχεδιασμού 27 προγράμματα συνολικού κόστους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ 36 ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ. Όσον αφορά τα προγράμματα που ξεκινούν άμεσα και αφορούν 300.000 άτομα, ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας», το οποίο αφορά 57.000 θέσεις εργασίας με 5μηνη απασχόληση, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε πως ξεκινάει την προσεχή εβδομάδα σε Ανατολική Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί σε αυτό όλες οι περιφέρειες. Όπως διευκρίνισε έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΑΣΕΠ ενώ συγκροτήθηκε και επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα αναλάβει την τήρηση όλων των κανόνων, την επιλογή και την επίβλεψη των εμπλεκομένων φορέων κλπ.

Δραματικά τα ποσοστά ανεργίας

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα της ανεργίας είναι εκρηκτικό, όπως παραδέχθηκε ο κ. Κουτρουμάνης, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή οι (εγγεγραμμένοι) άνεργοι για το 2011 είναι 693.417, δηλαδή 18,4%, ενώ όπως δήλωσε, παρατηρείται οριακή μείωση των επιδοτούμενων ανέργων. Επίσης, καταγράφεται αύξηση 3% στους μακροχρόνια ανέργους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 15-24 τα ποσοστά ανεργίας σε μερικές περιοχές φτάνουν μέχρι και το 43%!

«Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Ριζική και άμεση λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Αν δεν είχαμε τα προγράμματα για την ανεργία, θα είχαμε 4-5 μονάδες υψηλότερα ποσοστά», δήλωσε.

Συμβουλευτικό Κέντρο Απασχόλησης

Παράλληλα εξήγγειλε την δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Κέντρου Απασχόλησης στο οποίο θα λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης αλλά και ιστοσελίδα όπου θα μπορεί να απευθύνεται κάθε άνεργος προκειμένου να πληροφορηθεί για τα υφιστάμενα προγράμματα απασχόλησης και να επιλέξει με την βοήθεια των υπαλλήλων του κέντρου το κατάλληλο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί ήδη στην διεύθυνση www.step.gov και αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρωθεί πλήρως.