Δεκαεννιά χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης μετέφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, το «Πεθαμένο λικέρ». Εκείνο το φιλμ δεν είχε γίνει επιτυχία, επομένως η δεύτερη κινηματογραφική διασκευή μυθιστορήματος του Ξανθούλη αυξάνει αμέσως την περιέργεια.

Το «Τανγκό των Χριστουγέννων» λοιπόν, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του συγγραφέα (εκδόσεις Καστανιώτη, 2003), είναι έτοιμο για να παιχθεί στις αίθουσες την 1η Δεκεμβρίου του 2011 και η εταιρεία διανομής του, Village Roadshow, παραχώρησε κατ’ αποκλειστικότητα στο «Βήμα» την πρώτη μετάδοση του επίσημου τρέιλερ της ταινίας.

Η σύνοψη του «Τανγκό των Χριστουγέννων» έχει ως εξής: Δεκαετία του 1970, Χριστούγεννα στο στρατόπεδο Βάτη, στον Εβρο. Ολοι προετοιμάζονται για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Οι σκέψεις όμως του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη είναι κάπου αλλού. Ανθρωπος κλειστός, χωρίς χαμόγελο, αγρίμι, έχει μόνο μια επιθυμία: να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, τη Ζωή, σύζυγο του συνταγματάρχη Μανώλη Λόγγου. Εφόσον όμως δεν ξέρει να χορεύει, ο Καραμανίδης θα ζητήσει τη βοήθεια ενός φαντάρου, του Λάζαρου Λαζάρου, ενός συνεσταλμένου νεαρού, από τους λίγους που ξεχώριζαν στο στρατόπεδο για τη μόρφωση και την καλλιέργειά τους. Η γνωριμία τους, σύντομη αλλά καταλυτική, θα είναι η αφορμή για μια σειρά γεγονότων που θα κορυφωθούν με ένα τανγκό…

Στο φιλμ πρωταγωνιστεί μια πλειάδα ηθοποιών ανάμεσα στους οποίους οι Γιάννης Στάνκογλου (Στέφανος Καραμανίδης), Γιάννης Μπέζος (Μανώλης Λόγγος), Αντίνοος Αλμπάνης (Λάζαρος Λαζάρου), Βίκυ Παπαδοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Βασίλης Ρίσβας, Βασίλης Παπαδημητρίου και Φοίβος Κοντογιάννης.

Το «Τανγκό των Χριστουγέννων» αποτελεί το αργοπορημένο ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη του Νίκου Κουτελιδάκη ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και έχει δουλέψει αρκετά στον χώρο του ελληνικού σινεμά ως βοηθός σκηνοθέτη στη δεκαετία 1960-1970.