Ο βετεράνος αρχιμουσικός Ζορζ Πρετρ (δεξιά στο στιγμιότυπο) στη διάρκεια της πρόβας για την περίφημη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο ετήσιο μουσικό γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα αφού η «ζωντανή» τηλεοπτική του μετάδοση από την ιστορική Μusikverein της Βιέννης την Πρωτοχρονιά προσφέρει την ευκαιρία σε εκατομμύρια τηλεθεατές να μετάσχουν της αισιόδοξης ατμόσφαιρας των έργων της δυναστείας των Στράους και των συγχρόνων τους. Στα 83 του χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ο γάλλος αρχιμουσικός προσκλήθηκε να διευθύνει την εν λόγω συναυλία, στέλνοντας το πρώτο χαρμόσυνο μήνυμα του 2008.

εντός

Εχει συναρπάσει την Αμερική τα τελευταία χρόνια με τη φωνή της, την εντυπωσιακή παρουσία της και το τέλειο μουσικό crossover της σόουλ τζαζ και της αφρικανικής παράδοσης. Η Somi (φωτογραφία) στις αθηναϊκές εμφανίσεις της θα ερμηνεύσει από τζαζ και σόουλ ως γκόσπελ και άφρικαν φανκ, όλα τα είδη δηλαδή που ενσωματώνονται σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «νέα ολιστική αφρικανική ψυχή». Στο Ηalf Νote Jazz Club, από τις 25 ως τις 31 Ιανουαρίου 2008.

Τα καλά που έρχονται ας τα ξέρουμε εγκαίρως. Ενα παραμυθένιο ταξίδι στον κόσμο των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με εναέρια ακροβατικά, τεράστιες μαριονέτες, εντυπωσιακά κοστούμια και μουσική των Στραβίνσκι, Γιαν Τίρσεν («Αμελί»), Λορίνα Μακ Κένιτ (φωτογραφία) και Αfro Celt Sound System είναι το θέαμα «Εlemental» που θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το σύγχρονο τσίρκο-θέατρο Ιncandescence από τη Βρετανία για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Ντάουν. Πρόκειται για μια παράσταση-παραμύθι όπου συνυπάρχουν αρμονικά το τσίρκο, το θέατρο, η όπερα, ο σύγχρονος και ο κλασικός χορός. Το «Εlemental» είναι ένα ταξίδι στον κόσμο του φανταστικού και της περιπέτειας με ηρωίδα ένα κοριτσάκι που με ξεναγό έναν κλόουν και φύλακα-άγγελο μια καλή νεράιδα γνωρίζει τους ξεχωριστούς μαγικούς κόσμους της Γης, του Αέρα, του Νερού και της Φωτιάς. Στο Πολιτιστικό, Συνεδριακό και Αθλητικό Κέντρο Δαΐς στις 6, 7, 8, 9 και 10 Φεβρουαρίου 2008.

Α ν σε κάτι προηγούμεθα ως χώρα και ως πόλη, αυτό είναι η πληθώρα των φεστιβάλ μας. Κυρίως το καλοκαίρι. Να όμως και ένα καινούργιο, ασυνήθιστο, στην καρδιά του χειμώνα. Ο τρόμος θα πάρει διαφορετικές μορφές στο πρώτο τριήμερο Screamin΄ Αthens Ηorror Festival, που θα φιλοξενήσει προβολές ταινιών τρόμου νέας παραγωγής από όλα τα μέρη του κόσμου, συναυλίες και εκθέσεις. Το «τρομακτικό» ταξίδι θα είναι μακρό: από το Πακιστάν- με το πρώτο πακιστανικό gore της Μondo Μacabro- στα βαμπίρ της Βραζιλίας, από τη φιλική στα ζόμπι Αμερική στα στοιχειωμένα κορίτσια της Ασίας, αλλά και στο νέο ρεύμα της Τουρκίας. Η μουσική θα είναι παρούσα επί σκηνής με τους Βρετανούς Ζombina and the Skeletones σε ένα punk-rock horror show, με τους Ιn Τhe Νursery στην παρουσίαση του νέου τους σάουντρακ για το κλασικό βουβό αριστούργημα «Δρ Καλιγκάρι» και με τους Ελληνες Dirty Granny σε μια παράσταση-έκπληξη με κούκλες και ζωντανή μπάντα. Ο εικαστικός Seth Siro Αnton θα εκθέσει έργα ζωγραφικής, ενώ οι μετρ των ειδικών εφέ αδελφοί Αλαχούζοι θα παρουσιάσουν εγκατάσταση αντικειμένων και props από το στούντιό τους. Ολα αυτά στο Gagarin 205, στις 4, 5 και 6 Ιανουαρίου 2008.

εκτός

Μπέτι Ντέιβις, αμερικανίδα ηθοποιός (1908-1989). Με ένα γραμματόσημο (φωτογραφία) θα την τιμήσει η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ. Το γραμματόσημο θα είναι το 14ο της σειράς «Θρύλοι του Χόλιγουντ» και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο, επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της. Η ντίβα του Χόλιγουντ υπήρξε δέκα φορές υποψήφια για Οσκαρ και κέρδισε δύο φορές το πολυπόθητο αγαλματάκι για τις ταινίες «Μια επικίνδυνη γυναίκα» (1935) και «Ζέζεμπελ» (1938).

Τομ Γιορκ (φωτογραφία), βρετανός μουσικός και τραγουδιστής των Radiohead, 39 ετών. «Ζωντανά» θα γίνει η παρουσίαση του νέου άλμπουμ τους «Ιn Rainbows» από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο. Η συναυλία των Radiohead θα προβληθεί από το δορυφορικό κανάλι Current ΤV και από τις ιστοσελίδες Current. com και Radiohead.tv. το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία στις 31 Δεκεμβρίου και στις ΗΠΑ την επόμενη ημέρα. Οπως είπε ο Γιορκ, «η συναυλία θα παρουσιάσει τραγούδια και άλλους ρυθμούς».

Ντένζελ Ουάσιγκτον (φωτογραφία), αμερικανός ηθοποιός, 52 ετών. Δώρισε 1 εκατ. δολάρια στο Κολέγιο Wiley για να αναδημιουργήσει την ομάδα διαλόγου που είχε τη δεκαετία του ΄30. Ο ηθοποιός είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα στο Μάρσαλ του Τέξας για την προβολή της ταινίας «Τhe great debaters», την οποία σκηνοθετεί και όπου πρωταγωνιστεί. Η υπόθεση αφορά την ομάδα διαλόγου που το κολέγιο είχε δημιουργήσει την εποχή της Μεγάλης Κατάθλιψης και την πρόκληση των έγχρωμων φοιτητών σε αυτούς του Χάρβαρντ. Σήμερα το Wiley αριθμεί περί τους 900 φοιτητές.