Ελενα Ακρίτα
Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας

Εκδόσεις Διόπτρα, 2017
σελ. 360, τιμή 16,60 ευρώ

Η Ελενα Ακρίτα, δημοσιογράφος με μεγάλη θητεία σε εφημερίδες και περιοδικά, το 2015 εξέδωσε το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, το Φόνος πέντε αστέρων, επιχειρώντας να αποτίσει φόρο τιμής αρχικά στην Αγκαθα Κρίστι και ακολούθως στον Ρέιμοντ Τσάντλερ. Οπως συνέβαινε σ’ εκείνο, έτσι και στο καινούργιο της μυθιστόρημα, Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας, η συγγραφέας θέλει να εκφράσει την άποψη πως ο φόνος πρέπει να εξιχνιάζεται και να απονέμεται η δικαιοσύνη. Και στα δύο, κεντρική ηρωίδα είναι η Ελσινόρη Χατζή, νεαρή δημοσιογράφος ακροαριστερών πεποιθήσεων, με «στόφα» και «απίστευτη γενναιότητα», σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της, σίγουρα καλύτερη από τα «διάφορα ψώνια» με τα οποία «φορτώνουν» τις εφημερίδες «οι γνωριμίες των μεγαλομετόχων». Και στα δύο η Ελσινόρη αναλαμβάνει να λύσει τους γρίφους και τα αινίγματα που κρύβουν ισάριθμες μεγαλοαστικές οικογένειες που μένουν σε βίλες: στη Φιλοθέη και στην Κηφισιά. Μόνο που εδώ η ιστορία, ενώ επικεντρώνεται σε υπέρλαμπρο αρχοντικό των βορείων προαστίων, διαδραματίζεται και στην εμβληματική Μπλε Πολυκατοικία της πλατείας Εξαρχείων, όπου κατά καιρούς έμεναν προσωπικότητες, της καλλιτεχνικής, δημοσιογραφικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας: Δημήτρης Χορν, Σοφία Βέμπο, Λεωνίδας Κύρκος, Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Φρέντυ Γερμανός. Τώρα, μας λέει η Ακρίτα, υψώνεται λαβωμένη από τα χρόνια, αλλά πάντα μεγαλειώδης μέσα στη φθορά της.

Ωστόσο, ο φόνος που χρωματίζει ολόκληρο το μυθιστόρημα δεν γίνεται, όπως θα περίμενε κανείς, στα στοχοποιημένα και παρεξηγημένα Εξάρχεια, αλλά σ’ έναν παραδεισένιο, ούτως ειπείν, κήπο στην Κηφισιά, όπου οι ροτόντες του φιλοξενούν την αφρόκρεμα του πολιτικού, πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου με τα σερβίτσια Rosenthal, τα μαχαιροπίρουνα Cristofle και τα ποτήρια από κρύσταλλο Βοημίας. Εκεί, λοιπόν, στη γιορτή της επετείου των γάμων του Αντώνη Σκιαδά, προβεβλημένου βουλευτή, και της συζύγου του, της Ρεγγίνας, το γένος Θεοτόκη, με καταγωγή από την Κέρκυρα, δολοφονείται με πυροβόλο όπλο η κόρη του ζεύγους, η όμορφη Πέρσα, υπό τους ήχους της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Βρισκόμαστε στο σήμερα, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πνέει τα λοίσθια» και ο Σκιαδάς βάζει στόχο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο επίδοξος πρώτος πολίτης της χώρας ανήκει στη γενιά του Πολυτεχνείου, ο ίδιος είναι «ήρωας» λόγω της δράσης του κατά της χούντας, από τους ηγέτες της εξέγερσης, παλιάς κοπής κεντροαριστερός, προοδευτικός και σχετικά άφθαρτος. Το 2009, λίγο πριν από τον οδοστρωτήρα της κρίσης που βαθμιαία κλιμακώθηκε, προβλέποντας όσα άσχημα θα επακολουθούσαν, κράτησε χαμηλό προφίλ. Ο,τι πρέπει για τις υψηλές φιλοδοξίες του, καθώς ξέρει να περιμένει. Μόνο που σε βάρος του κυκλοφορούν διάφορα, πως είναι καιροσκόπος, πως το παίζει αλληλέγγυος προς τους ενδεείς των συσσιτίων για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Και το χειρότερο: κάποιος στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα στην Ελσινόρη ότι το 1973 αυτός ο ήρωας διέπραξε φόνο και δεν τιμωρήθηκε.
Ο άγνωστος αποστολέας διψάει για εκδίκηση και επιδιώκει την απόδοση δικαιοσύνης, έστω και αν το έγκλημα εκείνο έχει παραγραφεί. Η δημοσιογράφος αρχίζει μιαν έρευνα, παρακολουθεί σχετικά βίντεο, όπου έχει καταγραφεί το έγκλημα. Στην έρευνά της τη βοηθούν μερικά περίεργα άτομα που κατοικούν στα Εξάρχεια, στην Μπλε Πολυκατοικία. Ενας αναρχοαυτόνομος, ονόματι Ντίλαν, μια αναρχική, η Γιόλο, κι ο Ανδρέας, ο σύντροφος της Ελσινόρης με το βαρύ ποινικό μητρώο. Ωστόσο, ποια είναι τα κίνητρα του πληροφοριοδότη;
Οπως συνέβη και στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Ελενα Ακρίτα θέλει να μιλήσει για τα μυστικά και τα ψέματα που κρύβονται στις αξιοσέβαστες αθηναϊκές οικογένειες. Δεν φαίνεται να τρέφει συμπάθεια για τους πολιτικούς, οι οποίοι υποκρίνονται πως θέλουν να σώσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, ενώ στην πραγματικότητα φροντίζουν για την προσωπική τους προβολή και τη δόξα. Μαζί με αυτούς βάζει κι εκείνους που περιφέρονται εδώ κι εκεί ως αντιστασιακοί κατά της δικτατορίας. Δεν συμπαθεί, επίσης, τους μεγαλοαστούς που συνάπτουν γάμους για να ενώσουν τις περιουσίες τους ούτε τους αυταρχικούς αρχισυντάκτες των εφημερίδων, ούτε τους ακροδεξιούς ούτε εκείνους που χτυπούν τη γυναίκα τους.
Συμπαθεί όμως τους ταπεινούς και καταφρονεμένους του κόσμου τούτου, τους φτωχούς, τους πένητες, τους μεσόκοπους που στερούνται τον έρωτα, τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τα κατοικίδια που πάσχουν από κατάθλιψη. Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας, γραμμένο με το γνωστό χιούμορ της συγγραφέως, περιέχει δράση κι ανατροπές, αναφέρεται όμως και στην Ελλάδα της κρίσης. Διότι θεωρεί πως ένα αστυνομικό μυθιστόρημα δεν πρέπει να είναι σταυρόλεξο και σπαζοκεφαλιά αλλά ανάγνωσμα με προβληματισμούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ