Αντώνης Γκόλτσος
Η αφιέρωση
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 454, τιμή 16,60 ευρώ

Ο Αντώνης Γκόλτσος (Αθήνα, 1945), απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, συντονίζει τη Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο. Διηγήματά του με αστυνομική υπόθεση έχουν δημοσιευτεί σε συλλογές –κάποιες τις έχει επιμεληθεί ο ίδιος. Τώρα κάνει το μεγάλο άλμα: εκδίδει το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα Η αφιέρωση που φανερώνει την εξοικείωσή του με το είδος, μα και την αφηγηματική του δεινότητα.

Η ιστορία αρχίζει τον Οκτώβριο του 1983 στο Ψυχικό, όπου ένας μαθητής, ο Αλκιβιάδης Πικρός, γράφει στο ημερολόγιό του πράγματα που αφορούν την οικογένειά του: τον πατέρα Πύρρο και τον θείο Αλέξανδρο. Μητέρα δεν υπάρχει (σε επόμενο κεφάλαιο μαθαίνουμε πως έχει δολοφονηθεί). Επίσης δίνει την πληροφορία πως ο πατέρας του σκοτώθηκε την προηγούμενη μέρα. Χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Αλκιβιάδης μετακομίζει στην περιοχή του Μετς, κοντά στο Α’ Νεκροταφείο. Είναι πλέον συγγραφέας, αφηγείται παράξενες ιστορίες και έχει εκδώσει έναν τόμο διηγημάτων μυστηρίου και δύο αστυνομικά μυθιστορήματα. Κοιτώντας παλιές φωτογραφίες αναρωτιέται γιατί δολοφονήθηκε η μητέρα του Φιλιώ. Το θλιβερό συμβάν έλαβε χώρα τον Μάιο του 1974, λίγο προτού πέσει η δικτατορία των συνταγματαρχών, όταν ο ίδιος ήταν μερικών μηνών. Μαθαίνει λοιπόν ότι η δικηγόρος-μητέρα του δολοφονήθηκε από κάποιον παράφρονα. Ο δράστης δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και αυτοκτόνησε στο κελί του, ωστόσο αιωρούνται διάφορες απορίες για το ακατανόητο έγκλημα. Δολοφόνος ήταν πράγματι ο αυτόχειρας; Μήπως τη δολοφόνησαν άνθρωποι της δικτατορίας επειδή υπερασπιζόταν στα δικαστήρια φυλακισμένους και εξόριστους; Ξαφνικά πέφτει στα χέρια του ένα βιβλίο του πατέρα του, μεταφρασμένο από κάποια Μάιρα Καλάρη με μια αινιγματική αφιέρωση. Ποια ήταν η άγνωστη γυναίκα; Η συνέχεια είναι δραματική, καθώς ο Πικρός προσπαθώντας να μάθει, παίζοντας τον ρόλο του ντετέκτιβ, γίνεται στόχος επιθέσεων από αγνώστους, ενώ άνθρωποι δολοφονούνται από αόρατο χέρι.
Το βιβλίο δεν είναι πολιτικό μυθιστόρημα, ωστόσο η τέλεση του εγκλήματος την εποχή της δικτατορίας δίνει στον Αντώνη Γκόλτσο την ευκαιρία να σχολιάσει ορισμένους που επωφελήθηκαν από την κατάλυση της δημοκρατίας και μερικούς άλλους που την υπερασπίστηκαν. Επίσης κάνει λόγο για τις ταραχές στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πρόκειται για αστυνομικό με συνεχή δράση, στο οποίο ο συγγραφέας παίζει με τον αναγνώστη το παιχίδι της γάτας και του ποντικιού. Ο Γκόλτσος έχει μελετήσει την παγκόσμια λογοτεχνία, ιδιαίτερα την αγγλική και τη γαλλική, και όχι μόνο την αστυνομική, επομένως γνωρίζει άριστα τους όρους του παιχνιδιού. Οι αναφορές του στον Τσέστερτον, στον Σόμερσετ Μομ, στον Σιμενόν, στον Ιζό αποκαλύπτουν τις επιρροές που έχει δεχθεί, ενώ δεν λείπουν και φράσεις από τον Σαίξπηρ, τον Σενέκα και την Αποκάλυψη του Ιωάννη.
Στην ουσία, οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι θύματα, άλλοι των περιστάσεων και άλλοι των αδυναμιών τους. Το συμφέρον εδώ δεν μετράει, το κίνητρο του εγκλήματος είναι μείγμα ερωτικού πάθους και εκδίκησης. Επισημαίνουμε ότι η πλοκή είναι περίτεχνη, τα σκοτεινά μυστικά και τα πάθη πολλά, οι ανατροπές στην αφήγηση συχνές και η αποκάλυψη του τέλους απρόσμενη. Συμπερασματικά, η Αφιέρωση εμπλουτίζει την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία με ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα γραφής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ