Ελενα Μαρούτσου
Οι χυδαίες ορχιδέες

Εκδόσεις Κίχλη, 2015,
σελ. 384, τιμή 16 ευρώ

Σε μια κοινωνία λιγότερο ταξικά διαχωρισμένη από την κοινωνία του Ντ. Χ. Λόρενς, η εγγονή της Λαίδης Τσάτερλι, της μυθιστορηματικής Κονστάνς, ζει και υπάρχει. Εχει έναν κήπο με ορχιδέες, με σέπαλα αισθησιακά και απαλά σαν χείλη γυναικείου αιδοίου. Εχει κι έναν μελαψό νιγηριανό κηπουρό ο οποίος, σαν τον μυθιστορηματικό παππού, την απελευθερώνει από τον ξένο εαυτό της στον οποίο την είχε καταδικάσει η στεγνή και μετρημένη μάνα της.

Στο πρώτο διήγημα του πέμπτου βιβλίου της, το οποίο τιτλοδοτεί τη συλλογή, η Ελενα Μαρούτσου συνομιλεί με τον Ντ. Χ. Λόρενς και τον Φίλιπ Λάρκιν, σε ένα από τα έντεκα διακειμενικά ταξίδια του τόμου, συνομιλίες με έργα εμβληματικά, τη «Σαλώμη» του Οσκαρ Γουάιλντ, τη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα, το «Ομνύει» του Καβάφη και το δημοτικό τραγούδι «Του γεφυριού της Αρτας», το «Κοράκι» του Πόου, το «Ενα δικό σου δωμάτιο» της Βιρτζίνια Γουλφ, «Το στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς, το «Ερωτας στα χιόνια» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ αλλά και έργα της μαζικής κουλτούρας, όπως το «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της Ε. Λ. Τζέιμς.
Ποικίλης έκτασης, αυτόνομες αλλά και διασυνδεδεμένες, οι ιστορίες της συλλογής κυριαρχούνται από γυναίκες. Προκλητικές, φοβισμένες, τολμηρές, έχουν επιθυμίες, πασχίζουν να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το σώμα τους, λαχταρούν ή φρικιούν με τη μητρότητα, προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους μέσα στη βασανιστική σχέση μάνας – κόρης.
Το σεξ αφθονεί, σε ποικιλία εκδοχών, η γλώσσα, δουλεμένη, τολμηρή και παιγνιώδης, είναι σεξουαλικά περιγραφική και ακριβής, ηδυπάθεια και ερωτισμός δίνουν τον τόνο στις ιστορίες. Το σεξ λειτουργεί εδώ πολλαπλά, ως κλειδί για τις προσωπικές αμφιταλαντεύσεις και τις κοινωνικές αγκυλώσεις και ως πυροδοτικός μηχανισμός της δημιουργίας, σε ιστορίες που δεν κρύβουν τις ψυχαναλυτικές καταβολές τους.

Πετώντας στα σύννεφα

Ηλίας Μαγκλίνης
Πρωινή γαλήνη

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 472, τιμή 17,70 ευρώ

Μέσα στον Πόλεμο μεγαλώνει ο Δημήτρης στα Βοδενά, στη Μακεδονία, και στον Εμφύλιο εντυπωσιάζεται από τα αεροπλάνα που πετούν στα μέρη του βομβαρδίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό. Από τότε θέλει να γίνει πιλότος και αρπάζει την πρώτη ευκαιρία που του λαχαίνει. Δίνει εξετάσεις στην Αεροπορία και αναχωρεί για εκπαίδευση στην Αμερική. Θα πάρει μέρος με τη διεθνή αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον πόλεμο της Κορέας, της Χώρας της Πρωινής Γαλήνης. Οταν αναχωρεί για την εξωτική Κορέα το πρώτο σμήνος ελληνικών αεροσκαφών, στις 11 Νοεμβρίου 1950, η Ελλάδα γλείφει τις νωπές πληγές του Εμφυλίου. Ο Δημήτρης αναζητεί μια δική του ταυτότητα, υπεράνω των διχαστικών ταξινομήσεων, κυριολεκτικά στα σύννεφα.

Ο Ηλίας Μαγκλίνης επιστρέφει με τούτο το τρίτο μυθιστόρημα στον αρσενικό κόσμο που μας είχε συστήσει στο πρώτο Σώμα με σώμα (2005), τον κόσμο του στρατού, των μαχών και του θανάτου, όπου ο έρωτας εισχωρεί μεταξύ εκπαίδευσης, επιχειρήσεων, αδειών, με λάγνες συναντήσεις και επιστολές.Ενα πολεμικό μυθιστόρημα, ένα Catch-22 απ’ την ανάποδη, ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και ένας φόρος τιμής σ’ εκείνους που χάθηκαν σε έναν ξεχασμένο πόλεμο.

Ιωάννα Καρυστιάνη
Το φαράγγι
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 272, τιμή 14,84 ευρώ

Επτά αδέλφια καταφθάνουν από την Αλεξανδρούπολη, την Καστοριά και το Ρέθυμνο στα Χανιά για πεζοπορία στο ξακουστό φαράγγι, εκπληρώνοντας ένα παλιό τάμα στη μνήμη του πατέρα τους. Αναστοχάζονται τη ζωή τους, προχωρούν κουβαλώντας βιώματα και μυστικά, τραγικές ιστορίες και βάρη ψυχικά. Θάνατοι, αυτοκτονίες, δυστυχήματα, χωρισμοί και απώλειες αποκαλύπτονται δραματικά κατά τη διάρκεια της οδοιπορίας στο φαράγγι και στην οικογενειακή μνήμη, μαζί με όψεις της ελληνικής Ιστορίας και ζωής των τελευταίων 70 χρόνων.

Σωτήρης Δημητρίου
Τα όνειρα μού δέλουν
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 128, τιμή 9,90 ευρώ

Ενας διασώστης που απουσιάζει από τη μεγάλη διάσωση της ζωής του. Μια καθηγήτρια φυσικός με ψυχιατρικό ιστορικό, μια αιμομίκτρια Λολίτα, ένας ψυχωτικός που αναστατώνεται από τον ήχο του μασήματος, μια γυναίκα που οσμίζεται τον θάνατο. Στα Ιωάννινα, στην Ηγουμενίτσα αλλά και στην Αθήνα, σύντομα, πυκνά, σφιχτά, τα διηγήματα της νέας συλλογής του Σωτήρη Δημητρίου, ιστορίες διαστροφής και εγκλεισμού σε ένα έκκεντρο σύμπαν, εντάσσονται στις καλές στιγμές του ηπειρώτη συγγραφέα.

Μισέλ Φάϊς
Από το πουθενά
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 211, τιμή 11,50 ευρώ

Δέκα ψυχαναλυτικές συνεδρίες στις οποίες συνομιλούν ένας άνδρας και μια γυναίκα, οι οποίοι συναντώνται επί µία δεκαετία ακολουθώντας το ίδιο πάντα ψυχαναλυτικό τελετουργικό. Σπαράγματα ιστοριών, αφήγηση που ανταλλάσσει θέσεις με τη θεατρική γραφή, το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις µας µεταφέρει από το πουθενά του εαυτού στο οπουδήποτε του κόσµου και στο παντού της αφήγησης με επίκεντρο και αφηγηματικό πλαίσιο τη σχέση αναλυτή και αναλυόμενου.

Αντζελα Δημητρακάκη
Αεροπλάστ
Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2015,
σελ. 392, τιμή 21 ευρώ

Τέσσερις παλιοί φίλοι ταξιδεύουν για το Πορ’ Μπόου της Καταλωνίας, το χωριό όπου πέθανε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν το 1940 επιχειρώντας να ξεφύγει από τον εφιάλτη του ναζισμού. Μάρτιος του 2014. Επιδίδονται σε ενδοσκόπηση και αφηγήσεις, σε αναψηλάφηση του παρελθόντος και σε αναζήτηση ερεισμάτων για να επιβιώσουν αλλά και να ερωτευθούν, να δημιουργήσουν. Ενα μυθιστόρημα στο οποίο οι χαρακτήρες μιλούν, με φωνές διακριτές, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη σε καιρούς έκτακτης ανάγκης.

Νικόλας Σεβαστάκης
Αντρας που πέφτει
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 176, τιμή 12 ευρώ

Μια εγκατάλειψη συζυγικής στέγης προκαλεί σκοτοδίνες και πτώσεις στον απατημένο σύζυγο. Ενας δημοτικός υπάλληλος, ένας ληξίαρχος που θυμίζει χαρακτήρα του Σαραμάγκου, δίνει τέλος στη ζωή του υπό καταρρακτώδη βροχή. Μια μέρα στη ζωή της κουρασμένης Πηνελόπης. Τα δέκα χαμηλόφωνα διηγήματα της δεύτερης συλλογής του ποιητή και πολιτικού επιστήμονα Νικόλα Σεβαστάκη ακολουθούν με ευαισθησία και κατανόηση ανθρώπους μόνους και μοναχικούς στην καθημερινότητά τους και στις σκέψεις τους στην πνιγηρή επαρχία και στη χαοτική μεγαλούπολη.

Μαίρη Μικέ
Κόκκινες ουλές
Εκδόσεις Ικαρος, 2015,
σελ. 136, τιμή 12,90 ευρώ

Η Αθηνά, η Ναυσικά, θαλασσοδαρμένες γυναίκες που θυμίζουν τις Τρωάδες, μια μάνα που μαραζώνει μόνη στην ελληνική μετεμφυλιακή επαρχία, η μουγγή Σταμάτα που την εμπαίζουν οι πιτσιρικάδες, η κακοποιημένη δολοφονημένη Νατάσα. Δεκαεπτά ιστορίες καθημερινές, ρεαλιστικές αλλά και συμβολικές, που εκτυλίσσονται γύρω από το σώμα που πάσχει, τιμωρείται, βιάζεται, κακοποιείται, φέρει σημάδια ανεξίτηλα, πληγές που αιμορραγούν. Η πρώτη πεζογραφική εμφάνιση της νεοελληνίστριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Μαίρης Μικέ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ