επιστολές
Fernando Pessoa
Γράμματα στην Οφέλια
Μετάφραση – Εισαγωγή – Επίμετρο – Σχόλια Μαρία Παπαδήμα.
Εκδόσεις Gutenberg, 2014,
σελ. 278, τιμή 14 ευρώ

Η έκρηξη του ερωτικού συναισθήματος, όπως αποτυπώνεται σε αυτές τις γεμάτες ευαισθησία και ευρηματικότητα επιστολές του Φερνάντο Πεσόα, έρχεται, εκ πρώτης όψεως, σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα του καλλιτέχνη που στοχάστηκε με εγκεφαλική ψυχρότητα την ανθρώπινη συνείδηση. Η Οφέλια Κεϊρός είναι 19 ετών όταν ερωτεύεται τον ίδιο και τον ετερωνυμικό γαλαξία του. Οι απαντήσεις του αποκαλύπτουν όχι μόνο τη μοναδική ερωτική του σχέση, αλλά και την αδιαμφισβήτητη συνάφειά τους με το λογοτεχνικό του έργο. Νέα έκδοση της αλληλογραφίας, επαυξημένη και αναθεωρημένη, στο πλαίσιο μιας νέας σειράς αφιερωμένης στον πορτογάλο ποιητή.

μυθιστόρημα
Ελένη Πριοβόλου
Το τέλος του γαλάζιου ρόδου
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 392, τιμή 16 ευρώ

Στο τρίτο μέρος της «Τριλογίας των Αθηνών», η οποία ξεκίνησε με το «Oπως ήθελα να ζήσω» (2009) και συνεχίστηκε με το «Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω» (2012), πρωταγωνιστεί η Λευκή Γλυκοφρύδη που έζησε την παιδική της ηλικία σε έναν ροδώνα. Φοιτήτρια, αργότερα, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη δικτατορία. Yστερα ερωτεύεται παράφορα έναν επαναστάτη που γίνεται υπουργός της Μεταπολίτευσης. Eνα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη από τη δεκαετία του 1960 ως τις ημέρες μας, από το περίφημο «γυάλινο σπίτι», όπου μια παρέα ονειροπόλων αγωνίζεται για τη δημιουργία του «γαλάζιου ρόδου», ως τον ερχομό ενός αγνώριστου κόσμου.

πολιτική
Σωτήρης Βαλντέν
Ευρώπη, ελληνική κρίση
και δημοκρατική Αριστερά
Εκδόσεις Πόλις, 2014,
σελ. 296, τιμή 14 ευρώ

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη από το 2009 ως σήμερα, ο συγγραφέας εξετάζει τα αίτια της οικονομικής κρίσης, τις πολιτικές της συντηρητικής Γερμανίας και την ευρωπαϊκή Αριστερά. Αρνείται να αποδεχθεί την κρίση ως μοιραία καταστροφή και επικρίνει την κατεύθυνση που έχει πάρει η Ενωση. Αναγνωρίζει ότι η ανοικοδόμηση της χώρας απαιτεί μείζονες μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι η λύση είναι «περισσότερη» Ευρώπη. Σχολιάζει τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την αξιωματική αντιπολίτευση και το νεοναζιστικό φαινόμενο. Δίδει ιδιαίτερο βάρος στους προβληματισμούς και στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

επανέκδοση
Gosta Esping-Andersen
Οι τρεις κόσμοι του καπιταλισμού της ευημερίας
Μετάφραση Ασπα Γολέμη,
επιστημονική επιμέλεια – πρόλογος Μαρία Πετμεζίδου.
Εκδόσεις Τόπος, 2014,
σελ. 491, τιμή 27,70 ευρώ

Ο δανός κοινωνιολόγος Γκέστα Εσπινγκ-Αντερσεν διερευνά διεξοδικά τις ιστορικές συνθήκες ανάδυσης και ανάπτυξης των διαφορετικών τύπων κράτους πρόνοιας στην Ευρώπη, παρέχοντας ευρεία τεκμηρίωση για τις ιστορικές καταβολές τους, την εξέλιξη και τη μεταβολή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις συγκλίσεις και αποκλίσεις ως προς τις οργανωτικές αρχές και τις αξιακές αποχρώσεις τους. Το κοινωνικό κράτος είναι συνυφασμένο με τη μεταπολεμική «ευρωπαϊκή ταυτότητα» και συνοψίζει το αξιακό υπόστρωμά της με κύρια έμφαση στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής.

περιοδικό
ΚΟΡΕΚΤ
Τεύχος 1
Εκδόσεις Νεφέλη, Απρίλιος 2014,
σελ. 56, τιμή 4,90 ευρώ

Πρόκειται για ένα έντυπο λογοτεχνικό εγχείρημα του Γιώργου-Ικαρου Μπαμπασάκη και του Θάνου Σταθόπουλου. Με βάση ένα διευρυμένο λογοτεχνικό αρχείο «επιχειρείται η επαναδιατύπωση μιας προσωπικής μυθολογίας μέσα από πρόσωπα και κείμενα των οποίων η αξία, η δύναμη, η επιδραστικότητα και η πρωτοτυπία επαναπροσδιόρισαν το σχήμα των ιδεών και των ημερών». Στο πρώτο τεύχος του ΚΟΡΕΚΤ δημοσιεύονται το πρώτο σχεδίασμα του μυθιστορήματος του Μάλκολμ Λόουρι «Κάτω απ’ το ηφαίστειο», σε μορφή διηγήματος, ένα δοκίμιο του Ουίλιαμ Η. Γκας για τον ίδιο συγγραφέα και μια συνέντευξη του ποιητή Νίκου Καρούζου από το 1984.

συνεντεύξεις
Τάσος Τσακίρογλου
Πρόσωπα της απομάγευσης –
38 συνεντεύξεις για την κρίση και το μέλλον
Πρόλογος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.
Εκδόσεις Οκτώ, 2014,
σελ. 254, τιμή 13 ευρώ

Ο δημοσιογράφος συνομιλεί με μια σειρά σημαντικούς στοχαστές της εποχής μας –Χάμπερμας, Μπάουμαν, Μπαλιμπάρ, Τουρέν –που επιχειρούν να χαρτογραφήσουν ένα μέλλον «πέρα από τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό». Η κρίση που βιώνουν η Ευρώπη και μεγάλο μέρος του κόσμου είναι πολύπλευρη. Δεν αφορά πρωτίστως την οικονομία, αλλά την πολιτική και ευρύτερα τον πολιτισμό. Μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης (φιλοσοφία, πολιτική επιστήμη, ιστορία, κοινωνιολογία, οικονομία) αναδεικνύονται οι αιτίες, οι πρωταγωνιστές, οι συνέπειες, οι πιθανές λύσεις και κυρίως τα αναπάντητα ερωτήματα στα προβλήματα που σωρεύει η εποχή μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ