από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Η επιστροφή της μνήμης

Η αφήγηση της γενοκτονίας των Εβραίων του ελληνικού χώρου και η αποτύπωσή της στην ιστοριογραφία και τη λογοτεχνία
Η επιστροφή της μνήμης
Θρήνος και αποχαιρετισμοί στις 25 Μαρτίου 1944, όταν οι ναζί συγκέντρωσαν 1.850 γιαννιώτες εβραίους και τους έστειλαν στο Αουσβιτς. Μόνο 163 επέστρεψαν
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οντέτ Βαρών-Βασάρ
Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης.
Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων
Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(δεύτερη επαυξημένη έκδοση), 2013,
σελ. 259, τιμή 15 ευρώ

Το 1961 ο Γιάννης Μαρής δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το αστυνομικό μυθιστόρημα «Μαύρος Αγγελος». Το έγκλημα που πρέπει να εξιχνιαστεί, ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, και η όλη υπόθεση πλέκονται γύρω από μια συμμορία παλιών γερμανών ναζί και των ελλήνων συνεργατών τους που στη μεταπολεμική Ελλάδα ξανασυναντιούνται και προσπαθούν να ανασύρουν από τα παράλια της Δήλου τον κρυμμένο θησαυρό των Εβραίων, το χρυσάφι που είχαν κλέψει μαζί τον καιρό της κατοχής από τους Ελληνοεβραίους. Ηταν για τη δεκαετία του '60 ένα ασυνήθιστο θέμα, που μάλλον θα διαβάστηκε τότε σαν μια ακόμη αλλόκοτη ιδέα του χαρισματικού και σε πολλά πρωτοπόρου συγγραφέα Γιάννη Μαρή. Ο ιστορικός πυρήνας της πλοκής, δηλαδή η εξόντωση της Εβραίων της Ελλάδας από τους Γερμανούς και η αρπαγή των περιουσιών τους, είχε παραμεληθεί και ξεχαστεί μέσα στις τόσες και τόσες καθαρά ελληνικές πληγές της μεταπολεμικής περιόδου.

Αυτή τη λήθη και στη συνέχεια τη βαθμιαία επιστροφή της μνήμης για τη μοίρα των Ελληνοεβραίων χαρτογραφεί με επιμέλεια και ευαισθησία η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ στο τελευταίο βιβλίο της με τον ενδεικτικό τίτλο «Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης». Πρόκειται για επιστημονικές ανακοινώσεις και άρθρα της τελευταίας εικοσαετίας που όλα μαζί συγκεντρώνονται τώρα και δείχνουν να απαρτίζουν ένα έργο εν προόδω, την αφήγηση της γενοκτονίας των Εβραίων του ελληνικού χώρου και την αποτύπωσή της στην ιστοριογραφία και τη λογοτεχνία. Οι αριθμοί είναι πλέον γνωστοί, από τους πάνω από 70.000 Εβραίους που ζούσαν στην προπολεμική Ελλάδα εκτοπίστηκε και εξοντώθηκε το 82,5%, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπολογισμούς του καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ. Η πιο οδυνηρή περίπτωση είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, στην οποία οι σεφαραδίτες Εβραίοι είχαν εγκατασταθεί μετά τον διωγμό τους από την Ισπανία το 1492 και αποδεκατίστηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί το 1943 και το 1944. Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως όταν το 1912 η κυανόλευκη υψώθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι Εβραίοι ήταν η πολυπληθέστερη κοινότητα της πόλης, οι Ελληνες και οι Τούρκοι συνιστούσαν μειονότητες.  

Η εξαφάνιση των «άλλων»
Ωστόσο η απώλεια αυτή δεν συνειδητοποιήθηκε από την ελληνική κοινωνία σαν δική της αιμορραγία, αλλά σαν εξαφάνιση κάποιων «άλλων» από τους κόλπους της. Και στη συνέχεια ξεχάστηκε παντελώς για πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη και το 2008 το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης είχε αρνηθεί να συμπεριληφθεί η συμπρωτεύουσα στο «Δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας» με το επιχείρημα ότι το έγκλημα είχε διαπραχθεί «εκτός Θεσσαλονίκης» και ότι οι Εβραίοι κατοικούσαν εκεί «μόνο» 500 χρόνια! Το ερώτημα που αναμφίβολα απασχολεί τον σημερινό έλληνα αναγνώστη του βιβλίου είναι αν η σιωπή αυτή ολόκληρων δεκαετιών συνιστά ένδειξη μιας συλλήβδην ελληνικής συνενοχής στην εξόντωση των Εβραίων. Η απάντηση της Βαρών-Βασάρ είναι σε γενικές γραμμές αρνητική και ταυτόχρονα εξαιρετικά διαφοροποιημένη ανά πτυχή του θέματος. Κατ' αρχήν η συλλογική μνήμη έχει τις δικές της νομοτέλειες που δεν ταυτίζονται με τους ρυθμούς της προσωπικής μνήμης. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Εβραίοι επιζώντες της γενοκτονίας απωθούσαν τη μνήμη για να επανασυνδεθούν κατ' αρχήν με τη ζωή. Η αφήγηση των μαρτυριών τους άρχισε τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είχαν κατ' αρχήν πρώτιστο μέλημα να επουλώσουν τα δεινά που άφησε ο πόλεμος και πολύ αργότερα στοχάστηκαν τη μοίρα των Εβραίων. Εξάλλου η μελέτη του «ολοκαυτώματος» ξεκίνησε στις ΗΠΑ και συνεχίστηκε στις ευρωπαϊκές χώρες. Επ' αυτού η Ελλάδα δεν συνιστά εξαίρεση.

Οι πρώτες μαρτυρίες επιζώντων Εβραίων δημοσιεύονται ευρύτερα τη δεκαετία του '80 και τη δεκαετία του '90 σημειώνεται μια «έκρηξη» σχετικών δημοσιευμάτων, οπότε τελικά αφυπνίζεται και ασχολείται με το θέμα και η ελληνική ιστοριογραφία. Στο ανά χείρας βιβλίο ανάμεσα στη λεπτομερή έκθεση των μαρτυριών Ελληνοεβραίων που επέζησαν παρεμβάλλονται κεφάλαια για τα ανάλογα βιβλία των εμβληματικών εκπροσώπων της στρατοπεδικής λογοτεχνίας, όπως ήταν οι επιζώντες του Αουσβιτς Πρίμο Λέβι και Ζαν Αμερύ και ο πολιτικός κρατούμενος για τα κομμουνιστικά του φρονήματα στο Μπούχενβαλντ Χόρχε Σεμπρούν. Ετσι η ελληνική περίπτωση εντάσσεται στα ευρύτερα συμφραζόμενά της.

Η στάση των ραβίνων
Οσον αφορά τα γεγονότα, δηλαδή τον εκτοπισμό και την εξόντωση, η Βαρών-Βασάρ δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο κανένα εργαλείο για την ερμηνεία του ανείπωτου, του σχετικά εύκολου ξεριζώματος δεκάδων χιλιάδων Εβραίων από τις διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα η εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας δεν ήταν ολοσχερής, επειδή οι Εβραίοι ήταν περισσότερο ενταγμένοι στον ελληνικό περίγυρο και βοηθήθηκαν. Στη Θεσσαλονίκη η κοινότητα ήταν περισσότερο απομονωμένη από το ελληνικό στοιχείο που ανέκαθεν την έβλεπε με δυσπιστία λόγω και των ειδικών προνομίων που απολάμβανε κατά την οθωμανική περίοδο. Εξάλλου η Θεσσαλονίκη είχε και το πρόσθετο πρόβλημα ότι έπρεπε να απορροφήσει τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η στάση των ραβίνων υπήρξε συχνά καθοριστική για τη στάση της κάθε κοινότητας, ο ραβίνος της Θεσσαλονίκης προέτρεπε το ποίμνιό του να περιμένει και να ευελπιστεί, ο ραβίνος του Βόλου κατέφυγε στο βουνό υποδεικνύοντας και στους υπόλοιπους να φερθούν ανάλογα. Το ΕΑΜ ενέταξε πολλούς νέους Εβραίους στις τάξεις του με αποτέλεσμα να διαφύγουν την εκτόπιση. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις Ελλήνων που βοήθησαν Εβραίους φίλους να σωθούν, ελληνικές οικογένειες που έκρυψαν ολόκληρη την περίοδο της κατοχής Εβραιόπουλα, ενώ η εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου διασώθηκε λόγω της σθεναρής στάσης του δεσπότη και του δημάρχου.


Τα κίνητρα και οι φόβοι
Ανάμεσα στην εύκολη και συλλογική καταδίκη της ελληνικής πλειονότητας για τη μοίρα των Εβραίων και την εξίσου εύκολη και συλλογική απέκδυση πάσης ελληνικής ευθύνης για το μέγα δράμα, η εβραϊκής καταγωγής Βαρών-Βασάρ πορεύεται την τρίτη οδό. Το ζητούμενο αυτού του ιστορικού έργου δεν είναι να ξεκαθαρίσει ποιοι ήταν οι λύκοι και ποιοι τα πρόβατα, αλλά να εξιχνιάσει τα κίνητρα αλλά και τους φόβους, τα προσωπικά συμφέροντα αλλά και τις αγνές προθέσεις, την ιδιοτέλεια αλλά και το μεγαλείο όλων των εμπλεκομένων σε αυτή την ιστορική τραγωδία. Το δεύτερο ζητούμενο είναι η γενοκτονία των ελλήνων Εβραίων να γίνει συστατικό στοιχείο της ελληνικής εθνικής μνήμης και άρα υλικό εμπλουτισμού της. Και το τρίτο να ενταχθεί αυτή η εξόντωση στην ευρύτερη ιστορία της γενοκτονίας των ευρωπαίων Εβραίων και έτσι η μοίρα των μυριάδων θυμάτων του ναζισμού σαν μνήμη και ιστορία να εκβάλει σε ένα ηθικά ανώτερο μέλλον για την Ευρώπη.

Ο κ. Σπύρος Μοσκόβου είναι διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Βιβλία + ιδέες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (52)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ο Αρσένιος....οι Αρσένιοι....η μνήμη!!! | 26/12/2013 22:30
  θυμάμαι τον γέρο πατέρα μου, να μου λέει για έναν φίλο του εβραίο στην κατοχή, τον Αρσένη, ήταν 12 χρονών τότε που τον μάζεψαν απο τη Μεσορρόπη της Καβάλας και ούτε πια άκουσε κανένας κάτι γι' αυτόν! Και άθελά μου δάκρυσα. ; Έτυχε να διαβάσω και το: "Χαμένοι, Αναζητώντας έξι από τα έξι εκατομμύρια. Του Daniel Mendelsohn, μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Πόλις, 2010" Και , και θυμάμαι, πως κάποια πρωινά απέφευγα να διαβάσω μερικές αφηγήσεις, ήταν πολύ νωρίς για τόσο γερό σοκ!! ακόμα ανατριχιάζω, όταν θυμάμαι αυτές τις αφηγήσεις!!!!!!!!
  selim
  απάντηση90
   
   
  Η μοίρα των μυριάδων θυμάτων του ναζισμού | 26/12/2013 13:45
  Ο Θεός είχε υποσχεθεί όλο τον κόσμο και την Θεσσαλονίκη ...στο σπόρο του Αβρααμ...αλλά οι Γερμανοί , οι ναζί , άλλα ήθελαν...κόντρα προς την θέληση του Γιαχβέ.
  Τραγικό γεγονός ...
  απάντηση10
   
   
  ...O Evraikos Laos.. | 26/12/2013 09:10
  ...Gnorizei poly kala oti o Ellinikos laos tou ferthike poly pio omorfa apo kathe allo lao..stin Gi kai elpizo oti to anagnorizei akoma kai simera.. Stamatiste loipon na VAZETE tin etiketa (Ethnososialismos) stous Ellines ETHnIKISTES...Autous dilathi pou agapoun to Elliniko ETHNOS.
  (istoria tou Ellinikou ethnous)
  απάντηση46
   
   
  ..o laos tou Israel.. | 26/12/2013 08:18
  ..einai katatregmenos..kai to olokautoma eine gegonos..epeisis tha eithala na po oti i gi tou Israel fysika tous aneikei Istorika opos kai oi dikes mas Istorikes poleis tis Mikras Asias kai kato Italias istorika aneikoun se mas tous Ellines. Prosopika pistevo ,kai san opados tou kathestotos tis 7aetias,oti i XA arhise poly lathos me to na enantiothei (entelos horis logo)me ton lao tou Israel.Emeis oi Ellines then ehome kanena ofelos ,na arnoumaste to (olokautoma ton Evreon).Pois o logos kai pio to ofelos..?Epeita agapitoi mou , o patriotismos ton Evreon tha eprepe na ginei kai se mas paradigma (pros moimisin) auta...
  kali hronia se olo ton kosmo
  απάντηση30
   
   
  Η ιστορία να παρουσιάζεται έξ ολοκλήρου και όχι αποσπασματικά | 25/12/2013 20:58
  Και βέβαια χάθηκαν 50.000 ψυχές ελλήνων εβραίων από την Θεσσαλονίκη , ποιός διατυπώνει αντιρρήσεις ή το αρνιέται ; Aξίζει να θυμηθεί κανείς όμως και γιατί διώχθηκαν από την Ισπανία και πότε ... και με ποιούς όρους ήρθαν οι εβραίοι στην Θεσσαλονίκη . Οι όροι και τα ανταλλάγματα με τους Τούρκους είναι γνωστά , μη εξωραϊζουμε τα έργα και την ιστορία τους . Οι όροι ήταν σε βάρος των Ελλήνων εμπόρων και όχι μόνο ..., γι' αυτό μη ξύνουν την μνήμη μας . Ελπίζουμε σε απόσβεση "χρέους " , όπως αυτό ομολογήται και αναγνωρίζεται και από το δημοσίευμα .
  AMOR , AMOR , AMOR
  απάντηση510
   
   
  ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ και τα χειρότερα = ΜΗ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ | 25/12/2013 14:27
  @ Σωτήρης Ζάγκλος 25/12 Απλά ντροπή, αντισημίτη και εθνικιστή Θ.Τ.
  Θ.Τ.
  απάντηση52
   
   
  @Προμηθέας από το Dachau : Είναι διάκριση και ρατσιστικό η μνήμη που έχει διαρκώς ένα και μόνο τόνο | 25/12/2013 13:56
  Ο σοβινισμός των εβραίων σιωνιστών καλλιεργεί τη συστηματική υποτίμηση των άλλων εθνών,το ρατσισμό , το ιμπεριαλιστικό πνεύμα , υπονομεύοντας ταυτόχρινα κάθε προοπτική συνεργασίας και ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών . Άλλωστε κανένα έθνος δεν έχει το δικαίωμα στο μονοπώλιο της ιδιότητας του περιούσιου λαού,κανένας πολιτισμός δεν μπορεί να διεκδικεί μια υποτιθέμενη ανωτερότητα έναντι των άλλων πολιτισμών....Ο σεβασμός δεν πρέπει να συγχέεται με την υποταγή,με το πειθανάγκασμα του ανθρώπου σε κάτι που συνέβη ή όχι , σε αυθεντίες ή σε ανθρώπους που λόγο οικονομικής και κοινωνικής δύναμης θέλουν να διατηρούν ιδιαίτερα προνόμια για το κέρδος και τη συσσώρευση του κεφαλαίου.
  κακόκεφος Δυσήνιος
  απάντηση56
   
   
   
  Ερώτηση ... | 25/12/2013 12:27
  ...Σε όσους γνωρίζουν , αυτοί οι άνθρωποι της φωτογραφίας είναι εβραίοι ; ... αν ήταν θα είχαν ράψει και το αστέρη του Δαυήδ ;.Το άστρο για τους εβραίους ήταν προαιρετικό στην κατοχή 1941 - 44 ;
  όψομαι
  απάντηση55
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Υπήρχαν και άλλα θυματα των Χιτλερικών | 25/12/2013 10:00
  Από τις αρχές του 20ου αι. ο Ρότσιλντ α;γόραζε γη στην Παλαιστίνη. Προλείαινε το έδαφος για την δημιουργία εβραϊκού κράτους. Έπρεπε να βρεθεί η κατάλληλη αφορμή και η συμπάθεια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ω του θαύματος, έγινε το ολοκαύτωμα! Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Χίτλερ έγιναν 6.000.000 και μετά μετά βαϊων και κλάδων δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ! Η Ελλάδα δεν είχε θύματα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ολοσχερή καταστροφή υποδομών, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ; Και το καλύτερο: Οι εβραίοι μετά νομιμοποιήθηκαν να κυριαρχούν παντού , να επιβάλλουν νομοθεσίας και με το αντιρατσιστικό νόμο κανείς δεν θα τολμά να γράφει εναντίον τους, όπως και εγώ το παρόν κείμενο
  Σωτήριος
  απάντηση1125
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω... | 24/12/2013 23:51
  πως όλοι όσοι αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα του περιούσιου λαού, παραβιάζουν τον ελληνικό αντιφασιστικό νόμο, ώστε είναι εκτεθειμένοι στις συνέπειές του.
  Μαρδοχαίος
  απάντηση916
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ti fotografeia ti proseksate? | 24/12/2013 18:43
  H fotografia apo pano ta leei ola....kai idiaitera to paidi sta deksia.
  Kai Ellinas kai anthropos
  απάντηση193
   
   
  Χωρίς μεσολάβηση τρίτου : να κοιτάξουμε τα πράγματα πιό απλά και ποιό άμεσα | 24/12/2013 14:18
  Tα ιστορικά λάθη των εβραίων σε βάρος του Ελληνισμού ,,,αλλά και η ιστορική μνήμη γι΄αυτά τα λάθη ή είναι αμυδρά ή κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν .Η ιστορική έρευνα αποδεικνύει - κατ' άμεσο ή έμμεσο τρόπον - την ευθύνη της ηγεσίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης σε βάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στα χρόνια της Οθωμανικής κατάληψης και αυτή εγράφει πολλές φορές με αίμα π.χ Νάουσα, Γιαννιτσά,Έδεσσα,Χαλκιδικη,Θεσσαλονίκη κ..λ.π.. Ακόμη και στο " Μακεδονικό ζήτημα " η στάση τους ήταν ανθελληνική .Οι Εβραίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι καλύτερα να είναι φίλοι με τους Έλληνες , παρά εχθροί των. Άλλωστε έχουν τόσα πολλά προνόμια στην Ελλάδα που θα τα ζήλευαν έλληνες πολίτες...
  O ξάδερφος...
  απάντηση1623
   
   
   
  Ας μη μιλήσουμε για τον ιστορικό ρόλο των εβραίων στην Β. Ελλάδα, πονάει | 24/12/2013 00:19
  Η εβραϊκή μειονότητα στην Ελλάδα είναι προνομιούχος σε δικαιώματα αστικού και δημοσίου δικαίου . Οι κοινώτητες τους είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου , με ειδικό κληρονομικό δίκαιο , όπως και το κεντρικό Ισραηλινό Συμβούλιο κ.λ.π. Οι περισσότεροι εβραίοι έχουν τις επιχειρήσεις τους δηλωμένες εκεί και πληρώνουν φόρους εκεί , δηλαδή προνόμια που δεν μπορούν να φανταστούν έλληνες πολίτες . Οσο για τις περιουσίες τους , είναι οι μόνοι στην Ελλάδα που αποζημιώθηκαν εκ Γερμανίας . Αν κάτι πρέπει να κάνουν οι εβραίοι για την γενοκτονία , να το κάνουν στην Γερμανία εκεί όπου είχαν και αυτοί θύματα , μαζί με τόσους άλλους λαούς . Τώρα για τον ιστορικό ρόλο των εβραίων στην Θεσσαλονίκη ....
  κακόκεφος Δυσήνιος
  απάντηση2025
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Διαφήμιση μέχρι τελικής πτωσεως | 23/12/2013 22:43
  Το ξέρουμε οτι πέθαναν πολλοί Εβραίοι στον Β΄ΠΠ. Μας το έχετε ξαναπεί αν θυμάμαι καλά. Αυτό που δεν μας λέτε ποτέ είναι οτι επίσης πέθαναν και εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες όπως επίσης εκατομμύρια Πολωνοί, Ρώσοι, Τσιγγάνοι, Ομοφυλόφιλοι, Κομμουνιστές και πολλοί πολλοί άλλοι. Μάλιστα έχουν πεθάνει πολλοί περισσότεροι Ρώσοι, Πολωνοί και Ελληνες, σαν ποσοστό αν το μετρήσεις επί του ολικού πληθυσμού, παρά Εβραίοι. Αλλά εμείς δεν αλλαλάζουμε άναρθρα 70 χρόνια τώρα εναντίον των Γερμανών, επειδή η θρησκεία μας λέει αγαπα τον εχθρό σου και όχι οφθαλμό αντί οφθαλμού που λέει η δικιά σας. Λίγη ανωτερότητα δεν βλάπτει.
  Αγαπα τον εχθρό σου και ξέχνα επιτέλους
  απάντηση1625
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  h BIOMIXANIA TOU OLOKAYTOMATOS | 23/12/2013 18:25
  DEN YPHRXAN 6000000 EBREOI STHN KATEXOMENH EYROPH.GIA TA OLOKAYTOMATA TON ELLHNON DEN GRAFH TO BHMA POTES
  SPIRIDAKIS DOUBLINO
  απάντηση1335
   
   
  Δεν Καταλαβαίνω | 23/12/2013 16:35
  Οι Γιαννιώτες εβραίοι δεν ήταν και αυτοί Έλληνες; Γιατί αυτός ο διαχωρισμός;
  Κυρ-Βασίλης
  απάντηση305
   
   
  Δεν υπαρχει δικαιολογια:ηταν το χειροτερο εγκλημα των τελευταιων αιωνων(τουλαχιστο),και οφειλουμε να μη ξεχνουμε.Τα παιδια μας πρεπει κι αυτα να μαθουν τι εκανε και τι σημαινει εθνικοσοσιαλισμος(nationalsozialismus =nazi) | 23/12/2013 14:58
  Υπηρχαν ανεκαθεν γερμανοι,ελληνες,ιταλοι,αγγλοι,κλπ,εβραικου θρησκευματος.Το οτι ενας ψυχοπαθης τους εσφαξε οχι για κατι που εκαναν,αλλά γι αυτο που ηταν,δειχνει,εκτος της κτηνωδιας,και την πληρη ελλειψη νοημοσυνης.Ποσο αποτυχημενος,κομπλεξικος κι ανηθικος μπορει να ειναι καποιος που φτειαχνει σαπουνια απο αγνωστα του μικρα παιδακια;Και ποσο δειλος,να τα βαλει μαζι τους,εχοντας ενα σωρο κανονια;Και ποσο ομορφο ειναι που το ναζιστικο σκυλι το πατησε η ανθρωποτητα και το ελιωσε σαν μια κουραδα;Ποσο χαιρομαι οταν βλεπω ντοκυμοντερ απο την ηττα και την τιμωρια των ναζι;Και ποσο θα χαρω αν αποφασιστει να επαναληφθουν τετοιου ειδους δικες για τους σημερινους ψυχοπαθεις γονους τους;
  Ελληνας,πολιτης,ανθρωπος
  απάντηση3510
   
   
   
  δεν περνάει εβδομάδα που να μην διαβάσω... | 23/12/2013 13:18
  κάποιο άρθρο γραμμένο με την δικαιολογημένη συμπάθεια για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Όμως η διαρκής υπενθύμιση ενός τέτοιου γεγονότος σε μια χώρα που βρίθει των δικών της εθνικών Ολοκαυτωμάτων που τείνουν είτε να ξεχαστούν είτε να αποδοθούν σε παράγοντες συνωστισμού, δείχνει να αποτελεί μια επικίνδυνη απόπειρα εθνικής μειοδοσίας. Σε τελική ανάλυση υποτίθεται πως διαβάζω Ελληνικό τύπο...
  και όχι την Jerusalem Post.
  απάντηση2942
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ο εκλεκτός λαός του Γιαχβέ! | 23/12/2013 12:58
  Και το κακό είναι ότι είναι ο εκλεκτός λαός του Γιαχβέ! Και κατά πως λέει και το ευαγγέλιο τους το "Torah" εμείς δεν είμαστε άνθρωποι, αλλα ο γιαχβέ μας έκανε ανθρωποειδή για να υπηρετούμε τους εβραίους! Τι να πει κανείς? Κατέχουν το κεφαλαιο, τα διεθνή μμε, κυβερνήσεις, εκκλησία, τα πάντα, πολέμους εδώ, προβοκάτσιες εκεί, πλαστογράφηση της ιστορίας και εμείς τα ανθρωποειδή αλληθωρίζουμε. Tελικά είναι ένας ασήμαντος λαός με μεγάλη οργάνωση, που μισεί τους ανθρώπους!
  Zaglos
  απάντηση1948
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων