keza@tovima.gr


*** Ξεκινά «Πρόγραμμα στήριξης εκδηλώσεων σε βιβλιοπωλεία», κυρίως για καταστήματα της επαρχίας. Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου πληρώνονται έξοδα μετακίνησης, διαμονής και per diem συγγραφέων. Κάθε μαγαζί μπορεί να κάνει έως 10 εκδηλώσεις και υπάρχουν περί τα 250 αμιγή βιβλιοπωλεία. Χαμός.


* Οι εκδηλώσεις βιβλίου δεν μου αρέσουν για τον ίδιο λόγο που ανέκαθεν απεχθανόμουν τις γυναικοπαρέες. Ακούς για ένα βιβλίο αντί να το διαβάσεις. Ομοίως μιλάνε για άντρες αντί να τους κυνηγήσουν.


*** Ενα ακόμη βιβλιοπωλείο ξετσούπισε στο Διαδίκτυο: www.AboutBooks.gr.


*** Λέμε λέμε για τον Χάρι Πότερ, αλλά τι να κάνει ο πιτσιρικάς μπροστά στον Ηρακλή (τον Πουαρό). Η Αγκαθα Κρίστι παραμένει η δεύτερη δημοφιλέστερη συγγραφέας μετά τον Σαίξπηρ. Τα 83 βιβλία της στο πρωτότυπο έχουν πουλήσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα.


* Δώδεκα ιστορίες της Αγκαθα Κρίστι θα κυκλοφορήσουν σε κόμικς από τις εκδόσεις HarperCollins. Η έκδοση συμπίπτει με την ετήσια «Εβδομάδα Κρίστι» από σήμερα ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η εικονογράφηση ξεκίνησε από Γάλλους. Τούτο δεν έχει σημασία: η Αγκαθα ανήκει σε όλους μας.


*** Αν δεν έχετε πάρει ακόμη φρέσκο Χάρι Πότερ, γίνεται διαγωνισμός από τα βιβλιοπωλεία Φλωράς (www. florasfun.gr). Αν απαντήσετε σε δύσκολες ερωτήσεις, όπως τι σημάδι έχει στο κούτελο ο ήρωας, θα γίνετε ένας από τους 80 νικητές.


*** Η Φωτεινή μαγική του Δημήτρη Νόλλα κυκλοφόρησε στα ιταλικά. Complimenti!


*** Το γονίδιο της αμφιβολίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου μεταφράστηκε στα κινεζικά. Wo zhuhe ni!


*** Στο θρίλερ Αμόκ (2003) ο πολωνός συγγραφέας Κρίστιαν Μπάλα περιγράφει λεπτομερώς τα βασανιστήρια που προηγήθηκαν της δολοφονίας ενός επιχειρηματία. Τώρα κατηγορείται ότι ο ίδιος διέπραξε το έγκλημα, με κίνητρο τη ζήλια. Σύμφωνα με το βιβλίο – και το κατηγορητήριο – το θύμα διατηρούσε σχέση με τη γυναίκα του συγγραφέα.


* Στο Αμόκ υπάρχει μια ειρωνική στάση απέναντι στις αστυνομικές αρχές. Βρήκαν άκρη όταν ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος έφθασε στον αξιωματικό που ήταν επικεφαλής των ερευνών. Καμία πρωτοτυπία δηλαδή (βλ. Along came a spider).


*** Πέθανε ο Σωκράτης Καψάσκης, σε ηλικία 79 ετών. Εργο ζωής η μετάφραση του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις.


*** Θα γαλουχήσει γενιές. Η μπεστ-σελερίστα τού Κι όμως υπάρχουν νεράιδες αρχίζει νέο κύκλο μαθημάτων συγγραφικής τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Για ένα δείγμα της γραφής της δεν θα πάω μακριά. Κλέβω από το βιογραφικό της:


* «Είμαι η Μαρία Γούσιου, γεννήθηκα στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης. Μ’ αρέσει να ζωγραφίζω, απολαμβάνω τον χορό και γράφω από παιδί. Είμαι Συγγραφέας, και παράλληλα Εισηγήτρια Εργαστηρίων και Σεμιναρίων Συγγραφικής Τέχνης που το πηγαίο πάθος για το γράψιμο, το θεόσταλτο χάρισμα που πολλοί ονομάζουμε «έμφυτο ταλέντο», οι σχετικές σπουδές και η απόφαση να μοιραστώ με τον κόσμο όλα αυτά που μπορούν να δημιουργηθούν πάνω στο χαρτί, μου φανερώνουν πως βρίσκομαι στον σωστό προσωπικό δρόμο».


* Υπάρχει μάθημα για τις δευτερεύουσες προτάσεις;


*** Και άλλος δάσκαλος. Αλέξανδρος Ντερπούλης, επί της Ασκληπιού, δίνει και τηλέφωνο 210 3640.880. Τα σεμινάρια είναι τετράμηνα, τρεις ώρες την εβδομάδα. Δεν μέμφομαι όσους δίνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε τέτοιες δραστηριότητες. Ολοι έχουμε τα βίτσια μας – εγώ κάποτε πήγαινα σε μαθήματα μπριτζ.