Ο Ρομάν Πολάνσκι απολάμβανε το φαγητό του στο εστιατόριο του πολυτελούς, superior Hotel “LeGrand Bellevue” του Γκστάαντ. Το κομψό εστιατόριο “Lonard” (βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin) ήταν γεμάτο από κόσμο, λίγες μόλις βραδιές πριν. Οι επισκέπτες καθισμένοι στα τραπέζια με το λευκό τοπίο να «στέλνει» μέσα από τις τζαμαρίες χιλιάδες λάμψεις, έτσι όπως οι προβολείς έπεφταν στο χιόνι, δεν μπορούσαν παρά να ρίχνουν κλεφτές ματιές στον διάσημο σκηνοθέτη με την άκρως περιπετειώδη ζωή.

Ο Γαλλοπολωνικής καταγωγής σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός (γεννήθηκε στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1933), γνώριζε ότι βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο 85χρονος πλέον δημιουργός ταινιών, που άφησαν ιστορία στον παγκόσμιο κινηματογράφο («Η νύχτα των Βρυκολάκων», «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Μάκβεθ», «Τσάιναταουν», «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα», «Ο πιανίστας», «Ο θεός της σφαγής»), ήταν απόλυτα εξοικειωμένος με το περιβάλλον. Ο Πολάνσκι ζει άλλωστε μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια στο ελβετικό θέρετρο χειμερινών σπορ. Κάποιοι οι οποίοι γνωρίζουν τις δικαστικές πολύ σοβαρές περιπέτειες του σκηνοθέτη, σιγοψιθύριζαν, αν ισχύουν οι απαγορευτικοί «κανόνες», σύμφωνα με τους οποίους δεν μπορούσε να προχωρήσει πέρα από τον κήπο του πολυτελούς ιδιόκτητου σαλέ του.

Μην ξεχνάμε ότι οι Ελβετικές Αρχές τον συνέλαβαν το 2009 μετά από αίτημα των ΗΠΑ (είχε κατηγορηθεί και συλληφθεί το 1977 στην Αμερική για σεξουαλική κακοποίηση ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού, διέφυγε όμως στην Αγγλία και μετά στη Γαλλία και Ελβετία) αρνήθηκαν όμως να τον εκδώσουν. Οι Ελβετοί απέρριψαν επίσημα το αίτημα των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2010 και τον άφησαν ελεύθερο. Του επιβλήθηκαν όμως περιοριστικοί όροι. Ο Ρομάν έπρεπε να παραμένει κλεισμένος στο σπίτι του στο Γκστάαντ. (Σίγουρα είναι πολύ καλύτερα να βρίσκεσαι «έγκλειστος» σε πολυτελές περιβάλλον, με φόντο τις μαγευτικές, χιονισμένες ελβετικές Άλπεις, από τη μιζέρια ενός κελιού στις φυλακές της Ζυρίχης, όπου παρέμεινε τις πρώτες εβδομάδες της σύλληψής του).

Ο Πολάνσκι ο οποίος δεν είχε την ελβετική υπηκοότητα θεωρήθηκε ύποπτος φυγής. Έτσι το ελβετικό ποινικό δικαστήριο αποφάσισε τον κατ’ οίκον περιορισμό του, στο σαλέ που διατηρεί στο αγαπημένο «χωριό» των vips. Ο Πολάνσκι συνελήφθη όταν ταξίδεψε στη Ζυρίχη για να παραλάβει τιμητικό βραβείο σε κινηματογραφικό φεστιβάλ. Ανεπίσημα όμως, η σύλληψη είχε γίνει με σκοπό την αποκατάσταση των ψυχρών τότε σχέσεων μεταξύ Ελβετίας και Αμερικής. Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει την ελβετική τράπεζα UBS ότι βοηθούσε πλούσιους αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν.

Η γέρικη αλεπού με το σπινθηροβόλο βλέμμα

Μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου έσπευσαν μέσα από ψήφισμά τους να υπερασπιστούν τον Ρομάν Πολάνσκι. Μεταξύ αυτών, οι Μάρτιν Σκορτσέζε, Γούντι Άλλεν, Ντέηβιντ Λιντς, Βιμ Βέντερς. Παρακολουθώ τον Πολάνσκι να κόβει με προσοχή το φιλέτο του με την βαριά, πολύ νόστιμη σάλτσα από βατόμουρο. Είναι πλέον ένας πολύ ηλικιωμένος άνθρωπος. Διατηρεί όμως εκείνο το «πονηρό», σπινθηροβόλο βλέμμα. Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος κατοικεί μέρος του χρόνου στο Γκστάαντ και γνωρίζει καλά τον Πολάνσκι, επισημαίνει ότι πρόκειται για «μια γριά αλεπού με ασημένια μαλλιά, που παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να χαίρεται τη ζωή και την συντροφιά γοητευτικών γυναικών». Ο Ρομάν έχει δημιουργήσει στενές φιλίες στο Γκστάαντ. Του αρέσει η ζωή στο ελβετικό χωριό. Απολαμβάνει την ηρεμία του τοπίου όταν φεύγουν πολλοί επισκέπτες, δεν λέει όμως όχι σε λαμπερές νυχτερινές εξόδους. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί με το…βλέμμα της αλεπούς την κάμερά μας που τον φωτογραφίζει. Δεν λέει κάτι. Έτσι κι αλλιώς δεν του αρέσει πλέον να δημιουργεί προβλήματα. Προσπαθεί να ζήσει μια ήρεμη ζωή μέσα σε ένα τοπίο που μοιάζει με αυτά των παραμυθιών.

Η συγχώρεση και οι αναμνήσεις

Η 55χρονη σήμερα Σαμάνθα Γκίμερ, τον έχει συγχωρέσει. Η γυναίκα η οποία τον είχε κατηγορήσει ότι την βίασε στα 13 της χρόνια, είχε μαζί του εξωδικαστική συμφωνία. (Ο βιασμός σύμφωνα με την Γκίνερ είχε πραγματοποιηθεί στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον, στο Λος Άντζελες, τον Μάρτιο του 1977). Οι αμερικανοί δικαστές αρνούνται όμως να αθωώσουν τον Πολάνσκι. Τον θεωρούν πάντα ένα φυγόδικο που έχει ο ίδιος παραδεχθεί ότι συνευρέθηκε σεξουαλικά με ένα 13χρονο κορίτσι. Υπάρχουν μάλιστα δύο ακόμα γυναίκες σήμερα, οι οποίες κατηγορούν τον μικρόσωμο σκηνοθέτη για το ίδιο έγκλημα. Εκείνος δεν μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Απολαμβάνει όμως την άνετη ζωή στις ελβετικές Άλπεις. Το γέρικο «αλεπουδίσιο» βλέμμα του παρατηρεί. Ίσως κάποιες στιγμές όταν επιστρέφει στο σαλέ του να έρχονται στη μνήμη του σκηνές από κάποια τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή του. Η πολύ όμορφη σύζυγός του, ηθοποιός Σάρον Τέητ, έγκυος οκτώ μηνών, δολοφονήθηκε άγρια από τον Τσαρλς Μάνσον και τα μέλη του κοινοβίου του. Ο Πολάνσκι είχε παντρευτεί άλλες δύο φορές. Με την Μπάρμπαρα Λας και την Εμμανουέλ Σενιέ. Τον παρακολουθώ να συνομιλεί με την συντροφιά του στο εστιατόριο του “Bellvue”. Πρόκειται για ένα μικρόσωμο «γεράκο» με τεράστια ακτινοβολία…