Ο ινδός μεγιστάνας ρούφηξε μια γουλιά από το Himalayan First Flush tea. Παρακολουθούσα με προσοχή τις αντιδράσεις τού ιδιόρρυθμου επισκέπτη. Μια έκφραση ικανοποίησης ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του. Με αργές κινήσεις τοποθέτησε την πορσελάνινη κούπα στο ολόχρυσο πιάτο με την υπογραφή Justin von de Fehr. Το ογκώδες ρουμπίνι του οίκου Graff «έστελνε» χιλιάδες μικρές και μεγάλες αντανακλάσεις στη βαρύτιμη, μεταλλική επιφάνεια.
Η μυθική πέτρα, φεγγοβόλα, μοναδική, ήταν «καρφιτσωμένη» στο κέντρο του ολομέταξου τουρμπάν. Η θεραπαινίς Καντελάρια ακολούθησε τις αυστηρές οδηγίες του οικοδεσπότη, μεγαλοβιομηχάνου, χρυσού κληρονόμου Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Απέφυγε να συνοδέψει το σπάνιο μαύρο τσάι, το οποίο παράγεται στο Juan Chiyabari Estate του Νεπάλ, με γάλα. Το συγκεκριμένο αυτό pure black tea σερβίρεται πάντα με ένα ποτήρι σαμπάνιας Laurent-Perrier La Cuvee Brut. O golden heir έσκυψε διακριτικά προς το μέρος μου. «Ο Αρούν είναι ιδιοκτήτης της πολυσυζητημένης Rolls-Royce με τις ολόχρυσες ζάντες και τα διαμάντια, η οποία είναι συνήθως παρκαρισμένη έξω από το «Harrods»» μου ψιθύρισε στο αφτί.
Ο ινδός ολιγάρχης, ο οποίος κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο Λονδίνο, περνάει όμως τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Γκστάαντ, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης η οποία «κρύβεται» στο σαλέ των κοσμηματοπωλών Λόρενς και Φρανσουά Γκραφ. Η ώρα περνούσε ευχάριστα στο σαλόνι με το τεράστιο τζάκι. Κάποια στιγμή ο ινδός προσκεκλημένος με το ρουμπινοφόρο τουρμπάν αναφέρθηκε στα πολυτελή σαλέ που έχουν αγοράσει έλληνες ισχυροί του χρήματος στο περιώνυμο spot των Ελβετικών Αλπεων. Ο Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής έστρεψε ενοχλημένος το βλέμμα του στις χιονισμένες βουνοκορφές. Ισως επειδή γνώριζε τη συνέχεια της συζήτησης…

Εργα τέχνης και ολόχρυσα πιστόλια

Ο μεγιστάνας Αρούν σχολίασε ότι οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες σαλέ αλλά και ενοικιαστές πολυτελών σουιτών και διαμερισμάτων στα ξενοδοχεία «The Alpina Gstaad» και «Gstaad Palace», απολαμβάνουν ζωή που μοιάζει με αυτή της… royal family της Βρετανίας. Ο ινδός κροίσος επέμενε να ρωτάει γύρω από την «κατάσταση» που επικρατεί τώρα στη χώρα μας, μετά και τις τελευταίες αισιόδοξες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο προσκεκλημένος του κ. Κασσανδρή ήταν πλήρως ενημερωμένος μάλιστα γύρω από το πολύκροτο σίριαλ με την επιχειρούμενη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τις αδυσώπητες συγκρούσεις με «φόντο» την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Ενα μαύρο πέπλο, το οποίο… δεν φέρει καν τις δαντελένιες λεπτομέρειες του οίκου Chanel, έχει τυλίξει ολόκληρο το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο τουρμπανοφόρος Αρούν επισημαίνει ότι οι φίλοι του Σαουδάραβες… πυροβολούν με ολόχρυσα πιστόλια μόνο όταν πρόκειται να επενδύσουν στην τέχνη.

Ιδιωτικά γεύματα πολλών αστέρων

Ο Φίφης Δελμούζος Κασσανδρής παρατηρεί ότι η corn clotted cream πάνω στα raisin scones τσαγιού φουσκώνει ακριβώς όπως… τα δισ. των χρεών των Ελλήνων στην Εφορία. Η Ούρσουλα μας ειδοποιεί ότι αποφάσισε να περάσει τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο γραφικό Νυμφαίο της Φλώρινας. Κουνάω το κεφάλι μου με νοσταλγία. Θυμάμαι ένα τριήμερο στην πανέμορφη αυτή, μακρινή περιοχή για ένα ιδιωτικό κάλεσμα με «φόντο» τη μεγάλη πετρόκτιστη κατοικία των Νίκου Σωσσίδη – Εύης Γουλανδρή. Οι ημέρες στο Νυμφαίο είναι υπέροχες. Οι νύχτες μάλλον μελαγχολικές. Προτιμώ τα big parties στα λαμπερά χιονοδρομικά κέντρα της Ελβετίας και της Γαλλίας. Μερικές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα το ζεύγος Σπύρου και Αλεξίας Διβάνη διοργάνωσε ένα μεγάλο μεσημεριανό gathering στο εστιατόριο «Μύθος» στο Καβούρι. Στενοί φίλοι μού έλεγαν ότι στο παραθαλάσσιο προάστιο κατηφόρισαν περισσότερα από 150 άτομα. Σε ένα από τα τραπέζια απολάμβανε το φαγητό του, άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τη σύζυγό του Βίβιαν. Πολύ κοντά ο Δημήτρης και η Σάντυ Κοπελούζου, ο Δημήτρης και η Μάγδα Καλλιτσάντση, τα ζεύγη Ζέιν, Φειδάκη, Ροδοπούλου, ο Ηλίας Ψινάκης και οι κυρίες Μελίνα Τραυλού και Μαρίνα Βερνίκου, οι οποίες ήταν οι πλέον εντυπωσιακές παρουσίες.
Το private dinner του Σπύρου Μεταξά πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με σημαντικά ονόματα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι να δίνουν το «παρών». Τα ζεύγη Βαρδή Βαρδινογιάννη, Δημήτρη Προκοπίου, Ανδρέα Πετράκη, Μύρωνα Τσατσάκη, Μπίλλυ Δασκαλάκη, Γιώργου Κόβα, Ηλία Μεταξά ήταν εκεί. Το μενού περιελάμβανε κολοκυθόσουπα, φιλέτο και ως επιδόρπιο σοκολάτα με μαρέγκα.
Μια εκτυφλωτική λάμψη με οδηγεί στον κοντινό πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και το κομψό κοσμηματοπωλείο του Αντώνη και της Μπέκυς Βουράκη. Τα εντυπωσιακά κοσμήματα του διεθνούς φήμης ιταλικού οίκου Vhernier κλέβουν ματιές στη βιτρίνα…

Συνάντηση Μαριάννας – Μπριζίτ στο Elysee

Το σκηνικό στην Avenue des Champs Elysees, την Avenue Montaigne και την Place Vendome είναι εκπληκτικό. Το Παρίσι θυμίζει φαντασμαγορικό παραμύθι τα Χριστούγεννα. Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Ζακ Εφρον λέει ότι πάντα τις γιορτινές μέρες στην Πόλη του Φωτός γίνεται και πάλι παιδί.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ανεβαίνει τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου της Γαλλίας. Η Μπριζίτ Μακρόν υποδέχεται την ελληνίδα Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO στην είσοδο του Elysee. Η σύζυγος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, συμπαθέστατη Μπριζίτ, παρέθεσε γεύμα στην κυρία Βαρδινογιάννη. Η Μαριάννα με τη διεθνή ακτινοβολία έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο με όλες τις τιμές του πρωτοκόλλου της Γαλλίας. Οι κυρίες συζήτησαν γύρω από θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόκειται άλλωστε για δύο γυναίκες με μεγάλο ανθρωπιστικό έργο. Μετά το τέλος του γεύματος η κυρία Μακρόν ξενάγησε προσωπικά την κυρία Βαρδινογιάννη στους χώρους του Elysee. Ηταν μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία…

Οι Λιβανέζοι που «έκλεισαν» ολόκληρο το «Αθηνών Αρένα»

Ο νεαρός, γοητευτικός αγοραστής του πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvator Mundi», Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (πουλήθηκε ως γνωστόν για 450 εκατομμύρια δολάρια), επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι με τη θαλαμηγό του την Ελλάδα. Ο σαουδάραβας εστεμμένος γνωρίζω ότι συμβουλεύεται επιφανή Ελληνίδα, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης, στενή συνεργάτρια παγκοσμίου φήμης γλύπτη, για τις αγορές του στο art world. Σαουδάραβες και ινδοί μεγιστάνες του πλούτου κάνουν χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Γκστάαντ, στο Σεν Μόριτς ή στις επαύλεις του Westchester (λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη). Στην Αθήνα, λιβανέζοι μεγαλοεπιχειρηματίες «ρεζερβάρουν» για μία και μόνο βραδιά ένα ολόκληρο νυχτερινό κέντρο με αφορμή private christmas party. Αυτό συνέβη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Το ζεύγος Ταουφίκ και Χάλα Χούρι έκλεισε ολόκληρο το «Αθηνών Αρένα» για μια ιδιωτική βραδιά πολλών αστέρων. Ο Αντώνης Ρέμος και η Ελένη Φουρέιρα επί σκηνής τραγουδούσαν αποκλειστικά για τους καλεσμένους του ζεύγους Χούρι (ξεπερνούσαν τους 300) μία μόλις νύχτα πριν από την επίσημη έναρξη του πολυσυζητημένου ναού της νυχτερινής διασκέδασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ