Δύο ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα και η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι ελληνικές εκλογές και η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελούν κύριο θέμα σε πληθώρα γερμανόφωνων δημοσιευμάτων από τα οποία δεν λείπουν και ρεπορτάζ για τον πολιτισμό αλλά και την κοινωνική ευαισθησία.

«Την Κυριακή η Ελλάδα αποφασίζει. Είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία από την πτώση της δικτατορίας το 1974. Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της μεγαλύτερης ύφεσης που γνώρισε η χώρα εδώ και δεκαετίες» γράφει η

Süddeutsche Zeitung

η οποία με τίτλο «Η χώρα των εκλογέων» φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της μία μεγάλη φωτογραφία με συγκεντρωμένους που κρατούν ελληνικές σημαίες.

Στην ίδια ωστόσο εφημερίδα δημοσιεύεται και συνέντευξη με τον διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Σωτήρη Χατζάκη. Υπό τον τίτλο «Αυτό που βλέπουμε είναι μια νέα επανάσταση» ο κ. Χατζάκης αναφέρεται στον υπερκαταναλωτισμό ως κύρια αιτία της κρίσης, στα χρήματα που πήρε η Ελλάδα από την Ε.Ε. για να στηρίξει τις γερμανικές εξαγωγές, αλλά και στην ανάγκη έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο «Μοναχικός σωτήρας της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Zeit online, το οποίο αναφέρεται στον Αντώνη Σαμαρά. Η εφημερίδα γράφει: «Ο Σαμαράς δηλώνει στο πλήθος: «Δεν θέλω να κυβερνήσω με το ΠαΣοΚ! Μια τέτοια συνεργασία δεν είναι προς όφελος του ελληνικού λαού». Για τον λόγο αυτό ο συντηρητικός πολιτικός ζητά από τους ψηφοφόρους «καθαρή εντολή». Είναι όμως απίθανο να πάρει αυτοδυναμία και δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ».

Στον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρεται και η αυστριακή der Standard η οποία με τίτλο «Ο Σαμαράς και το όνειρο της αυτοδυναμίας» υπογραμμίζει ότι «στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή παίζονται οι πιστώσεις δισεκατομμυρίων και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο αρχηγός των συντηρητικών θέλει να τα καταφέρει μόνος του».

«Ανάμεσα στην οργή και την επιθυμία για σταθερότητα» τιτλοφορεί το σχετικό με τις ελληνικές εκλογές και η Neue Zürcher Zeitung η οποία γράφει: «Η εποχή του δικομματισμού φαίνεται να τελείωσε. Ολα δείχνουν πως θα υπάρχει αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Οργισμένοι πολίτες δεν ανέχονται πια το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ. Παρόλα αυτά το παλιό πολιτικό προσωπικό φαίνεται πως θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση».

Οι Welt και Bild ασχολούνται με την άνοδο της ακροδεξιάς: «Τα μεγάλα κόμματα θα πληρώσουν το λογαριασμό, καθώς με την κακή οικονομική πολιτική τους οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτοί που θα επωφεληθούν από αυτές τις εκλογές είναι τα πολλά μικρά κόμματα που αρνούνται το μνημόνιο και εν μέρει εκπροσωπούν ακραίες πολιτικές θέσεις» γράφει ειδικότερα η Welt ενώ η Bild αναφέρει: «Τάσσονται κατά των ξένων, σηκώνουν το χέρι και χαιρετούν κατά το χαιρετισμό του Χίτλερ, προκαλούν τον φόβο και τον τρόμο στην Αθήνα. Το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη».

Τέλος, η Die Presse αναφέρεται τόσο στις εκλογές όσο και στο ζήτημα με τις ιερόδουλες. Επιγράφοντας το άρθρο «Προεκλογικές κινήσεις εντυπωσιασμού με οροθετικές πόρνες» η αυστριακή εφημερίδα τονίζει: «Οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα προσπαθούν με ακραίες κινήσεις λίγο πριν από τις εκλογές να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από την κατάσταση που επικρατεί στο παρηκμασμένο λόγω της κρίσης, κέντρο της Αθήνας».