Με αναφορές στη μεσαία τάξη και με υπόσχεση ότι θα έχει ως προτεραιότητά του την ανακοπή της ανεργίας, εμφανίστηκε στο Λαύριο ο κ. Αντ. Σαμαράς που υποσχέθηκε τη μείωση των ποσοστών των ανέργων στο μισό εντός τριετίας, με όπλο μια αναπτυξιακή πολιτική.
Από μια πόλη σύμβολο λόγω της ιστορίας της στο εργατικό κίνημα, όπου η ανεργία ξεπερνά το 25%, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς, μιλώντας σε ανέργους και εργαζομένους, δεσμεύτηκε για «μείωση της ανεργίας κάτω από το μισό μέσα σε τρία χρόνια, μέσα από την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης».
Ο κ. Σαμαράς, μίλησε για τον εφιάλτη της ανεργίας και έθεσε ως προτεραιότητα της Ν.Δ. την επόμενη ημέρα των εκλογών την αντιμετώπισή της, προτάσσοντας όμως την ανάπτυξη, η οποία -κατά τον ίδιο- θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε πως η χώρα έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή της για να αλλάξει το κλίμα και έστειλε μήνυμα, σε όσους υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές καθώς άλλες είναι οι απαιτήσεις και οι οδηγίες των πιστωτών, λέγοντας με έμφαση πως υπάρχουν ενέργειες που δεν τις απαγορεύει η δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε, αναδεικνύοντας ένα παράδειγμα, ότι η ανάκαμψη είναι εφικτή και η πλήρης ανάπτυξη είναι κοντά και είπε χαρακτηριστικά.

Για κάθε 1% που ανεβαίνει το ΑΕΠ αυτό ισοδυναμεί με 45-50 χιλιάδες θέσεις εργασίας και με ένα δισ. μικρότερο έλλειμμα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. εάν χρησιμοποιηθούν τα δύο επόμενα χρόνια τα μισά περίπου (7 δισ.) από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΕΣΠΑ (χωρίς τίποτε άλλο απ’ ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μας για Ανάκαμψη – συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, ξεμπλοκάρισμα αυτοχρηματοδοτούμενων μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλπ.) αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί πρόσθετο ΑΕΠ της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον.
«Αυτό ισοδυναμεί με 7 μονάδες ΑΕΠ. Δηλαδή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή θα διασωθούν θέσεις που κινδυνεύουν, πάνω από 300 χιλιάδες! Αν ταυτόχρονα υπάρξουν και μέτρα ρευστότητας, αυτό θα είναι μόνιμο, όχι μια μόνο στιγμή. Και θα έχει διάρκεια, θα οδηγήσει σε Ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Γέφυρες στη μεσαία τάξη
Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη μάχη της 6ης Μαΐου, ο κ. Σαμαράς έριξε… «γέφυρες» στη μεσαία τάξη και ειδικά σε όλους εκείνους τους μικρομεσαίους, που έχασαν τις δουλειές τους, που έβαλαν λουκέτο, που έδιωξαν τους εργαζόμενους και τώρα είναι κι οι ίδιοι άνεργοι.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα τους στηρίξει η Ν.Δ. «να ξανά-στήσουν τις δουλειές τους», «να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης» και «να ξανά-στηθούν στα πόδια τους» και είπε με ένταση, για να δείξει πόσο υπολογίζει τους λεγόμενους νοικοκυραίους, στους οποίους είχε και αναφορές στο «Ζάππειο 4», όταν έδωσε έμφαση στο δόγμα «νόμος, τάξη και ασφάλεια».

«Απευθύνομαι στους νοικοκύρηδες που βρίσκονται σε απόγνωση. Θα ξαναγίνουν νοικοκύρηδες! Απευθύνομαι στη Μεσαία τάξη που γονάτισε. Θα ξανασηκωθεί όρθια… Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την ανεργία, αν δεν ορθοποδήσει η Μεσαία τάξη. Αυτή δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης» είπε και προέταξε και πάλι το σύνθημα της Ν.Δ.: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει…».

H προσωπική σφραγίδα Σαμαρά και η Αγιά Σοφιά με σταυρό

Με ένα βίντεο, όπου προβάλλεται και μια παλαιά φωτογραφία με την Αγιά Σοφιά που εμφανίζεται με σταυρό και χωρίς μιναρέδες (στη φωτογραφία δεξιά), και με έμφαση στην προσωπική σφραγίδα του κ.Σαμαρά, η Ν.Δ. ξεκίνησε την διαφημιστική αντεπίθεση των τελευταίων ημερών.

Στο δεκάλεπτο προεκλογικό βίντεο της Ν.Δ., υπάρχει μήνυμα του κ. Σαμαρά που επικαλείται τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, λέγοντας ότι έχει βαθιά πίστη στους Έλληνες και τις πανάρχαιες ικανότητες τους και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει δύναμη ψυχής».

Οι εικόνες είναι έντονες (Ελύτης, Παρθενώνας, Μουσείο Ακρόπολης, Μαρία Κάλας, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία), όπως και οι συμβολισμοί, ενώ εμφανίζεται και μια παλαιά φωτογραφία με την Αγιά Σοφιά, χωρίς μιναρέδες και με σταυρό, ενώ πριν ακούγεται η λέξη «αρχίζουμε».

Ο κ. Σαμαράς που ζήτησε να του δώσουν οι πολίτες τη δύναμη ενός έθνους για να κερδίσει τη μάχη της πατρίδας, εμφανίζεται να στέλνει μήνυμα για το μέλλον, μιλώντας για μια Ελλάδα κυρίαρχη, με οδηγό το παρελθόν και την ιστορία, ενώ κάποια στιγμή ακούγεται ο στίχος: «Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες, Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι, Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά,Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!».