Βαριές σκιές στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ρίχνει η άσκηση ποινικής δίωξης κατά Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και συνεργατών του για τα εγκλήματα της κακουργηματικής απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό διάπραξη απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών για την υπόθεσητωνχρεών της Λιπασματοβιομηχανίας ELFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) προς τη ΔΕΠΑ.
Οι φόβοι για ναυάγιο τηςεπικείμενης ιδιωτικοποίησης πυκνώνουν, με δεδομένο ότι τοχρέος της ELFE σήμερα αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΠΑσυνεχίζει να προμηθεύει με αέριοτη Λιπασματοβιομηχανία με παράδοση από την ELFE μεταχρονολογημένων επιταγών από το 2016.
Κύκλοι των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την έκθεση της εταιρείας εν όψει ιδιωτικοποίησης και για το ενδεχόμενο το υψηλότατο αυτό χρέος να οδηγήσει σε χαμηλές οικονομικές προσφορές ή και να αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές.
Ο φάκελος της υπόθεσης (διαβιβάστηκε για διενέργεια κύριας ανάκρισης στις 30.7.2018) περιλαμβάνει καταγγελίες για σκοτεινές διαδρομές χρήματος, παρένθετες εταιρείες στο εξωτερικό και οργανωμένο σχέδιο ζημιάς της ΔΕΠΑ. Η ποινική δίωξη έρχεται κατόπιν πολυσέλιδης μηνυτήριας αναφοράς προς τις εισαγγελικές αρχές που κατατέθηκε από τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ, μετά την απομάκρυνση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Θεόδωρου Κιτσάκου από τον υπουργό ΕνέργειαςΓιώργο Σταθάκη τον Νοέμβριο του 2017. Στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δυσφορία, καθώς είχαν φθάσει πληροφορίες για ευνοϊκή μεταχείριση της ELFE από την προηγούμενη διοίκηση και μη είσπραξη από τη ΔΕΠΑ των οφειλών της Λιπασματοβιομηχανίας. Την ίδια περίοδο είχε διενεργηθεί έρευνα στα γραφεία της ΔΕΠΑ από την Οικονομική Αστυνομία, ενώ και η Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες τον Απρίλιο του 2016 είχε ζητήσει στοιχεία από την τότε διοίκηση της ΔΕΠΑ.
Σ
τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑκαταγγέλλεται ένα σύστημα παρένθετων κυπριακών εταιρειών καιελληνικών εταιρειών-φαντάσματαπου λειτουργούν ως προπέτασμα, με σκοπό να χαθεί η διαδρομή του χρήματος και να απογυμνωθεί η Λιπασματοβιομηχανία από τα περιουσιακά της στοιχεία. Απώτερος στόχος, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, είναι να αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία τηςELFE, μεταφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συνδεδεμένες παρένθετες εταιρείες με τις επωνυμίες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS ΑΕΒΕ, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ κ.ά.
Το 2014 και υπό το βάρος της υπόθεσης υπεξαίρεσης στην Proton Bank, ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Παναγιώτης Νικολούδης δεσμεύει με διάταξή του τα ακίνητα της εταιρείας ELFE«ως τμήμα του εγκληματικού προϊόντος»του Λ. Λαυρεντιάδη.
Τον Δεκέμβριο του 2015 και ενώ η ΔΕΠΑ έχει ενημερώσει τη Βιομηχανία Λιπασμάτων ότι υπό το βάρος οφειλών που συνεχώς αυξάνονται θα προχωρήσει σε διακοπή της παροχής αερίου, αναλαμβάνει διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ο κ.Κιτσάκος (πρώην γενικός διευθυντής της ELFE το 2010), στον οποίο καταλογίζεται ότι επέδειξε ανοχή προς την ELFE, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή του χρέους με ακίνητα «παγωμένα» από την Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.

Η απάντηση του Θ. Κιτσάκου

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Σε συνεχεία άρθρου της Κας Μ. Τρατσα στην έγκριτο εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 2ας Σεπτεμβρίου 2018, σελ. Α 24 με τίτλο «Σκιές στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ», και επειδή εκτιμώ ότι η παρουσίαση των γεγονότων είναι ελλιπής και αποσπασματική σας γνωρίζω τα κάτωθι και προκειμένου όπως το αναγνωστικό σας κοινό να τύχει αντικειμενικής και πλήρους ενημέρωσης:
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διετούς θητείας μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ όλα τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου προς την εταιρεία ΕΛΦΕ εισεπράχθησαν πλήρως μέσω μηχανισμού εβδομαδιαίας προκάλυψης αναλώσεων φυσικού αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες επληρώθησαν στο σύνολό τους.
Επιπλέον σας γνωρίζω ότι επί της διοίκησης μου, με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ και με πλήρη σχετική ενημέρωση τόσον των Μετόχων της ΔΕΠΑ όσον και του πολιτικά επιβλέποντος ΥΠΕΝ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΑΝ και ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ οι νομικές ενέργειες, αστικού και ποινικού χαρακτήρα, κατά της ΕΛΦΕ, όπως ενδεικτικά:
– Αγωγή για το σύνολον της οφειλής.
– Εκδοση και κοινοποίηση προς εκτέλεση διαταγών πληρωμής περί τα 19 εκατ. € για συναλλαγματικές έκδοσης ΕΛΦΕ που είχαν λήξει προ της ανάληψης της θητείας μου,
– Δήλωση μηδενικής ανάλωσης (διακοπή παροχής),
– Καθώς και δέσμη νομικών ενεργειών ποινικού χαρακτήρα οι οποίες κατέληξαν στην αναφερόμενη στο ρεπορτάζ σας ασκηθείσα ποινική δίωξη.
Τέλος επισημαίνω ότι κατά τη διετία 2016-2017 η ΔΕΠΑ επέτυχε ισχυρότατα οικονομικά αποτελέσματα, απόλυτο ρεκόρ όγκου πωλήσεων φυσικού αερίου, δρομολόγηση σημαντικότατων επενδύσεων σε ομιλικό επίπεδο, συνέβαλε τα μέγιστα στο άνοιγμα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, καθιερώθηκε ως θεματοφύλακας της ενεργειακής επάρκειας της χώρας έτυχε δε διεθνούς καταξίωσης ως διακριτός ενεργειακός παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ν – Ν. Α. Ευρώπη.

Το σχόλιο της δημοσιογραφου του «Βήματος»

Σχετικά με την επιστολή του κ. Κατσάκου, θα είχε ενδιαφέρον να διευκρινιστούν εισέτι και τα ακόλουθα:

Γιατί το 2016 συμφωνήθηκε από τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ πληρωμή με μεταχρονολογημένες επιταγές» και ενόσω το χρέος αυξανόταν; Συνιστά αυτό «προπληρωμή»; Συνηθίζεται αυτή η εμπορική πρακτική σε τέτοιες περιστάσεις (χρέος, επισφαλής οικονομική κατάσταση κλπ.); Σε κάθε περίπτωση, γιατί τον Ιανουάριο του 2016 συνεχίστηκε η παροχή παρότι το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει διακοπή της παροχής; Δόθηκαν κάποιες εγγυήσεις για τη συνέχιση της παροχής; Γιατί ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για «ανταλλαγή» ακινήτων, τα οποία ήταν όλα υποθηκευμένα σε τράπεζες και «παγωμένα» από την Αρχή Ξεπλύματος; Και τελικά, γιατί τα όποια μέτρα εναντίον της ELFE καθυστέρησαν δύο χρόνια, μετά τους ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας και της Αρχής Ξεπλύματος;


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ