Δεν πρόλαβε καλά-καλά να αρχίσει τη δεύτερη θητεία του στην εξουσία, και το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ακύρωσε την επανεκλογή του. Εμπόδιο μεν, αλλά όχι ανυπέρβλητο για τον πάμπλουτο «ψηφιακό πρόεδρο», που έχει περάσει χειρότερα από τη διεθνή Δικαιοσύνη.
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο υποψήφιος τότε Ουχούρου Κενυάτα αντιμετώπιζε κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λόγω της πολύνεκρης βίας που είχε ξεσπάσει μετά από αμφισβητούμενες εκλογές το 2007.
Με 28 νεκρούς, η εφετινή προεκλογική περίοδος ήταν επίσης από τις πιο αιματηρές στη χώρα των 48 εκατομμυρίων ανθρώπων, ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες της εκλογικής βίας της περιόδου 2007-2008, ίσως της χειρότερης μετά την ανεξαρτησία της Κένυας από τη Βρετανία το 1963, όπου έχει τις ρίζες του σε μεγάλο βαθμό ο διχασμός.
Η εκλογική επιτροπή της Κένυας δήλωσε ότι ο Κενυάτα ήταν ο νικητής των εκλογών της 8ης Αυγούστου, με διαφορά 1,4 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε αμέσως από τον βετεράνο ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα. Επικαλούμενο παρατυπίες στην ψηφοφορία, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τελικά το αποτέλεσμα και διέταξε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, που θα γίνουν στις 17 Οκτωβρίου.
Νίκη για την αντιπολίτευση και ιστορική πρωτιά για αφρικανική χώρα δικαστήριο να ακυρώνει εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά οι περισσότεροι λένε πως ο Κενυάτα έχει εξασφαλισμένη και τη δεύτερη νίκη, χάρη στην απήχηση που έχει στους νεότερους και πιο φτωχούς Κενυάτες των αγροτικών περιοχών.
Γεννημένος το 1961, γιος του ιδρυτή της χώρας, έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Κένυας, και του αρέσει να παρουσιάζεται ως «ψηφιακός πρόεδρος» που θα ηγηθεί της «αναγέννησης» και της «οριστικής ανεξαρτησίας».
Τις κατηγορίες για οργάνωση φονικών επιθέσεων εναντίον υποστηρικτών του 72χρονου Οντίνγκα μετά τις εκλογές του 2007 τις αποδίδει σε «δυτική συνωμοσία» εναντίον του, έχοντας δημιουργήσει την αφήγηση ότι ο κύριος αντίπαλός του, τότε και τώρα, είναι πιόνι ξένων κυβερνήσεων, και του επιτίθεται για λογαριασμό των πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων μέσω του ΔΠΔ.
Κάλεσε τους Κενυάτες να απορρίψουν για άλλη μια φορά τον Οντίνγκα και να διεκδικήσουν την εθνική κυριαρχία τους μαζί του, μήνυμα που έχει απήχηση στην εθνοτική ομάδα Kikuyu και στην κοινότητα Kalenjin και οδήγησε στη νίκη του.
Οσο για τους δικαστές που ακύρωσαν το αποτέλεσμα τους αποκάλεσε «απατεώνες» συνεχίζοντας τη βεντέτα του με την Δικαιοσύνη, εγχώρια και διεθνή.
Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για διαφθορά, αυταρχισμό και καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης. Η κυβέρνησή του έχει όντως ψηφίσει νόμους που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου, και δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί επειδή έγραψαν επικριτικά άρθρα για τον πρόεδρο.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται με 5% ετησίως και οι ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί από το 2013, πολλοί Κενυάτες εξακολουθούν να λένε ότι δεν αισθάνονται την επίδραση της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης.
Συνεχείς ελλείψεις αραβοσίτου και αυξήσεις των τιμών των βασικών τροφίμων έχουν κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται επίσης για υπερβολικό δανεισμό, με το χρέος της χώρας να ανέρχεται σήμερα σε 26 δισ. δολάρια. Αλλά ο Κενυάτα υποστηρίζει ότι οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο Ναϊρόμπι – Μομπάσα που χρηματοδοτείται από την Κίνα, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, θα γίνουν ατμομηχανές της ανάπτυξης.


Καλπάζει η διαφθορά
Αν και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ανέβηκε στην εξουσία, η πρώτη κυβέρνησή του θεωρήθηκε «η πιο διεφθαρμένη στην ιστορία της Κένυας». Στην έκθεση του 2016, η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε την Κένυα στην 145η θέση επί συνόλου 176 χωρών.
Ως γιος του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της χώρας Γιόμο Κενυάτα, ο Ουχούρου έχει το όνομα, τον πλούτο και το βάρος που φέρει η κληρονομιά του. Πήγε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία στο Ναϊρόμπι προτού σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Αmherst College στις ΗΠΑ. Χάρη στη μητέρα του μιλάει καλά την τοπική γλώσσα Kikuyu, η οποία τον βοηθάει να συνδεθεί με τους συμπατριώτες του στις αγροτικές φτωχές περιοχές.
Εκεί πολλοί τον αποκαλούν χαϊδευτικά «Kamwana», που σημαίνει «νεαρός άνδρας» –και πράγματι έγραψε ιστορία το 2013 ως ο νεότερος πρόεδρος της Κένυας.
Ο ισχυρισμός του ότι είναι ο «ψηφιακός πρόεδρος» είναι μια πολιτική στρατηγική για να προσεγγίσει τον νεαρό πληθυσμό της Κένυας και να αγκαλιάσει τη φιλοδοξία της χώρας να γίνει το κέντρο της ψηφιακής καινοτομίας στην Αφρική.
Τήρησε την προεκλογική υπόσχεσή του να δώσει φορητούς υπολογιστές στα παιδιά των δημοτικών σχολείων και η κυβέρνησή του έχει εγκαινιάσει ηλεκτρονικά κέντρα για τις σχέσεις με το κράτος προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
Οι Κενυάτες μπορούν τώρα να πληρώνουν τους φόρους τους και να υποβάλλουν αίτηση για διαβατήριο, άδεια οδήγησης, δελτία ταυτότητας και πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου. Οι αντίπαλοι λένε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες γίνονται για το θεαθήναι και δεν έχουν φέρει ούτε διαφάνεια στην κυβέρνηση ούτε μείωση της διαφθοράς.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ο Κενυάτα είναι ο 26ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αφρική, με εκτιμώμενη περιουσία 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι επίσης ένας μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης –η οικογένεια διαθέτει το τηλεοπτικό κανάλι K24, την εφημερίδα «People» και αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Εχει επίσης μεγάλα συμφέροντα στον τομέα του τουρισμού, των τραπεζών, των κατασκευών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ασφάλισης. Οι Κενυάτα διαθέτουν και τεράστιες εκτάσεις γης σε κεντρικές και παράκτιες περιοχές της Κένυας.

HeliosPlus