Πώς η εκεχειρία γυρίζει μπούμερανγκ στον Νετανιάχου

Η σύγκρουση με το Ιράν με την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ εκ των πραγμάτων αναβαθμίζει το πολιτικό κεφάλαιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την εκεχειρία βέβαια οισραηλινός πρωθυπουργός θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που είχε και πριν

Πώς η εκεχειρία γυρίζει μπούμερανγκ στον Νετανιάχου

Με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή να τρέχουν με ταχύτητα… μαχητικών αεροσκαφών και την εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται έτοιμη να καταρρεύσει, στο προσκήνιο έρχονται οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην συνέχιση ή όχι της σύγκρουσης ΙσραήλΙράν 

Το δώρο του Τραμπ στον Μπίμπι

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με την έμπρακτη στήριξη που παρείχε στο Ισραήλ στην επίθεση κατά της Τεχεράνης και του πυρηνικού της προγράμματος, έκανε και μια προσωπική χάρη στον «φίλο του» Μπίμπι Νετανάχου (όπως ο ίδιος ο Τραμπ τον αποκάλεσε). Του έκανε μια αύξηση… πολιτικού κεφαλαίου.  

Η στήριξη Τραμπ, παρείχε μια (πρόσκαιρη κατά τα φαινόμενα) προστασία στον Νετανιάχου από την φθορά που υφίσταται ως πολιτικός εντός του Ισραήλ τόσο εξαιτίας της συγκυβέρνησης του με την ακροδεξιά και των ανοιχτών δικαστικών υποθέσεων του για διαφθορά, όσο και εξαιτίας των επιλογών του στην Γάζα που ακόμα και σήμερα δεν φαίνεται να έχουν κανένα αποτέλεσμα στο θέμα των ομήρων.  

Μάχη για πολιτική επιβίωση

Το πόσο στριμωγμένος πολιτικά ήταν ο Νετανιάχου πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων απέναντι στο Ιράν -και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσει να είναι με εκεχειρία ή χωρίς- καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του απέφυγε την κατάρρευση για το θέμα της επιστράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων κυριολεκτικά στο παρά πέντε ψηφοφορίας στην Κνεσέτ μιας πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης.  

Το «φιλί της ζωής» που του χάρισε ο Ντόναλντ Τραμπ όμως με την παρέμβαση των ΗΠΑ και τα πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, πιθανότατα δεν του εξασφαλίζει για καιρό την πολιτική του επιβίωση ή τουλάχιστον δεν του την εξασφαλίζει τόσο ξεκάθαρα όσο το να ηγείται επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.  

Αντιμέτωπος με τα ίδια αδιέξοδα

Το Ισραήλ επισήμως να αποδέχτηκε την ισχύ της εκεχειρίας που ανακοίνωσε αυθαίρετα ο Τραμπ για να διασωθεί κι αυτός πολιτικά εντός των ΗΠΑ, όμως μια εκεχειρία δεν είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον του ίδιου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού τον ξαναφέρνει αντιμέτωπο (από πιο αναβαθμισμένη θέση βέβαια) με τα ίδια πολιτικά αδιέξοδα που είχε και πριν την σύγκρουση με το Ιράν. 

Από την άλλη βέβαια μια εκεχειρία θα επιτρέψει στον Νετανιάχου να επικεντρωθεί στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της Γάζας, όπως εξάλλου θέλει και η ακροδεξιά με την οποία συγκυβερνά.  

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version