Olympiakos Home
Η ανίκητη αρμάδα που έβαζε φωτιά στα καλάθια
Απο αριστερά Διάκουλας, Καστρινάκης, Γιατζόγλου, Μελίνι και Μπαρλάς. Οι Fantastic Five της αήττητης ομάδας του 1976
024
100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ανίκητη αρμάδα που έβαζε φωτιά στα καλάθια

Η επανάσταση της δεκαετίας του ’70 και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού σε φόντο πορτοκαλί

15.04.2025

Εχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ ο Ολυμπιακός με τα πρώτα πρωταθλήματα το 1949 και 1960 με τους αδελφούς Σπανουδάκη, το τριπλ κράουν του 1997 και το back to back στις Ευρωλίγκες το 2012 και 2013 αλλά και τόσες άλλες μεγάλες στιγμές.

Ομως μια ξεχωριστή περίοδος, που άφησε ανεξίτηλα το στίγμα των Ερυθρολεύκων στο ελληνικό μπάσκετ ήταν η τρομερή ομάδα που έφτιαξε αρχικά ο Φαίδωνας Ματθαίου και με την οποία συνέχισε ο Κώστας Μουρούζης, του αήττητου πρωταθλήματος το 1976 και παράλληλα του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου στο άθλημα. Αλλά και το δεύτερο νταμπλ το 1978.

Γενικά οι Ερυθρόλευκοι εκείνης της δεκαετίας του 1970 από το 1976 μέχρι και το 1980 είναι μια από τις καλύτερες ομάδες που εμφανίστηκε ποτέ στην ιστορία τόσο του συλλόγου όσο και του ελληνικού μπάσκετ με δύο πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και ευρωπαϊκές επιτυχίες.

shopflix

Το 1977 οι Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Μελίνι και Διάκουλας πρωταγωνιστούν στη μεγαλύτερη νίκη των Ερυθρολεύκων επί του Παναθηναϊκού με 110-68 και μάλιστα εκτός έδρας για το Κύπελλο. Προπονητής πλέον ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, η «αλεπού των πάγκων» Κώστας Μουρούζης, που αποδοκιμάζεται από τους φίλους του Παναθηναϊκού ως προδότης

Η αρχή

Ολα άρχισαν το 1967 όταν ο Φαίδωνας Ματθαίου ανέλαβε τον Ολυμπιακό στη Β’ Εθνική τότε και τον ανεβάζει αμέσως στη μεγάλη κατηγορία. Η ομάδα αρχικά είναι μεταξύ 4ης-5ης θέσης τα επόμενα χρόνια με το δίπολο ΑΕΚ – Παναθηναϊκού να είναι αχτύπητο έχοντας μονοπωλήσει όλα τα πρωταθλήματα από το 1964 (που άρχισε η Α’ Εθνική) μέχρι και το 1975 με τους Πράσινους να έχουν επτά κατακτήσεις και τους Κίτρινους πέντε εκείνη τη δωδεκαετία.

Στο μεταξύ τον Ολυμπιακό έχει αναλάβει ο μεγάλος Νίκος Γουλανδρής που μεγαλουργεί στο ποδόσφαιρο με την υπερομάδα εκείνης της περιόδου με τα απανωτά πρωταθλήματα και Κύπελλα.

Ο Φαίδωνας Ματθαίου που είναι ήδη κάποια χρόνια στην ομάδα έχει πλέον και την οικονομική στήριξη και αρχίζει να βρίσκει παίκτες θησαυρούς από τη μεγάλη αγορά των ομογενών στις ΗΠΑ.

Καθώς από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και για μια και πλέον δεκαετία οι ελληνικές ομάδες είχαν μόνο έναν ουσιαστικό τρόπο να ενισχυθούν πραγματικά βρίσκοντας παίκτες με ελληνικές ρίζες από την Αμερική.

Καθώς εσωτερικά ο κανονισμός της 12ετίας (δεν μπορούσε να αλλάξει κάποιος ομάδα πριν κλείσει 12 χρόνια εάν δεν έδινε τη συναίνεσή της η ομάδα) και η δυσκολία στις μεταγραφές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ήταν μεγάλη.

Οι ομάδες μας είχαν αρχίσει να φέρνουν παίκτες λοιπόν από τις ΗΠΑ με τον Παναθηναϊκό να πιάνει το «τζακ ποτ» με τον Κρις Κέφαλο και την ΑΕΚ με τον Θανάση Χριστοφόρου.

Με την οικονομική ενίσχυση του Νίκου Γουλανδρή ο Φαίδωνας Ματθαίου μεγαλουργεί. Ο πρώτος και εκ των μεγαλυτέρων της χρυσής γενιάς των Ελληνοαμερικανών είναι ο Στηβ Γιατζόγλου που έρχεται στο μέσον της σεζόν 1971-72 και ουσιαστικά γίνεται τα επόμενα χρόνια ο ηγέτης του Ολυμπιακού, το λιοντάρι των Ερυθρολεύκων. Ξεκίνησε το μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ με το όνομα Στηβ Γιανγκ.

Αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες και το 1972 ήρθε από ομάδα του Λιβάνου στον Ολυμπιακό.

Ακολουθούν ο Γιώργος Καστρινάκης, ο Παύλος Διάκουλας, ενώ η τετράδα των ομογενών θα συμπληρωθεί λίγο αργότερα με τον πλέι μέικερ Παύλο (Πολ) Μελίνι.

Ηχηρή επιστροφή

Ο Ολυμπιακός μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι πλέον της διεκδίκησης του πρωταθλήματος σε μια πενταετία που κυριαρχεί απόλυτα ο Παναθηναϊκός (πέντε πρωταθλήματα συνεχόμενα 1971-1975). Το 1975 ο Ολυμπιακός νικάει τους Πράσινους άνετα 73-60 στον Πειραιά και όταν αυτοί χάνουν και από την ΑΕΚ, έχει τον πρώτο λόγο για το πρωτάθλημα. Ομως μια ήττα από τον ΠΑΟΚ (77-75) προς το τέλος στοιχίζει ακριβά στον Ολυμπιακό που πάει πλέον στη Λεωφόρο για έναν τελικό πρωταθλήματος. Οι Πράσινοι σε ένα δραματικό παιχνίδι επικρατούν με 63-61 και κερδίζοντας μετά στην έδρα τους άνετα Αρη και ΠΑΟΚ παίρνουν το 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα με ένα πόντο διαφορά από τον Ολυμπιακό που έχει επιστρέψει όμως για τα καλά.

Ο Φαίδωνας Ματθαίου δίνει όρκο με τους παίκτες του για την επόμενη χρονιά που είναι ένα έτος σταθμός στην ιστορία του συλλόγου και του ελληνικού μπάσκετ.

Μια ανίκητη αρμάδα (Ράμμος, Κοκορόγιαννης, Καστρινάκης, Διάκουλας, Γιατζόγλου, Τσάνταλης, Μπαρλάς, Γκαρώνης, Μελίνι, Σπανός, Σισμανίδης)  κατακτά το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού μπάσκετ με 22-0 στο πρωτάθλημα και 5-0 στο Κύπελλο τελειώνοντας αήττητη τη μαγική εκείνη χρονιά. Μάλιστα στο πρωτάθλημα έκανε περίπατο και σε κανένα παιχνίδι δεν νίκησε στο φινάλε αφήνοντας πίσω της με έξι βαθμούς διαφορά τους Αρη και Παναθηναϊκό που είχαν από έξι ήττες έκαστος.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αήττητων πρωταθλητών (πρώτα αναφέρονται με κάθε ομάδα οι εντός έδρας αγώνες του):

Με ΑΕΚ (89-72 και 62-51), με Αρη (75-69 και 78-71), με Ηρακλή (96-71 και 74-69), με Ιωνικό Νικαίας (92-88 και 78-66), με Μαρούσι (85-70 και 83-74), με Παναθηναϊκό (101-74 και 72-65), με Πανελλήνιο (88-63 και 77-68), με Πανιώνιο (101-70 και 70-58), με ΠΑΟΚ (82-59 και 80-41), με Σπόρτιγκ (72-65 και 72-56), με ΧΑΝΘ (72-66 και 68-50).

Το επιθετικό ταλέντο του Στιβ Γιατζόγλου ήταν το σήμα κατατεθέν εκείνης της ομάδας

Το πρώτο Κύπελλο

Το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος που είχε θεσπιστεί τότε έγινε με συμμετοχή 90 ομάδων, που μέχρι να φτάσουν στη φάση των «16», έπαιζαν σε Βορρά και Νότο για μείωση των εξόδων και μετά, έπαιζαν όλοι μαζί.

Στην Δ’ φάση και στον νότιο όμιλο η κληρωτίδα έχει κέφια και φέρνει ντέρμπι νοκάουτ στον «Τάφο του Ινδού» μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο πρώτο τους παιχνίδι για τη διοργάνωση. Οι Ερυθρόλευκοι επικρατούν με 64-60 κάνοντας το 3/3 εκείνη τη σεζόν επί του μεγάλου τους αντιπάλου.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε χωρίς τους τιμωρημένους Κέφαλο και Κορωναίο, ενώ έκανε ντεμπούτο ο 17χρονος Μέμος Ιωάννου. Κορυφαία τριάδα για τους Ερυθρόλευκους οι Γιατζόγλου (11 π.), Καστρινάκης (12 π.) και Διάκουλας (12 π.). Στην επόμενη φάση ο Ολυμπιακός κάνει περίπατο εκτός έδρας με τον Αίολο Ταύρου (68-50) όπως και στη συνέχεια στα προημιτελικά εντός έδρας με τον Δημόκριτο (87-70). Στα ημιτελικά στο μοναδικό παιχνίδι εκείνη τη χρονιά που κινδύνεψε τόσο πολύ η ομάδα του Ματθαίου επικράτησε του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη στο γήπεδο του ΒΑΟ με 73-71 με τον Καστρινάκη (22 π.) και Διάκουλα (16 π.) κορυφαίους απέναντι στον εκπληκτικό Κώστα Μπογατσιώτη (21 π.) που μετέπειτα έγραψε ιστορία ως μέλος του τεχνικού τιμ του Ολυμπιακού και μάλιστα και τη χρονιά του τριπλ κράουν (1997) δίπλα στον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Τότε ο Μπογατσιώτης κόντραρε σχεδόν μόνος του τον Ολυμπιακό αλλά ένα κρίσιμο χαμένο λέι άπ και δύο χαμένες βολές ήταν καθοριστικά. Σε ένα ντέρμπι όπου ο Κώστας Ρήγας είχε απειλήσει να το διακόψει εάν δεν σταματούσαν οι ύβρεις από την εξέδρα.

Στις 12 Ιουλίου 1976, στον τελικό στο κλειστό γήπεδο της Γλυφάδας, ο Ολυμπιακός νικούσε 81-69 την ΑΕΚ και κατακτούσε το Κύπελλο, που είχε καθιερώσει – για πρώτη φορά – η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ. Με μεγάλο αντίπαλο στον απέναντι πάγκο τον Κώστα Μουρούζη.

Ο αγώνας ήταν να διεξαχθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η αφή και η παράδοση της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του 1976 ήταν προγραμματισμένη για τις 13/7, οπότε ο χώρος στο Καλλιμάρμαρο δεν προλάβαινε να αναμορφωθεί. Στο Στάδιο έγιναν οι τέσσερις τελικοί μέχρι το 1980, με τον Ολυμπιακό να νικάει στους τρεις και να χάνει μόνο από τον Παναθηναϊκό (το 1979).

Οι συνθέσεις εκείνου του πρώτου τελικού:

  • Ολυμπιακός (Ματθαίου): Καστρινάκης 20, Γιατζόγλου 19, Διάκουλας 18, Μελίνι 11, Μπαρλάς 7, Ράμμος 2, Σισμανίδης 2, Σπανός 2, Γκαρώνης, Κοκορόγιαννης.
  • ΑΕΚ (Μουρούζης): Γιαννουζάκος 18, Κόντος 13, Τσοσκούνογλου 10, Καντέλης 10, Παπαδάτος 10, Τρόντζος 6, Νεσιάδης 2, Νυδριώτης, Αποστολίδης, Κατερουλιώτης.

Την ίδια σεζόν ο Ολυμπιακός θα φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια συμμετέχει ο σπουδαίος τότε Τσάρλι Γιέλβερτον με συμμετοχές στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Ιστορική νίκη

Το 1977 οι Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Μελίνι και Διάκουλας πρωταγωνιστούν στη μεγαλύτερη νίκη των Ερυθρολεύκων επί του Παναθηναϊκού με 110-68 και μάλιστα εκτός έδρας για το Κύπελλο. Προπονητής πλέον των Ερυθρολεύκων είναι ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού η «αλεπού των πάγκων» Κώστας Μουρούζης που αποδοκιμάζεται από τους φίλους του Παναθηναϊκού ως προδότης.

Στο Καλλιμάρμαρο εκείνο το βράδυ (1η Ιουνίου 1977) βρέθηκαν πάνω από 20.000 φίλαθλοι αλλά λιγότεροι από 10.000 ήταν αυτοί που είχαν εισιτήριο το οποίο κόστιζε αρκετά για την εποχή (80 δραχμές).

Ο Ολυμπιακός με ηγέτη τον εκπληκτικό ελληνοαμερικανό πλέι μέικερ Πολ Μελίνι (24 π.) και κυρίαρχο των αιθέρων τον Γιώργο Καστρινάκη (22 π.) έκανε περίπατο με τη ζώνη του κόουτς Μουρούζη να «πνίγει» τους Πράσινους.

Στο 23ο λεπτό η διαφορά έχει εκτοξευτεί ήδη στους 30 πόντους (61-31) για να σταματήσει το κοντέρ στο +42, τη μακράν μεγαλύτερη διαφορά που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία σε ντέρμπι Αιωνίων.

«Είναι ένα αποτέλεσμα που θα το θυμούνται για 50 χρόνια» λέει με έμφαση ο Στηβ Γιατζόγλου λίγο πριν αρχίσουν οι πανηγυρισμοί.

Από τον Παναθηναϊκό είχε ξεχωρίσει μόνο ένας 18χρονος πιτσιρικάς τότε ο Μέμος Ιωάννου, ενώ οι φήμες ήθελαν αρκετούς παίκτες με προτροπή του Κρις Κέφαλου να αποφασίζουν να παίξουν χαλαροί για να «τιμωρήσουν» τη διοίκηση για χρωστούμενα οδοιπορικά, όμως κάτι τέτοιο (εάν και εφόσον έγινε) δεν τιμάει κανέναν παίκτη ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας κατά σειρά τον Εσπερο Καλλιθέας (131-66), τον Αρη (48-46), τον Ηρακλή (95-65) και στον τελικό τον Πανιώνιο με 103-88.

Το δεύτερο νταμπλ

Ενα χρόνο αργότερα, το 1978, ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει το δεύτερο  νταμπλ στην ιστορία του σε τρία χρόνια. Η νίκη στον «τάφο του Ινδού» σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο στο πρωτάθλημα. Οι Ερυθρόλευκοι προηγούνται 72-70 και κερδίζουν φάουλ 3 δεύτερα πριν από το τέλος (του Κέφαλου στον Γιατζόγλου). Επιλέγουν βολές αντί πλάγια, ο Γιατζόγλου αστοχεί και στις δύο και ο Απόστολος Κόντος στέλνει το ματς στην παράταση με ένα καλάθι σχεδόν από μπασκέτα σε μπασκέτα! Οι Ερυθρόλευκοι κερδίζουν 81-77 στην παράταση και παίρνουν το πρωτάθλημα και αργότερα και το Κύπελλο (83-72 την ΑΕΚ στον τελικό).

Το 1979 η ομάδα φτάνει μέχρι την τελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία έστω και αν έρχεται 6η στο φάιναλ-6 με μια μόνο νίκη επί της Μακάμπι (79-77). Τελευταίος τίτλος για εκείνο τον μεγάλο Ολυμπιακό το Κύπελλο του 1980 (85-80 την ΑΕΚ).

TAGS

Η Ιστορία σε 1' λεπτό

Βρεiτε το αφιeρωμα καθημερινa στα NEA

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

001
Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Λιμάνι, ποδόσφαιρο και όνειρα: τον Μάρτιο του 1925, μια ομάδα ανθρώπων ένωσε τις δυνάμεις της για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Ένα σύλλογο που δεν θα ήταν απλά μια ομάδα, αλλά το σύμβολο ενός λαού

002
Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Ιδρυτικό μέλος, συνανάδοχος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο βιομήχανος και άλλοτε δήμαρχος Πειραιά υπήρξε σημαντική προσωπικότητα με πολύτροπη προσφορά

003
Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Από τις απαρχές του Ολυμπιακού, τα αδέλφια αποτέλεσαν την ψυχή του και συνέβαλαν στη θεμελίωση μίας πορείας γεμάτης θριάμβους. Η ιστορία τους είναι από τις πιο συναρπαστικές και μυθιστορηματικές στις σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου

004
Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Ενας μυθικός σκόρερ από τις παράγκες της Δραπετσώνας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αλλεπάλληλες επιτυχίες και αναδείχθηκε με το πάθος και την παρουσία του σε σύμβολο της ταυτότητας του συλλόγου

005
Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Από τις αλάνες του Πειραιά μέχρι τη δόξα των γηπέδων, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έζησε και έγραψε ιστορία για τον Ολυμπιακό. Ο τερματοφύλακας-σύμβολο που αφιέρωσε έναν ολόκληρο αιώνα στη μεγαλύτερη αγάπη του: τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο

006
Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Σύμβολο θάρρους, αντίστασης και αφοσίωσης. Με την ερυθρόλευκη φανέλα ως το φινάλε. Αποδεικνύοντας πως οι ιδέες δεν εκτελούνται. Ο «άλλος» Ολυμπιακός ενέπνευσε τον αγώνα… έξω από τα γήπεδα. Η Μακρόνησος και οι μεγάλοι αγωνιστές

007
Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Πρώτα ήταν ο Ολυμπιακός. Επειτα δύο αδέρφια. Και όταν συναντήθηκαν συνέβη κάτι… μαγικό. Και η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο Θρύλος. Για πάντα.

008
Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

«Που δώσαν θριάμβους σαν παραμύθια…»: Η μυθική στρατιά παικτών που αφιέρωσε τη ζωή της στον Δαφνοστεφανωμένο, γιγάντωσε τον σύλλογο και τον έκανε την πιο δημοφιλή ομάδα στη χώρα

009
Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

Ο θρυλικός «Μιζούρι» υπήρξε σημαία για την ομάδα του Πειραιά και το παιχνίδι του έγινε συνώνυμο της παλικαριάς και της αυτοθυσίας

010
«Αν δεν τον είδες…»

«Αν δεν τον είδες…»

Ο Θανάσης Μπέμπης ήταν το τέλειο «10». Και ο μύθος του για δεκαετίες ξεκινούσε πάντα με τις ίδιες λέξεις. Τα πειράγματα στον αδελφικό του φίλο Ανδρέα Μουράτη, η τραγιάσκα του Μανταλόζη και τα… πνευματικά δικαιώματα του «Πινόκιο»

011
Οι πολλές εικόνες του Σάββα Θεοδωρίδη

Οι πολλές εικόνες του Σάββα Θεοδωρίδη

Ο εμβληματικός γκολκίπερ δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού. Ηταν η ζωντανή ψυχή του. Από τα χρόνια της ενεργού δράσης του μέχρι την ακούραστη παρουσία του στα διοικητικά, κάθε στιγμή της ζωής του ήταν αφιερωμένη στην ομάδα

012
Αδελφοί Σπανουδάκη: Ταξιδιώτες μιας άλλης εποχής

Αδελφοί Σπανουδάκη: Ταξιδιώτες μιας άλλης εποχής

Δύο αμούστακα παιδιά, που γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια και για να επιβιώσουν από την κακουχία και την πείνα ήρθαν στον Πειραιά, έμελλε να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ένδοξη ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού

013
Τάκης Βεντίκος: Ο πατριάρχης του κουλουάρ

Τάκης Βεντίκος: Ο πατριάρχης του κουλουάρ

Ο άνθρωπος που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Δαφνοστεφανωμένο Εφηβο, που μόχθησε για να επανιδρύσει από το μηδέν το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού και ευτύχησε να το δει κυρίαρχο

014
Οταν χτυπούν οι καμπάνες

Οταν χτυπούν οι καμπάνες

Από το 1961 και με ελάχιστες διακοπές, Βραδυποριακός και Ταλαιπωριακός δίνουν μία φορά τον χρόνο ραντεβού στο γήπεδο της Προοδευτικής: μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής. Το αντάμωμα των παλαιμάχων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής

015
Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ!

Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ!

Η μέρα (4 Ιουλίου 1961) που ο Κώστας Πολυχρονίου «κατάπιε» τον βασιλιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ο Ολυμπιακός, κατάφερε ό,τι απέτυχε η Ευρώπη (2-1 τη μεγάλη Σάντος), περνώντας στη σφαίρα του αιώνιου μύθου

016
Γιώργος Σιδέρης: Ο άνθρωπος που δεν έπεφτε ποτέ

Γιώργος Σιδέρης: Ο άνθρωπος που δεν έπεφτε ποτέ

Από τη λαχαναγορά στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο «Φόντακας» με γκολ, πάθος και προσωπικότητα που ξεπέρασε τα όρια του γηπέδου έγινε το σήμα κατατεθέν μιας ερυθρόλευκης εποχής

017
Του Μπούκοβι την ομαδάρα

Του Μπούκοβι την ομαδάρα

Mια μυθιστορηματική φυσιογνωμία. Προπονητής παγκοσμίου διαμετρήματος. Ωστόσο, η παραίτησή του και οι λόγοι αυτής μνημονεύονται περισσότερο από τους τίτλους του

018
«Εμπαινε Γιούτσο»

«Εμπαινε Γιούτσο»

Το επίπεδο ήταν ανώτερο από εκείνο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η έλευσή του στην Ελλάδα έγινε με παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη και η μεταγραφή του μοιάζει βγαλμένη από σελίδες κατασκοπευτικού θρίλερ…

019
Βασίλης Μποτίνος: «Κόκκινη τορπίλη»

Βασίλης Μποτίνος: «Κόκκινη τορπίλη»

Υπήρξε μύθος για τον Ολυμπιακό κι όσοι είδαν τα… μαγικά του, είπαν πως δεν βρίσκεις σήμερα παίκτη με το δικό του ταλέντο

020
Δημήτρης Καρύδης: Ο μπέμπης που έγινε «πατέρας» πρωταθλητών

Δημήτρης Καρύδης: Ο μπέμπης που έγινε «πατέρας» πρωταθλητών

Το υδάτινο όνειρο του Ολυμπιακού έχει όνομα και επώνυμο. Ο άνθρωπος που έσπασε έξι φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο. Εκείνος που δημιούργησε «σχολή»…

021
Γιάννης Γκαϊτατζής: Ρέκορντμαν με ένα παπούτσι

Γιάννης Γκαϊτατζής: Ρέκορντμαν με ένα παπούτσι

Μορφή και ορισμός της λέξης «πολυεργαλείο» ήταν ο ρέκορντμαν συμμετοχών του 20ού αιώνα

022
Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς

Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς

Εγινε θρύλος μπροστά από τα δοκάρια χαρίζοντας στιγμές μεγαλείου με την καρδιά του, το πάθος του και τις ανεπανάληπτες επεμβάσεις του

023
Ο Πατριάρχης του μπάσκετ

Ο Πατριάρχης του μπάσκετ

Η κληρονομιά του Φαίδωνα Ματθαίου είναι (πολύτομη) εγκυκλοπαίδεια. Και δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι περισσότεροι παίκτες και προπονητές

024
Η ανίκητη αρμάδα που έβαζε φωτιά στα καλάθια

Η ανίκητη αρμάδα που έβαζε φωτιά στα καλάθια

Η επανάσταση της δεκαετίας του ’70 και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού σε φόντο πορτοκαλί

025
Γαλλική φινέτσα

Γαλλική φινέτσα

Από τη μια ο Υβ Τριαντάφυλλος. Από την άλλη ο Ρομέν Αργυρούδης. Και ανάμεσά τους πολλές ποδοσφαιρικές αναμνήσεις

026
Γιώργος Δεληκάρης: Το όνειρο της Κυριακής

Γιώργος Δεληκάρης: Το όνειρο της Κυριακής

Ο λόγος του ελλειπτικός, σχεδόν αλληγορικός και άλλοτε ποιητικός. Και ο τρόπος που έπαιζε επίσης…

027
Καπετάνιοι στο σωστό λιμάνι

Καπετάνιοι στο σωστό λιμάνι

…ή, πώς ο Ηλίας Χατζηπαυλής και ο Τάσος Μπουντούρης, δύο αθλητές του Ολυμπιακού, έγιναν θρύλοι σε ένα άθλημα όπου ο άνεμος αποφασίζει τα πάντα και τίποτα

028
Χούλιο Λοσάντα: «Στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει…»

Χούλιο Λοσάντα: «Στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει…»

Η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα από την Ουρουγουάη συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ομάδα του Πειραιά. Και έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών

029
Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: Ο άνθρωπος κομπιούτερ

Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: Ο άνθρωπος κομπιούτερ

Στην επέτειο των 100 χρόνων η μορφή του στέκεται αγέρωχη. Ανθρωπος – θεσμός, που έγραψε τη ζωή του σε φόντο ερυθρόλευκο

030
Διά χειρός Νίκου Γουλανδρή

Διά χειρός Νίκου Γουλανδρή

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τους πρώτους «έλληνες galacticos» και η παροιμιώδης αγάπη του για τον Ολυμπιακό

031
Μιχάλης Κρητικόπουλος: «Αθάνατος» με τη φανέλα

Μιχάλης Κρητικόπουλος: «Αθάνατος» με τη φανέλα

Δόξασε την ερυθρόλευκη σκοράροντας κατά ριπάς. Και έπειτα έφυγε μαζί της για το αιώνιο ταξίδι.

070
Το τάνγκο του λιμανιού

Το τάνγκο του λιμανιού

Αργεντίνικο πάθος. Μοναδικές εμπνεύσεις. Ποδόσφαιρο σαν μορφή τέχνης. Με αποδείξεις. Αυτές που χάρισαν στους φίλους του Ολυμπιακού και όλους τους ποδοσφαιρόφιλους μοναδικές στιγμές

071
Δυναστεία

Δυναστεία

Η ομάδα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφτιαξε με τη… μία: η ίδια που κατέκτησε επτά πρωταθλήματα στη σειρά (2011-2017). Ο ρόλος του Ερνέστο Βαλβέρδε, η σχολή της Ιβηρικής και το «μοτίβο» που κρατά μέχρι και σήμερα

072
«Επιστρέφοντας την αγάπη»

«Επιστρέφοντας την αγάπη»

To Olympiacos Foundation χάραξε νέους δρόμους. Με σεβασμό στην κληρονομιά και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Με διάθεση να υπενθυμίσει ότι ο Ολυμπιακός είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδ

073
Stars αεροδρομίου

Stars αεροδρομίου

Κάποιοι από τους καλύτερους όλων των εποχών που ντύθηκαν στα ερυθρόλευκα

074
Υδάτινα όνειρα

Υδάτινα όνειρα

Ο Θοδωρής Βλάχος και ο Χάρης Παυλίδης έγιναν από αυτούς που φέρνουν… βροχή. Μεγάλωσαν (σ)τον Ολυμπιακό, του άλλαξαν επίπεδο και άφησαν ανεξίτηλο σημάδι

075
Ερνέστο Βαλβέρδε: Μπάλα… τετράγωνη

Ερνέστο Βαλβέρδε: Μπάλα… τετράγωνη

Ο βάσκος που αγαπήθηκε όσο λίγοι ήταν ο πρώτος που ανακάτεψε στην παλέτα των χρωμάτων του ποδόσφαιρο και… γεωμετρία

076
Τάκης Λεμονής: Για πάντα εδώ…

Τάκης Λεμονής: Για πάντα εδώ…

Ο άνθρωπος που δεν έφυγε ποτέ από τον Ολυμπιακό, ακόμη κι όταν είχε φύγει. Παντοτινός στρατιώτης και η επιτομή της λύσης εμπιστοσύνης

077
Στέλλα Χριστοδούλου: Τα μαγικά (της) χέρια

Στέλλα Χριστοδούλου: Τα μαγικά (της) χέρια

Εμβληματική αρχηγός, εξαιρετικός άνθρωπος, τίμησε το περιβραχιόνιο της ομάδας βόλεϊ γυναικών όσο καμία άλλη και έγινε η σημαία της. Και όσο για τις πάσες της…

078
Θρυλικό back to back

Θρυλικό back to back

Κωνσταντινούπολη 2012, Λονδίνο 2013 και μια παρέα που μας υπενθύμισε την ανάγκη να πιστεύουμε σε θαύματα. Ηταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης και ένα απίθανο διπλό κατόρθωμα

079
Τα χρυσά κορίτσια του πόλο

Τα χρυσά κορίτσια του πόλο

Μια παρέα με… σκουφάκια ξεκίνησε το 1988 κάτι που μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Το πιο επιτυχημένο γυναικείο τμήμα του συλλόγου και μία από τις δύο κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης εδώ και μια δεκαετία

080
Βασίλης Τοροσίδης: Ενα παιδί πιάνει τα άστρα…

Βασίλης Τοροσίδης: Ενα παιδί πιάνει τα άστρα…

Ας μιλήσουμε για τον πιο ολοκληρωμένο παίκτη του ελληνικού ποδοσφαίρου στην πρώτη 20ετία του 21ου αιώνα; Θα μιλήσουμε για τον Βασίλη Τοροσίδη…

081
Η θαλασσα μέσα τους

Η θαλασσα μέσα τους

Σπύρος Γιαννιώτης και Απόστολος Χρήστου ενσάρκωσαν και συνεχίζουν να ενσαρκώνουν το αθλητικό ιδεώδες που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός. Κυρίαρχοι στα αγωνίσματά τους και αυτοί που έχουν κρεμάσει στο στήθος τους τα μοναδικά ολυμπιακά μετάλλια της Ελλάδας στην κολύμβηση

082
Βασίλης Σπανούλης: Ο χρυσοδάκτυλος

Βασίλης Σπανούλης: Ο χρυσοδάκτυλος

Διεκδικεί τον τίτλο ενός εκ των κορυφαίων Ερυθρολεύκων όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα. Είναι ο Kill Bill. Και είναι παντοτινός…

083
Γιώργος Πρίντεζης: Δαφνοστεφανωμένος

Γιώργος Πρίντεζης: Δαφνοστεφανωμένος

Αγωνίστηκε σαν έφηβος μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο ζωντανός σύνδεσμος ανάμεσα στις γενιές του Ολυμπιακού – μια καριέρα γεμάτη συνέπεια, ψυχή και… πεταχτάρια που έγραψαν ιστορία

084
Το χαμόγελο του «Professor»

Το χαμόγελο του «Professor»

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήρθε όταν δεν τον γνώριζε κανείς – πέρα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη – και έφυγε παίρνοντας μαζί του ένα σωρό ιστορικά ρεκόρ του Ολυμπιακού

085
Ματιέ Βαλμπουενά: Οι περιπέτειες του Αστερίξ

Ματιέ Βαλμπουενά: Οι περιπέτειες του Αστερίξ

Στο… Γαλατικό (ποδοσφαιρικό) χωριό του Πειραιά ο Γάλλος έγινε έμπνευση. Μικρός το δέμας, τεράστιος σε καρδιά και ταλέντο. Ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς

086
Κώστας Φορτούνης: Ο ευλογημένος αρχηγός

Κώστας Φορτούνης: Ο ευλογημένος αρχηγός

Το βράδυ της 29ης Μαΐου 2024 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας σήκωσε πρώτος (και για πάντα) το τρόπαιο που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του Ολυμπιακού

087
Γιουσέφ Eλ Αραμπί: «Μηχανή» των γκολ

Γιουσέφ Eλ Αραμπί: «Μηχανή» των γκολ

Αυθεντικός σκόρερ. Απο «ένστικτο». Και σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης εποχής. Ο μαροκινός σέντερ φορ άφησε σημάδι ανεξίτηλο στο μεγάλο λιμάνι

088
Γιάννης Φουντούλης: «Αιώνιος» αρχηγός

Γιάννης Φουντούλης: «Αιώνιος» αρχηγός

Ο εμβληματικός «περιφερειακός» ήταν προορισμένος να τιμήσει τον Ολυμπιακό και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Σαν εκπλήρωση μιας προφητείας

089
Γιώργος Μπαρτζώκας: Η αλλαγή και το όνειρο

Γιώργος Μπαρτζώκας: Η αλλαγή και το όνειρο

Κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, για να γνωρίσει μερικούς μήνες αργότερα την πιο σκοτεινή στιγμή της καριέρας του. Επέστρεψε και έφερε τίτλους και μια απαράμιλλη αγωνιστική νοοτροπία, δημιουργώντας μια ομάδα-ορόσημο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ

090
Ο Τζολάκης και άλλα παιδιά του Ρέντη – Όνειρα στα (άγια) χώματα

Ο Τζολάκης και άλλα παιδιά του Ρέντη – Όνειρα στα (άγια) χώματα

Σύμβολο της νέας εποχής του Ολυμπιακού, επιτομή της φιλοσοφίας των Ακαδημιών και ζωντανό παράδειγμα πως το ταλέντο, η σκληρή δουλειά και η πίστη σε ένα όραμα μπορούν να χτίσουν πρωταθλητές

091
Πετάει πετάει ο Μανόλο

Πετάει πετάει ο Μανόλο

Ολυμπιονίκης και ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής μόλις στα 26 του έτη, ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πολύ περισσότερα από ένας αθλητής που αγγίζει τον ουρανό

092
Η αντεπίθεση μιας αυτοκρατορίας

Η αντεπίθεση μιας αυτοκρατορίας

Ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος γράφει ιστορία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός κατακτά συνεχώς κορυφές χάρη στις σωστές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το 2010 ως σήμερα

093
Κλακέτα Μοτέρ Πάμε

Κλακέτα Μοτέρ Πάμε

Το ελληνικό σινεμά έχει συνδέσει πολλές φορές την ιστορία του με τον Ολυμπιακό. Από τη Μελίνα Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή», μέχρι τον Νίκο Σταυρίδη και τον Θανάση Βέγγο, η ερυθρόλευκη φανέλα και η μεγάλη οθόνη συναντήθηκαν με τρόπο μοναδικό

094
«Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια»

«Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια»

Λαμπρές νίκες, σπουδαίες επιτυχίες. Κατορθώματα που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται από εκατομμύρια οπαδούς του σε όλον τον κόσμο. Κάποια έγιναν συνθήματα που δόνησαν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και άλλα τραγούδια και ύμνοι που συγκινούν μέχρι σήμερα

095
Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η αλεπού του Θαλδίβαρ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η αλεπού του Θαλδίβαρ

Ηρθε την κατάλληλη στιγμή. Και έγινε έμπνευση. Και άλλαξε τα δεδομένα. Και έφερε κάτι που θα μνημονεύεται αιώνια. Ο σοφός Βάσκος βρήκε το λιμάνι του. Και το λιμάνι κάποιον να το… φυλάει

096
Πρωταθλητές Ευρώπης από… κούνια! 

Πρωταθλητές Ευρώπης από… κούνια! 

Η ασύλληπτη πορεία της best of γενιάς των Ακαδημιών του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League της UEFA υπογράφοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία της «παραγωγικής διαδικασίας» του ελληνικού ποδοσφαίρου

097
Η στιγμή που περνά μα δεν χάνεται…

Η στιγμή που περνά μα δεν χάνεται…

Η κεφαλιά του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116’ του τελικού του Conference League σταμάτησε τον χρόνο. Και ένας ολόκληρος λαός ένιωσε την απόλυτη δικαίωση

098
Τροπαιούχος του Europa Conference League – Ο δρόμος προς τη δόξα

Τροπαιούχος του Europa Conference League – Ο δρόμος προς τη δόξα

Ενα ταξίδι πέρα από κάθε λογική. Πώς ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρώπη, γράφοντας τη δική του χρυσή σελίδα στο βιβλίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι ιστορίες πίσω από την… Ιστορία

099
«Φανέλα δοξασμένη μόνο εσύ φοράς…»

«Φανέλα δοξασμένη μόνο εσύ φοράς…»

Με τη συλλεκτική, επετειακή φανέλα της Adidas να συγχωνεύει έξοχα στοιχεία μιας ένδοξης πορείας 100 ετών, το ταξίδι στην εξέλιξη της τιμημένης ερυθρόλευκης είναι, αν μη τι άλλο, συναρπαστικό

100
Βαγγέλης Μαρινάκης: We keep on dreaming…

Βαγγέλης Μαρινάκης: We keep on dreaming…

Η ιστορία για τις τέσσερις λέξεις στη σωστή σειρά που… έγραψαν την Ιστορία. Και από το «Ολντ Τράφορντ» ως τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια του Πειραιά

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ VIDEO