Olympiakos Home
Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά
002
100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Ιδρυτικό μέλος, συνανάδοχος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο βιομήχανος και άλλοτε δήμαρχος Πειραιά υπήρξε σημαντική προσωπικότητα με πολύτροπη προσφορά

11.03.2025

Δεκέμβρης του ’52, 12. Η σκονισμένη Ελλάς παλεύει να βρει μετεμφυλιακούς βηματισμούς και στις εφημερίδες, ανάμεσα σε διάσπαρτα ειδησάρια για τον νέο διοικητή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, ένα μονόστηλο υπέστειλε σημαίες: «Aπεβίωσε χθες ο πρώην δήμαρχος Πειραιώς Μιχαήλ Μανούσκος». Στον Ευαγγελισμό, πρωί της 11ης. «Η κηδεία του θα γίνη σήμερον, δημοτική δαπάνη, εκ του ναού του Αγ. Κωνσταντίνου…».

Ο Πειραιάς τον θρήνησε. Ειλικρινώς. Εξέχουσα, γαρ, προσωπικότητα του αστικού του βίου, βιομήχανος με διακριτές κοινωνικές ευαισθησίες, κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο, αναμορφωτής του Πειραιά κατά την τριετή, σχεδόν, θητεία του στον δημαρχιακό θώκο (1938-41). Για την αόρατη θεά με το βαφτιστικό «αθανασία», θα ήταν αρκετά για να του εξασφαλίσουν θέση στο βάθρο της πειραϊκής διαχρονίας. Υπήρχε, όμως, κάτι ακόμα. Θρυλικό…

Πασαλιμάνι… Στη Λέσχη του Ολυμπιακού, ξορκίζοντας τους μυροφόρους δαίμονες που, δύο μήνες τώρα, έστηναν χορούς κυκλωτικούς (είχε προηγηθεί, Οκτώβρη, η απώλεια του Φίλιππου Κουράντη και, Νοέμβρη, του Γιάννη Ανδριανόπουλου), η στρόφιγγα της μνήμης μόλις άνοιγε. Πιάνοντας το νήμα εξαρχής…

shopflix

«Θέλω να κάνω τον ολυμπιακό τόσο μεγάλο, που να σκεπάζει ολόκληρο τον Πειραιά…», έλεγε ο οραματιστής παράγοντας του πειραϊκού συλλόγου και το όνειρό του έγινε πραγματικότητα

Βαλς γιγάντων

Είκοσι επτά (και κάτι) χρόνια πριν… Μια ταβέρνα, «του Μοίρα». Μια μάζωξη. Mια ομάδα. Ενα όνομα· «Ολυμπιακός», φώναξε ο Νότης. Προτού μια δεύτερη φωνή – η δική του, του Μανούσκου – χαρίσει πλήρες το θάμα στους αιώνες: «…Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Για να προσδιοριστούν ρητά – και διά παντός – τα λαϊκά ριζά του…

Προφανές: αν ο Καμπέρος υπήρξε ο νονός του Ολυμπιακού, ο Μανούσκος (αμφότεροι, μεταξύ των 33 ιδρυτικών μελών) ήταν ο άξιος συνανάδοχος. Και λίγο έπειτα, με την καταστατική έγκριση του Πρωτοδικείου Πειραιά (απόφ. 1247/20 Μαΐου 1925), ο πρώτος πρόεδρος – ετών 30. Μόλις. Κεφαλή του παρθενικού διοικητικού σχήματος, με, ακόμη, Καμπέρο, Κρέμο (αντιπρόεδροι), Μαραγκουδάκη (γεν. γραμματέας), Κόκκινο (ταμίας), Λαγουρατζή (έφορος), Κυρίμη, Ζαχαρία, Λουλουδάκη, Κασιμάτη (μέλη). Βαλς γιγάντων…

«Κλωστήριον, Υφαντήριον και Βαφείον»

Γόνος αστικής οικογένειας του Πειραιά (εκεί γεννήθηκε, το 1895), η οικονομική και κοινωνική του αναρρίχηση συνδυάστηκε με την οικογενειακή βιομηχανία – εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας («Κλωστήριον, Υφαντήριον και Βαφείον αδελ. Μ. και Χ. Μανούσκου εν Πειραιεί»), όπου και καθιέρωσε, μαρτυρείται, σχέσεις «πραγματικώς συναδελφικάς μεταξύ εργατών και εργοδότου».

Ο Ολυμπιακός δεν… έτυχε. Παιδιόθεν, φίλος του αθλητισμού, τόσο γενικώς (διετέλεσε μέλος, πλην ΕΠΟ, του ΣΕΓΑΣ), όσο – και μάλλον – ειδικώς (ποδόσφαιρο), δραστηριοποιήθηκε σωματειακά πολύ προ του ’25. Τεκμήρια; Γραμματέας της Πειραϊκής Ενωσης στη διοίκηση Παπαγεωργακόπουλου (δεκ. ’10) και, το ’24, πρόεδρος του ΑΠΣΠ. Εκ των προδρόμων του Ολυμπιακού…

Η ανάληψη των ολυμπιακών ηνίων στις (πάντα δύσκολες) απαρχές υπήρξε μια μελετημένη κίνηση. Αφενός οι ποιότητες της προσωπικότητάς του – «πειστικός εκφραστής», γράφτηκε πλην άλλων, «του κλίματος συναίνεσης των κοινωνικών στρωμάτων που μετείχαν στο ΔΣ». Αφετέρου οι ανάγκες – στόχοι του συλλόγου. «Εδεναν». Πριν το δείξουν τα μελλούμενα, το έδειξε ο ίδιος. Με μία φράση – ορόσημο, στον δημοσιογράφο Γιώργο Πασαμήτρο, πρώιμα προσδιοριστική του DNA του νέου σπόρου: «Θέλω να κάνω τον Ολυμπιακό πολύ μεγάλο. Τόσο, που να σκεπάζει ολόκληρο τον Πειραιά». Γι’ αρχή…

Η ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο Πάσχα το 1946 επί προεδρίας Μιχάλη Μανούσκου

Απεδείχθη συνεπής. Ηδη απ’ την πρώτη του θητεία. Η εξόχου σημασίας πρωτοκαθεδρία στο Λιμάνι, έναντι του Εθνικού, οι πρώτοι τίτλοι (4 Πρωταθλήματα Πειραιά, 1925-28), η θεμελίωση συγκλονιστικού τριετούς αήττητου (1926-29), οι πρώτες διεθνείς επιτυχίες, το παρανόμι «Θρύλος» (παρθενική καταγραφή), με αφορμή την κατάκτηση του μνημειώδους Κυπέλλου Χριστουγέννων του ’28… Και παραδίπλα, μια άοκνη προσπάθεια επίλυσης θεμάτων ζωτικών, με κυριότερο, δήλωνε ο ίδιος το ’28, «την εξεύρεσιν γηπέδου καταλλήλου, ίνα δυνηθώμεν να εκτελέσωμεν τον αθλητικόν προορισμόν μας» – θυμίζει, μήπως, κάτι;

Αναμορφωτής της πόλης

Αν και ενεργά «παρών» στα διοικητικά πράγματα του club καθ’ όλη του τη ζήση (εξαίρεση, ίσως, η διετία 1931-33), το ’29 θα παρέδιδε πρώτη φορά την προεδρική μπαγκέτα: στον Αθανάσιο Μέρμηγκα. Το ’37 επέστρεψε. Δεύτερη θητεία (1937-39), που συνοδεύτηκε, πέραν των νέων τίτλων (Πανελλήνια και Πειραϊκά Πρωταθλήματα ’37 και ’38), από μια «ειδική» πρωτιά στο πειραϊκό ημερολόγιο: πρώτος πρόεδρος του Ολυμπιακού, που διετέλεσε ταυτόχρονα δήμαρχος της πόλης – επίσημα, από 1/10/1938. Και όχι απλά. Ακρως επιδραστικός…

«Μεγάλωσε» ο Πειραιάς στα χρόνια του Μανούσκου· έργα επί έργων. Αναδιαμόρφωσε ριζικά τον χώρο πέριξ του Δημαρχιακού Μεγάρου. Ευπρέπισε την Ακτή Μιαούλη, την Πλατεία Καραϊσκάκη. Κατασκεύασε νέες πλατείες (Ταμπουρίων), ενώ άλλες (Αλεξάνδρας, Σερφιώτη, Δηλιγιάννη κ.λπ.), όπως και σειρά δημόσιων κήπων (Τιτάνειος, Τερψιθέας), τις εξωράισε, με μπούσουλα την περιβόητη «εκστρατεία πρασίνου», μέσω «ολλανδικών» ανθοφυτεύσεων ή δημιουργία κηπαρίων. Δημιουργώντας, παράλληλα, αναρίθμητες νησίδες πρασίνου σε λεωφόρους ή διασταυρώσεις (Β. Γεωργίου Α’, Τζαβέλλα και Φαλήρου, Σαχτούρη και Ζαννή, Πλ. Πηγάδας…).

Ασφαλτόστρωσε γέφυρες (Καλαμακίου) και δρόμους. Κεντρικούς, όπως η Λεωφ. Κωνσταντίνου (νυν Ηρώων Πολυτεχνείου), και συνοικιακούς. Εφτιαξε νέους (Καραΐσκου, Αποστόλη). Ηλεκτροφώτισε. «Ετρεξε», ιδίως σε Πασαλιμάνι – Καστέλλα, τ’ αποχετευτικό. Δημιουργώντας εκεί και τον μαγευτικό «Περίπατο της Καστέλλας»: το συνοδό του δρόμου πεζοδρόμιο, κατά μήκος της παραλίας, μ’ εξώστες για την απόλαυση της θέας.

Εκκίνησε την αναστήλωση των σπονδύλων του τάφου του Θεμιστοκλέους (Ακτή Αλκίμων). Μερίμνησε για τη στέγαση σωματείων (π.χ. των Καλλιτεχνικών και Φιλολογικών Πειραιά). Και το χαρακτηριστικότερο, ίσως, όλων, παρέδωσε στον Πειραιά το περίφημο Ρολόι, στο Πασαλιμάνι (νησίδα «Αυγό»). Σαν έμβλημα δοξαστικό. Σιμά, σ’ ένα εξίσου ηχηρό κοινωνικό – ανθρωπιστικό αθροιστικό, διανθισμένο με τη δραστηριοποίησή του σε φορείς όπως η Αντιφθισική Εταιρεία (υπέρ του αντιφυματικού αγώνα) ή το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο…

Εμβληματικότερα tasks, η επέκταση – νέα πτέρυγα του «Ζάννειου» Νοσοκομείου. Κυρίως, όμως, η δημιουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού Πειραιά (διασταύρωση Β. Γεωργίου Α’ και Νοταρά) για τη φροντίδα κι ανατροφή ορφανών ή έκθετων βρεφών. Σε διεύθυνση του ιατρού Παπαματθαίου κι αμέριστη προσωπική, δημοτική φροντίδα κι επίβλεψη. Δίχως η μέριμνά του για τη νεολαία να εξαντληθεί, εξαντλήθηκε εκεί. Εδρασε στο πλαίσιο του Πατριωτικού Ιδρύματος Προστασίας Παιδιού (μετέπειτα ΠΙΚΠΑ). Δημιούργησε παιδικές χαρές. Τις «Παιδικές Εξοχές». Και το ιστορικό «Θεμιστόκλειο» Γυμναστήριο στην Υπαπαντή. Ενα, αλλά ουχί το μόνο, απ’ τα «αθλητικά» έργα που εμπνεύστηκε…

Στη βιομηχανία, στην πολιτική και στον αθλητισμό, η κληρονομιά του Μανούσκου παραμένει ζωντανή, δικαιώνοντας τον τίτλο του ως ενός από τους μεγάλους Πειραιώτες

Λέσχη, μπάσκετ και μνήμη

Κουβαλώντας πάντα το σαράκι της ολυμπιακής πραγμάτωσης και αντιλαμβανόμενος τη σημασία του συλλόγου στη συνολική πειραϊκή «οικονομία», ο Μανούσκος θα πρόσθετε στην ιστορική του παρακαταθήκη δύο ακόμη γερές αναφορές: τη δημιουργία της Λέσχης του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι και ό,τι ο άλλοτε σύμβουλος Λεωνίδας Αλεξίου αφηγήθηκε: «Καθόμαστε στη Λέσχη… “Βλέπετε τη θάλασσα αυτή;”, μας είπε. “Σε λίγο καιρό εδώ επάνω θα παίζουν τα παιδιά μπάσκετ”. Γελάσαμε… Πέρασε ένας χρόνος. Και το γήπεδο μπάσκετ μπoλ στήθηκε πάνω στη θάλασσα! Αυτό που είχε ονειρευθεί!». «Sic itur ad astra» (Ετσι θα δοξαστείς), λέγανε οι Ρωμαίοι. Σοφό…

Στη Δημαρχία έμεινε ως τον Σεπτέμβρη του ’41. Το κροτάλισμα της μπότας και η άρνηση συνεργασίας του με τους κατακτητές (του ζητήθηκε, λέγεται, κατάλογος «επώνυμων» Πειραιωτών ως… υποψηφίων αντιποίνων σε τυχόν αντιστασιακές πράξεις) έφεραν παραίτηση. Αναπτύσσοντας έκτοτε, και μέχρι την Απελευθέρωση, έντονη αντιστασιακή δράση.

Στο λυκαυγές της λευτεριάς, ο Ολυμπιακός τού εμπιστεύτηκε (ξανά) θεσμικά την αναγέννηση του club· θητεία τρίτη, 1945-50 και ένδοξη.

Δεν πρόλαβε την πλήρη της ακμή. Μα οι αποχαιρετιστήριες λέξεις του Γιώργου Ανδριανόπουλου (δημάρχου, πλέον, Πειραιά), εκείνο το απομεσήμερο του ’52, στο κοιμητήριο της Αναστάσεως, θα αποκαθιστούσε τη ρωγμή. Αφήνοντας κληρονομιά στον ουρανίσκο γενιών και γενεών την πλέον έντιμη επίγευση: «Η μνήμη σου θα παραμείνει αιώνια, εις δόξα του Ολυμπιακού και της πόλεως του Πειραιά». Παρέμεινε…

TAGS

Η Ιστορία σε 1' λεπτό

Βρεiτε το αφιeρωμα καθημερινa στα NEA

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

001
Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Λιμάνι, ποδόσφαιρο και όνειρα: τον Μάρτιο του 1925, μια ομάδα ανθρώπων ένωσε τις δυνάμεις της για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Ένα σύλλογο που δεν θα ήταν απλά μια ομάδα, αλλά το σύμβολο ενός λαού

002
Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Ιδρυτικό μέλος, συνανάδοχος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο βιομήχανος και άλλοτε δήμαρχος Πειραιά υπήρξε σημαντική προσωπικότητα με πολύτροπη προσφορά

003
Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Από τις απαρχές του Ολυμπιακού, τα αδέλφια αποτέλεσαν την ψυχή του και συνέβαλαν στη θεμελίωση μίας πορείας γεμάτης θριάμβους. Η ιστορία τους είναι από τις πιο συναρπαστικές και μυθιστορηματικές στις σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου

004
Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Ενας μυθικός σκόρερ από τις παράγκες της Δραπετσώνας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αλλεπάλληλες επιτυχίες και αναδείχθηκε με το πάθος και την παρουσία του σε σύμβολο της ταυτότητας του συλλόγου

005
Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Από τις αλάνες του Πειραιά μέχρι τη δόξα των γηπέδων, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έζησε και έγραψε ιστορία για τον Ολυμπιακό. Ο τερματοφύλακας-σύμβολο που αφιέρωσε έναν ολόκληρο αιώνα στη μεγαλύτερη αγάπη του: τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο

006
Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Σύμβολο θάρρους, αντίστασης και αφοσίωσης. Με την ερυθρόλευκη φανέλα ως το φινάλε. Αποδεικνύοντας πως οι ιδέες δεν εκτελούνται. Ο «άλλος» Ολυμπιακός ενέπνευσε τον αγώνα… έξω από τα γήπεδα. Η Μακρόνησος και οι μεγάλοι αγωνιστές

007
Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Πρώτα ήταν ο Ολυμπιακός. Επειτα δύο αδέρφια. Και όταν συναντήθηκαν συνέβη κάτι… μαγικό. Και η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο Θρύλος. Για πάντα.

008
Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

«Που δώσαν θριάμβους σαν παραμύθια…»: Η μυθική στρατιά παικτών που αφιέρωσε τη ζωή της στον Δαφνοστεφανωμένο, γιγάντωσε τον σύλλογο και τον έκανε την πιο δημοφιλή ομάδα στη χώρα

009
Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

Ο θρυλικός «Μιζούρι» υπήρξε σημαία για την ομάδα του Πειραιά και το παιχνίδι του έγινε συνώνυμο της παλικαριάς και της αυτοθυσίας

010
«Αν δεν τον είδες…»

«Αν δεν τον είδες…»

Ο Θανάσης Μπέμπης ήταν το τέλειο «10». Και ο μύθος του για δεκαετίες ξεκινούσε πάντα με τις ίδιες λέξεις. Τα πειράγματα στον αδελφικό του φίλο Ανδρέα Μουράτη, η τραγιάσκα του Μανταλόζη και τα… πνευματικά δικαιώματα του «Πινόκιο»

091
Πετάει πετάει ο Μανόλο

Πετάει πετάει ο Μανόλο

Ολυμπιονίκης και ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής μόλις στα 26 του έτη, ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πολύ περισσότερα από ένας αθλητής που αγγίζει τον ουρανό

092
Η αντεπίθεση μιας αυτοκρατορίας

Η αντεπίθεση μιας αυτοκρατορίας

Ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος γράφει ιστορία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός κατακτά συνεχώς κορυφές χάρη στις σωστές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το 2010 ως σήμερα

093
Κλακέτα Μοτέρ Πάμε

Κλακέτα Μοτέρ Πάμε

Το ελληνικό σινεμά έχει συνδέσει πολλές φορές την ιστορία του με τον Ολυμπιακό. Από τη Μελίνα Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή», μέχρι τον Νίκο Σταυρίδη και τον Θανάση Βέγγο, η ερυθρόλευκη φανέλα και η μεγάλη οθόνη συναντήθηκαν με τρόπο μοναδικό

094
«Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια»

«Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια»

Λαμπρές νίκες, σπουδαίες επιτυχίες. Κατορθώματα που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται από εκατομμύρια οπαδούς του σε όλον τον κόσμο. Κάποια έγιναν συνθήματα που δόνησαν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και άλλα τραγούδια και ύμνοι που συγκινούν μέχρι σήμερα

095
Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η αλεπού του Θαλδίβαρ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η αλεπού του Θαλδίβαρ

Ηρθε την κατάλληλη στιγμή. Και έγινε έμπνευση. Και άλλαξε τα δεδομένα. Και έφερε κάτι που θα μνημονεύεται αιώνια. Ο σοφός Βάσκος βρήκε το λιμάνι του. Και το λιμάνι κάποιον να το… φυλάει

096
Πρωταθλητές Ευρώπης από… κούνια! 

Πρωταθλητές Ευρώπης από… κούνια! 

Η ασύλληπτη πορεία της best of γενιάς των Ακαδημιών του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League της UEFA υπογράφοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία της «παραγωγικής διαδικασίας» του ελληνικού ποδοσφαίρου

097
Η στιγμή που περνά μα δεν χάνεται…

Η στιγμή που περνά μα δεν χάνεται…

Η κεφαλιά του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116’ του τελικού του Conference League σταμάτησε τον χρόνο. Και ένας ολόκληρος λαός ένιωσε την απόλυτη δικαίωση

098
Τροπαιούχος του Europa Conference League – Ο δρόμος προς τη δόξα

Τροπαιούχος του Europa Conference League – Ο δρόμος προς τη δόξα

Ενα ταξίδι πέρα από κάθε λογική. Πώς ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρώπη, γράφοντας τη δική του χρυσή σελίδα στο βιβλίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι ιστορίες πίσω από την… Ιστορία

099
«Φανέλα δοξασμένη μόνο εσύ φοράς…»

«Φανέλα δοξασμένη μόνο εσύ φοράς…»

Με τη συλλεκτική, επετειακή φανέλα της Adidas να συγχωνεύει έξοχα στοιχεία μιας ένδοξης πορείας 100 ετών, το ταξίδι στην εξέλιξη της τιμημένης ερυθρόλευκης είναι, αν μη τι άλλο, συναρπαστικό

100
Βαγγέλης Μαρινάκης: We keep on dreaming…

Βαγγέλης Μαρινάκης: We keep on dreaming…

Η ιστορία για τις τέσσερις λέξεις στη σωστή σειρά που… έγραψαν την Ιστορία. Και από το «Ολντ Τράφορντ» ως τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια του Πειραιά

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ VIDEO