Επικίνδυνα ευρήματα έκρυβαν οι εργασίες των τεχνικών συνεργείων για την ενεργειακή αναβάθμιση του νέου κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εντοπίστηκε αμίαντος στην πρόσοψη, σε πάνελ που ήταν βιδωμένα και για λόγους προστασίας, έκλεισε η σχολή για φοιτητές, καθηγητές και λοιπούς εργαζόμενους.
Τα τεχνικά συνεργεία έκαναν ελέγχους και στο εσωτερικό της Φιλοσοφικής, όπου ευτυχώς δεν εντοπίστηκε πουθενά του καρκινογόνου μονωτικού υλικού (ο αμίαντος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης, κυρίως για μεσοθηλίωμα και καρκίνο του πνεύμονα).
Η απομάκρυνση των πάνελ αμιάντου έγινε από πιστοποιημένη εταιρία. Στη δεύτερη φάση των εργασιών, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στις υπόλοιπες πλευρές του κτηρίου.
Όπως επισημαίνεται, η κοσμητεία αποφάσισε να κλείσει, για προληπτικούς λόγους, η σχολή και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά έως ότου οι ειδικοί δώσουν τη σχετική πιστοποίηση. Κλειστά παραμένουν 11 τμήματα, μεταξύ αυτών του Φιλολογικού, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, και τα τέσσερα ξενόγλωσσα.
Ταυτόχρονα, με την απομάκρυνση του αμιάντου συνεχίζονται και οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου.
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές αντιδρούν κι επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος τόσα χρόνια και ο αμίαντος βρέθηκε τυχαία. Υποστηρίζουν ότι έχουν μεγάλη ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, όπως επίσης η πρυτανεία και η κοσμητεία: «Αποδεικνύεται ότι οι υποδομές είναι στο έλεος του Θεού. Όλα αυτά που διεκδικούμε για αναβαθμισμένες υποδομές στις σχολές μας, για αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση, για ελέγχους είναι επίκαιρα». Οι φοιτητές αναφέρθηκαν και στο γεγονός ότι αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα διαδικτυακά, αφού σε ολόκληρο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει κάπου αλλού χώρος για να μεταφερθούν τα μαθήματα.
Όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουσενίδης:
«Κατά τη διάρκεια εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής, βρέθηκε ότι στην πρόσοψη υπήρχαν κάποια διακοσμητικά στοιχεία αμιάντου. Με το που διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιάντου, αμέσως κλήθηκε πιστοποιημένη και εξειδικευμένη εταιρεία και ξεκίνησε την απομάκρυνση, λαμβάνοντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Σταμάτησαν τα μαθήματα μέσα στη σχολή. Απομονώθηκε η σχολή, καθόλη τη διάρκεια των εργασιών. Έγιναν μετρήσεις. Μέσα στο κτίριο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όλα αυτά τα πάνελ ήταν εξωτερικά. Απομακρύνθηκε ένα μέρος από αυτά. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και μάλιστα σήμερα η εταιρεία μάς έστειλε τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αμίαντο αυτή τη στιγμή στη σχολή. Ήταν κάποια πάνελ βιδωμένα στον τοίχο. Ούτε έσπασαν, ούτε υπήρξε διάχυση σκόνης στην ατμόσφαιρα».
Ο αντιπρύτανης του ιδρύματος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αμίαντος και σε άλλα κτίρια, καθώς ήταν ένα δημοφιλές οικοδομικό υλικό έως το 2000. Όπως τόνισε, «σε κάθε περίπτωση και να είναι σε άλλα κτίρια δεν είναι σε εμφανές σημείο. Ίσως είναι σε κάποια μόνωση. Δε νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος. Όπου υπήρχε εκτεθειμένος αμίαντος κατά καιρούς, απομακρύνονταν αμέσως».
Ο κ. Κουσενίδης επεσήμανε ότι μπορεί να γίνει διακοπή δια ζώσης μαθημάτων και σε δεύτερη φάση, όταν θα γίνει έλεγχος και σε άλλα κτίρια.
