Ο «βλακώδης πόλεμος» και η ετοιμότητα

Καμία χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται

Επιβάλλοντας δασμούς στα προϊόντα του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε αυτό που η Wall Street Journal, εφημερίδα αναφοράς στο πεδίο της οικονομίας, χαρακτήρισε τον «πιο βλακώδη εμπορικό πόλεμο στην ιστορία».

Ο χαρακτηρισμός είναι προφανής: Πλήθος σχολιαστών συμφωνούν ότι η επιβολή δασμών θα πλήξει την αμερικανική οικονομία, αφού αφενός θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και αφετέρου θα προκληθούν πληθωριστικές πιέσεις.

Ο «βλακώδης πόλεμος», με άλλα λόγια, υπονομεύει την αγοραστική δύναμη τμημάτων της αμερικανικής κοινωνίας που υποτίθεται ότι στέργει ο αμερικανός πρόεδρος και απειλεί τις θέσεις εργασίας, ενώ διαταράσσει, κυρίως προς όφελος της Κίνας, τον συσχετισμό των δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία.

Πέρα όμως από την οικονομία, ο ίδιος ο πόλεμος είναι δηλωτικός της πρόθεσης της νέας αμερικανικής ηγεσίας να επιβάλει με οποιοδήποτε κόστος την ατζέντα της.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται η αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Και βεβαίως η απειλή της αποδόμησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η πραγματοποίηση τη οποίας μπορεί να προκαλέσει νέα δεδομένα μεταξύ των μελών της.

Καμία χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Ασφαλώς και η δική μας, η οποία θα δοκιμαστεί ως προς τον βαθμό της ετοιμότητας και της προσαρμογής σε αυτόν τον ασταθή κόσμο. Οι βλακώδεις πόλεμοι, εξάλλου, είναι και οι πιο επικίνδυνοι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version