Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε χθες Σάββατο τη «μεγάλη ανησυχία» του όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα, καλώντας τις αρχές της χώρας της κεντρικής Αμερικής να σεβαστούν τη βούληση των ψηφοφόρων, να επιτρέψουν να εκφραστεί στο πλαίσιο ελεύθερης και δίκαιης διαδικασίας.

Οι Γουατεμαλτέκοι αναμένεται να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την 20ή Αυγούστου, για τον δεύτερο γύρο στον οποίο συμμετέχουν δύο υποψήφιοι σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. Που σημαίνει ότι η συντηρητική παράταξη και ισχυρά συμφέροντα συνδεόμενα με αυτή θα χάσουν την εξουσία.

Σύντομη ανακοίνωση εξ ονόματος του κ. Γκουτέρες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του παροτρύνει «τις αρχές της Γουατεμάλας να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού» της χώρας, «συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου» σε «αυθεντικές» εκλογές, διαδικασίες που εγγυώνται «την ελεύθερη έκφραση της βούλησης» των πολιτών.

Υπενθυμίζει ότι οι ψηφοφόροι «πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή εξαναγκασμού» και «κάθε έκνομη ή αυθαίρετη επέμβαση στη διαδικασία».

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 25η Ιουνίου, οι πολίτες ανέδειξαν στις δύο πρώτες θέσεις την πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες και τον γιο πρώην προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο, κάτι που σημαίνει ότι η δεξιά δεν θα βρίσκεται πλέον στην εξουσία στη Γουατεμάλα τον Ιανουάριο, έπειτα από 12 χρόνια.

Ωστόσο έκτοτε, εισαγγελέας προσπάθησε να αναιρέσει τη νομική υπόσταση του κόμματος του κ. Αρέβαλο — θέτοντάς τον εκτός μάχης· εισαγγελικοί λειτουργοί έκαναν έφοδο προχθές Παρασκευή στην έδρα της παράταξης, προκειμένου όπως ανακοινώθηκε να βρεθούν και να κατασχεθούν έγγραφα που συνδέονται με φερόμενες παρατυπίες.

Το γεγονός ότι ο κ. Αρέβαλο προς γενική έκπληξη πέρασε στον δεύτερο γύρο εξώθησε κόμματα της δεξιάς να καταθέσουν προσφυγές στη δικαιοσύνη, στο πλαίσιο αυτής που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια υπονόμευσης της εκλογικής διαδικασίας.

Εισαγγελείς έκαναν δυο φορές έφοδο στα γραφεία του εκλογοδικείου (TSE, η εθνική εφορευτική επιτροπή), που από την πλευρά του προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, τον κορυφαίο θεσμό της δικαιοσύνης, για να ζητήσει να εκδοθεί έστω προσωρινό μέτρο με το οποίο θα προστατευθεί η ψηφοφορία.

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «είναι υπεύθυνα για την οργάνωση διαφανών, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, δίχως εκφοβισμούς και εξαναγκασμούς», σημειώνεται στο κείμενο εξ ονόματος του κ. Γκουτέρες.

Οι κινήσεις για να τεθεί εκτός διαδικασίας το κόμμα Semilla («Σπόρος») του κ. Αρέβαλο πυροδοτούν αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ