Προγράμματα για παιδιά έως 3 χρόνων στο Παιδικό Μουσείο

Εορταστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όλον τον Δεκέμβριο

Πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) σχεδίασε εορταστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλον τον μήνα για παιδιά έως 3 ετών. Προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων με κύριο σκοπό τους να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους κιόλας ηλικία.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 τα παιδιά μέσα από τη δράση «Στολίδια στη σειρά» ανακαλύπτουν με τις αισθήσεις τους διαφορετικά υλικά, συνθέτουν στολίδια και τα βάζουν στη σειρά δημιουργώντας γιορτινές γιρλάντες για το δωμάτιό τους. Την επομένη διοργανώνουν τη «Μουσική συναυλία των γιορτών» χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα όπως καπάκια, μπουκάλια, κουτάλια κ.ά.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 22-23 Δεκεμβρίου, μικροί και μεγάλοι φτιάχνουν «χειροποίητα στολίδια» με την τεχνική του κολάζ και μπαίνουν στο πνεύμα των γιορτών. Μέσα από τη δράση «Μέσα-έξω, πάνω-κάτω… από ένα δώρο» ανοίγουν μικρά και μεγάλα κουτιά, αποκαλύπτουν το περιεχόμενό τους, τοποθετούν στον χώρο γιορτινά αντικείμενα και φτιάχνουν το δικό τους κουτί-δώρο για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, το Σαββατοκύριακο 29-30 Δεκεμβρίου, δίνουν και πάλι τη «Μουσική συναυλία των γιορτών» με καθημερινά αντικείμενα και ψήνουν «γιορτινά μπισκότα».

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής: για τα παιδιά 1-2 ετών θα γίνονται 10.00 – 10.50 και για τα παιδιά 2-3 ετών 11.10 – 12.00.

Οι δράσεις συνεχίζονται
και τις Τετάρτες

Οι υπεύθυνοι του μουσείου έχουν σχεδιάσει προγράμματα οι οποίες θα γίνονται κάθε Τετάρτη του μήνα.

Αυτή την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, τα παιδιά θα γνωρίσουν «Τα ζώα της φάρμας». Θα περπατήσουν όπως τα ζώα, θα ισορροπήσουν και θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ζώα με χαρτί, χρώματα και χαρτοταινία. Την ερχόμενη Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 μικροί και μεγάλοι βγάζουν τις κάλτσες τους και με αισθητήριο όργανο τις πατούσες τους πειραματίζονται με υφές, υλικά και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. Στο τέλος φτιάχνουν το δικό τους ενθύμιο με έμπνευση από τις πατούσες τους. Τέλος, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 πλάθουν «Γιορτινά μπισκότα» και ετοιμάζονται για τις γιορτές.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής: για τα παιδιά 1-2 ετών θα γίνονται 16.30-17.20 και για τα παιδιά 2-3 ετών 18.00 – 18.50.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και για αυτό οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους καλώντας στο 210 3312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-17.00.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.