Τα συλλυπητήρια, ο αγιασμός και ο εκ δεξιών του Τσίπρα

Πράματα και θάματα συνέβησαν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του αγιασμού για τη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο, με τη Γραμματεία της Βουλής να καθορίζει τις νέες θέσεις στα υπουργικά έδρανα μετά τον ανασχηματισμό. Ετσι μια κυρία πλησίασε τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και του είπε: «Εσείς θα κάθεστε από τώρα και στο εξής δίπλα στον πρωθυπουργό, Αλέξιο Τσίπρα». Εως τώρα στα κυβερνητικά έδρανα δίπλα στον Πρωθυπουργό (κρατώντας το απαραίτητο i-Pad του) καθόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αλλά ο ανασχηματισμός και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του κ. Δραγασάκη στον Αλέκο Φλαμπουράρη (όπως για παράδειγμα η εποπτεία των τραπεζών) άλλαξαν τα δεδομένα.

Οταν ο Κυριάκος συνάντησε τον Αλέξη

Ο Πρωθυπουργός φαινόταν στενοχωρημένος. Ούτε καν ένα χαμόγελο δεν έσκασε ύστερα από τόσες χαιρετούρες που είχε. Ορισμένοι έλεγαν πως ήταν κακόκεφος λόγω της κατάληξης που είχε το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν ήταν αυτό. Ισα-ίσα που το αποτέλεσμα, όπως θα σας εξηγήσω παρακάτω, τον βόλεψε. Ηταν στενοχωρημένος για τον χαμό του συζύγου της αδελφής του και το έδειχνε. Κάτι που αντελήφθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πλησίασε το πρωθυπουργικό έδρανο και του έδωσε το χέρι λέγοντάς του πόσο λυπάται για τον συγγενή του. Συλλυπητήρια για τα οποία ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμώς.

Οι προτροπές του Αρχιεπισκόπου στην κυβέρνηση

Ηταν κι αυτός ο αγιασμός (φωτογραφία) με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε την αγιαστούρα, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό πλέον δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ο διάλογος που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση λίγο πριν από τον αγιασμό:
■■■
«Να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη όλοι μας», με αυτή τη σιβυλλική φράση χαιρέτησε ο Αρχιεπίσκοπος τον Πρόεδρο της Βουλής. Στην πραγματικότητα απάντησε στην αναφορά του κ. Βούτση ότι τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας και αποφασίζουμε εμείς για την τύχη μας. Αυτή όμως η σιβυλλική φράση του Αρχιεπισκόπου δεν φαίνεται να ενθουσίασε τον κ. Βούτση, ο οποίος χτυπώντας το χέρι του στο ξύλο του τραπεζιού είπε «ούτε τα ίδια ούτε άλλα, Μακαριότατε, πρέπει η σοφία αυτών των χρόνων να πρυτανεύσει». Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής βρήκε την ευκαιρία και αναφέρθηκε στην παρουσία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας στην αρχή κάθε συνόδου της Βουλής λέγοντας πως «αν και δεν είναι θεσμοποιημένη, είναι ισχυρά παραδοσιακά υπαρκτή και τη σεβόμαστε ως τέτοια στην αρχή της κάθε συνόδου».
■■■
Δεν ξέρω εάν αυτή η φράση αποτελεί κάποια προειδοποίηση για την Ιερά Σύνοδο στις σχέσεις της με το Κοινοβούλιο, αλλά εκείνο που πρόσεξα είναι ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων βγήκε έξω από την ιερατική πομπή του αγιασμού και πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη για να τον ασπαστεί. Και κάτι ακόμα…
Η προσέγγιση του Κράτους με την Εκκλησία
Ξέρετε με ποιον υπουργό ο Αρχιεπίσκοπος αισθάνεται φίλος; Με τον πρώτο τη τάξει υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος όταν ήταν αρμόδιος για το ΕΣΠΑ τον είχε βοηθήσει ώστε να ξεμπλοκαριστούν δύο έργα της Εκκλησίας: το ένα αφορούσε  γηροκομείο και το άλλο μια κατασκήνωση. Υπάρχει, όπως φάνηκε, μια χημεία ανάμεσα στον υπουργό και στον Αρχιεπίσκοπο, σε τέτοιον βαθμό που ο κ. Χαρίτσης αποφάσισε να αλλάξει και την… ορολογία σε ορισμένα άρθρα του υπό αναθεώρηση Συντάγματος. Για παράδειγμα, δεν θα λέγεται «διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας», αλλά «νέα σχέση προσέγγισης Κράτους – Εκκλησίας». Διαφορά πολύ μεγάλη, έτσι;
■■■
Οι νέοι υπουργοί, αυτοί δηλαδή που μπήκαν στην κυβέρνηση τον Αύγουστο, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα υπουργικά έδρανα. Για πρώτη φορά στα υπουργικά η Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία στο παρελθόν είχε ξανακαθίσει στα υπουργικά, επί εποχές… ΠαΣοΚ.  Εξαίρεση η Κατερίνα Παπακώστα, που ξέχασε(;) και κάθισε στα έδρανα της ΝΔ, δίπλα από γαλάζιους βουλευτές.

Γιατί χαίρονταν οι Συριζαίοι

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, οι Συριζαίοι εμφανίζονταν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Ελεγαν συγκεκριμένα ότι με αυτό ο κ. Τσίπρας κέρδισε ανέλπιστο χρόνο, ότι έκανε το καθήκον του έναντι των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ, ότι θα κατευνάσει τους λεγόμενους «Μακεδονομάχους» και ότι θα πάει τις εκλογές πολύ πιο πίσω. Το μόνο μείον είναι ότι δεν θα μπορέσει σε σύντομο χρόνο να απαλλαγεί από τον Πάνο Καμμένο. Κάτι που συμφώνησαν και βουλευτές της ΝΔ, με πρώτον τον Κώστα Κουκοδήμο που προέβλεπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα ίδια δηλαδή που λέει και ο Τσίπρας. Αλλά τι τον νοιάζει τον κ. Κουκοδήμο; Δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, αφού θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης.

Ο Ανανιάδης στη Βουλή

Οι γαλάζιοι όμως πρώτη ημέρα της νέας συνόδου της Βουλής είχαν με άλλα πράγματα να ασχοληθούν. Για παράδειγμα, εάν ο ηθοποιός Ανθιμος Ανανιάδης θα είναι ή όχι υποψήφιος βουλευτής και, εάν είναι, σε ποια περιφέρεια. Εμφανίστηκε στη Βουλή φορώντας ένα μαύρο κοστούμι με άσπρο, κλειστό στον λαιμό, πουκάμισο, σαν αυτά που φορούν οι παπάδες στη Νέα Υόρκη, και είχε κουβέντες μόνο με γαλάζιους βουλευτές. Ετσι ορισμένοι υπέθεσαν ότι πιθανόν να είναι υποψήφιος βουλευτής ή ευρωβουλευτής. Κατά μια άλλη εκδοχή, ο κ. Ανανιάδης εμφανίστηκε στη Βουλή για να δει το «σκηνικό» της νέας ταινίας του. Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Ανανιάδης είχε προσφάτως επισκεφθεί το Αγιον Ορος (έτσι τουλάχιστον έλεγε) για… διαλογισμό.

Ο Σάκης και οι… Ρουβίτσες

Και αφού μπήκαμε στο κεφάλαιο ηθοποιοί (και τραγουδιστές) υποψήφιοι βουλευτές, σας μεταφέρω τους προβληματισμούς που έχουν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν βεβαία την υποψηφιότητα του Σάκη Ρουβά για την Ευρωβουλή (ή ακόμα και για τη Βουλή). Λέτε οι Ρουβίτσες να αποτελούν μια δεξαμενή ψήφων για τη ΝΔ; Ή της Κορίνας Δαμουλιάνου (από την τηλεοπτική σειρά… «Πάτερ Ημών») για τη Β’ Αθηνών (μάλλον στα δυτικά προάστια). Και έπονται και άλλοι (και άλλες).

Τόσκας και Γεροβασίλη

Εξω από την αίθουσα της Ολομέλειας με τον ανακαινισμένο εντυπωσιακό τρούλο υπήρξαν διάφορα πηγαδάκια. Ισως το πιο ενδιαφέρον ήταν αυτό (στο Εντευκτήριο Βουλευτών) του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με την νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη. «Ηταν σαν να γινόταν παράδοση-παραλαβή υπουργείου» σχολίασε κάποιος.

Δύναμη Ελληνισμού (κιτρινόμαυρη)

Στο (κοσμικό και ακριβό) bar-restaurant Balthazar αποφάσισαν να ανακοινώσουν την ίδρυση του νέου κόμματός τους με την ονομασία Δύναμη Ελληνισμού οι Τάκης Μπαλτάκος και Δημήτρης Καμμένος (που θα κινείται δεξιότερα της ΝΔ). Τα χρώματα του κόμματος θα είναι κίτρινο και μαύρο (όπως η φανέλα της… ΑΕΚ) και προτού οι συνιδρυτές αποφασίσουν πώς θα ονομάζουν το κόμμα τους επισκέφθηκαν το Φανάρι για να πάρουν την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το RG Connect18

Το 5ο ετήσιο συνέδριο του Reload Greece θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου 2018 στο Λονδίνο με 40 ομιλητές απ’ όλον τον κόσμο και θα φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Group, και επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Το εφετινό συνέδριο θα αναζητήσει πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα 400 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το EquitFund σε νεοσύστατες (startup) εταιρείες που έχουν σύνδεση με την Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.