Κώστας Μπακογιάννης: Ο Αλέξης Τσίπρας προδίδει τη γενιά μας

Οι φήμες τον θέλουν να είναι ένας από τους διεκδικητές της δημαρχίας στην Αθήνα, από τον χώρο της ΝΔ. Επιλέγει να μην προτρέξει στο αυτοδιοικητικό σλάλομ που εξελίσσεται στον δρόμο για τον θώκο της πρωτεύουσας. «Τα σκαλιά να τα ανεβαίνεις ένα-ένα, για να τα ξαναβρείς όταν κατέβεις» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο 39χρονος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Οι φήμες τον θέλουν να είναι ένας από τους διεκδικητές της δημαρχίας στην Αθήνα, από τον χώρο της ΝΔ. Επιλέγει να μην προτρέξει στο αυτοδιοικητικό σλάλομ που εξελίσσεται στον δρόμο για τον θώκο της πρωτεύουσας. «Τα σκαλιά να τα ανεβαίνεις ένα-ένα, για να τα ξαναβρείς όταν κατέβεις» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο 39χρονος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Θεωρεί ότι η Αυτοδιοίκηση είναι το γήπεδο της πραγματικής ζωής, στο οποίο έπρεπε εδώ και καιρό να δίνεται η «πολιτική μητέρα όλων των μαχών». Αναφορικά με την κεντρική πολιτική σκηνή, παρατηρεί ότι όσο το πολιτικό σύστημα κινείται σε δικό του σύμπαν, αυτονομημένο από την κοινωνία, «δεν έχω θέση σ’ αυτήν». Δεν διστάζει να πει για τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «προδίδει τη γενιά μας», σημειώνοντας ότι «δείχνει να μη θέλει καν να μπει στον κόπο» να καταργήσει τα δεδομένα παλαιοκομματικών συστημάτων… Στην ερώτηση αν θα ήθελε ο ίδιος να γίνει ο… Μακρόν της Ελλάδας, αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ήδη πολύ περισσότερους υποψήφιους μεσσίες από ό,τι της αναλογούν. Και προσθέτει: «Αφήστε να κάνει και κανείς τη λάντζα»…



Αυτές τις ημέρες το όνομά σας «παίζει» παντού –πέρα από τον γάμο σας –για το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε τον θώκο του δημάρχου Αθηναίων στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν και νωρίς ακόμη, τι απαντάτε;
«Ξέρετε, είχα έναν παππού παπά, ο οποίος πάντοτε με συμβούλευε «τα σκαλιά να τα ανεβαίνεις ένα-ένα, για να τα ξαναβρείς όταν κατέβεις». Η συζήτηση λοιπόν αυτή ούτε με αφορά ούτε με απασχολεί. Ο κόσμος με έστειλε στη θέση του περιφερειάρχη και την τιμώ κάνοντας τη δουλειά μου όσο μπορώ καλύτερα».


Με το προσωνύμιο «Εξυπνη Περιφέρεια»αναδεικνύετε τις ψηφιακές δυνατότητες κατά της γραφειοκρατίας στη Στερεά Ελλάδα. Τι λέτε σε σχόλια σχετικά με το ότι το ζήτημα δεν είναι να μπει σε ψηφιακή τάξη η καθημερινότητα σε μια Ελλάδα των κουπονιών για σίτιση αλλά να αλλάξει η μιζέρια της;
«Η γραφειοκρατία γεννά μιζέρια. Γεννά αδικίες, ανισότητες και έλλειψη ευκαιριών. Το κράτος πρέπει να αλλάξει. Ας αφήσουμε τις δικαιολογίες και τις προφάσεις. Αλλωστε κοινωνική πολιτική δεν γίνεται όταν το κράτος αποδομείται. Στη Περιφέρειά μας το παλεύουμε. Και για να μιλήσω με μόνο μερικά παραδείγματα, όλες οι υπογραφές είναι ψηφιακές, όπως και η διακίνηση εγγράφων, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια που εφάρμοσε διπλογραφικό σύστημα. Αναρτάται κάθε οικονομική συναλλαγή μας, αλλά και συνολικά ο προϋπολογισμός μας, στην ιστοσελίδα μας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οποιοσδήποτε συναλλασσόμενος με την Περιφέρεια μπορεί να δει σε τι στάδιο βρίσκεται η πληρωμή του, ενώ κάθε πολίτης μπορεί να μάθει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για οτιδήποτε έχει να κάνει με τις υπηρεσίες μας».

Εχετε σκεφθεί να συμβάλετε από την κεντρική πολιτική σκηνή;
«Οπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν έχω θέση. Τα τελευταία χρόνια το πολιτικό σύστημα έχει αυτονομηθεί από την κοινωνία και τα αληθινά της προβλήματα. Είναι σε ένα δικό του σύμπαν: αυτό της επικοινωνίας και του πολιτικού καιροσκοπισμού. Επιπλέον επιμένει να σπέρνει τη διχόνοια και το μίσος. Πολλή κόντρα για την κόντρα, πολλή λάσπη στον ανεμιστήρα. Και το χειρότερο είναι, επειδή όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, πως η χώρα σαπίζει. Εγώ πιστεύω ότι για να επιβιώσει η χώρα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με δουλειά, ενότητα και καθαρά λόγια. Η Αυτοδιοίκηση, από την άλλη, ακόμα και σήμερα, με όλες της τις παθογένειες, σου επιτρέπει να πετυχαίνεις απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ανάμεσα στην πολιτική των υποσχέσεων και της θεωρίας και την πολιτική της καθημερινότητας, η Αυτοδιοίκηση καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Είναι το γήπεδο της πραγματικής ζωής, στο οποίο έπρεπε εδώ και καιρό να δίνεται η «πολιτική μητέρα όλων των μαχών». Εδώ είναι αλλιώς. Δημιουργούμε υποδομές, συνεργαζόμαστε με όλους και προχωράμε στην επιχειρηματικότητα, την Υγεία, την Παιδεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Αυτό γίνεται από όλους μαζί, και σε αυτό, ναι, έχω θέση».


Το πολιτικόbrandnameτης οικογένειας μπορεί να είναι στις μέρες μας βαρίδι για εσάς;
«Ονομα, ξε-όνομα, όλοι είμαστε προϊόντα των επιλογών μας. Προσωπικά έχω επιλέξει να κάνω τη ζωή μου σαν να είμαι άλλος, όπως λέει και ο ποιητής. Αλλωστε, μετά από έξι χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, τολμάω να πω: Ναι, αυτός είμαι. Με τα σωστά και τα λάθη μου, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μου, τις νίκες και τις ήττες μου. Δικές μου όμως».
Αποφύγατε ήδη από την εποχή που κατεβήκατε περιφερειάρχης να προσδιορίζεται με γαλάζιο χρώμα η υποψηφιότητά σας. Είδατε το τέλος των ιδεολογιών ή συμπλέετε με την τάση της εποχής περί«ανεξάρτητων» και «υπερκομματικών»;
«Η Αυτοδιοίκηση, από τη φύση της, δημιουργεί πεδία συνεννόησης, συνεργασίας και συναίνεσης. Και γι’ αυτό πιστεύω βαθιά ότι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούν κάνουν τα κόμματα στην Αυτοδιοίκηση είναι να πάψουν να ασχολούνται μαζί της. Οι λακκούβες δεν έχουν χρώμα, όπως και τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία. Οι μεν πρέπει να κλείσουν, τα δε πρέπει να μαζευτούν.Για να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να έχεις διαμορφώσει μια συνεκτική πολιτική θεώρηση, ένα κοινωνικό αφήγημα, να ανήκεις, σε κάθε περίπτωση, σε κάποιο κόμμα».


Κάτι που δεν ισχύει στην τοπική διοίκηση;
«Στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να λύνεις προβλήματα. Τελεία και παύλα. Γι’ αυτό και πολλές φορές εκλέγονται ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί δήμαρχοι ή περιφερειάρχες. Αν κάνεις δουλειά, μένεις, αν όχι, πας σπίτι σου. Πόσω μάλλον που σήμερα το δίπολο Αριστερά – Δεξιά δεν εκφράζει τα αιτήματα και τις ανάγκες της πραγματικής ζωής. Προσπαθούμε με όρους του 19ου αιώνα να βρούμε λύσεις στα προβλήματα του 21ου. Τι να κάνουμε όμως, ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να αλλάξει και το πολιτικό σύστημα».


Θα θέλατε να γίνετε ο… Μακρόν της Ελλάδας;
«Η Ελλάδα έχει ήδη πολύ περισσότερους υποψήφιους μεσσίες από ό,τι της αναλογούν. Αφήστε να κάνει και κανείς τη λάντζα. Αλλωστε, στην πραγματική ζωή, όλοι ξέρουμε πολύ καλά πως η εποχή των μεγάλων ηγετών έχει παρέλθει.Οι ομάδες κάνουν τη διαφορά.Στον 21οαιώνα οι ιεραρχίες έχουν δώσει τη θέση τους στα δίκτυα. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα έχουμε βρει και τη συνταγή της σωτηρίας μας, και δεν θα έχουμε ανάγκη κανέναν ουρανοκατέβατο Μακρόν».


Οι συναινέσεις μπορεί να υποκρύπτουν ίδιες πολιτικές σε διαφορετικό περιτύλιγμα;
«Το περιτύλιγμα, στην ελληνική πολιτική πράξη, είναι τα ψευτοδιλήμματα, οι σκιαμαχίες, το εύκολο «εμείς ή εσείς». Και θα σας δώσω ένα πολύ απλό αντιπαράδειγμα. Στον μικρόκοσμο της Στερεάς Ελλάδας η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές ή ιδεολογικές αναφορές. Στις εθνικές εκλογές, ψηφίζουμε διαφορετικά, ανοιχτά και ανυπόκριτα, στην Αυτοδιοίκηση όμως είμαστε μπετόν. Και πάμε και ένα βήμα παραπέρα, οκτώ στις δέκα αποφάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου λαμβάνονται με αυξημένες πλειοψηφίες. Δεν κρύβουμε τις διαφωνίες μας κάτω από το χαλί. Απλώς, επιμένουμε στον διάλογο και κυρίως στην ουσία. Ξέρουμε πως επειδή διαφωνούμε δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε».


Για τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπραέχετε εκφραστεί κατά καιρούς αρνητικά αλλά όχι πολύ δηκτικά. Μπορείτε να μας πείτε κάτι που τουπιστώνετε και κάτι που του χρεώνετε;
«Προφανώς δεν είμαι τεράστιος οπαδός του κ. Τσίπρα, αν και μου είναι προσωπικά συμπαθής. Προδίδει τη γενιά μας. Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν κομίζει τίποτε καινούργιο ή διαφορετικό. Ακόμη και για να διαφωνήσουμε, πόσω μάλλον να συμφωνήσουμε. Είπαμε, και η δική μας γενιά θα κάνει λάθη. Προφανώς. Αλλά τουλάχιστον να είναι διαφορετικά από των προηγουμένων. Η δική μας γενιά μεγάλωσε με τα δεδομένα παλαιοκομματικών συστημάτων και είναι αυτή που πρέπει να τα καταργήσει. Ο κ. Τσίπρας δείχνει να μη θέλει καν να μπει στον κόπο».
«Σαν… τα προστατευόμενα ανήλικα του πολιτικού συστήματος»

Γιατί αντιδράτε στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις τοπικές εκλογές, στο πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»; Σας ενοχλεί η απλή αναλογική;

«Αφήστε εμένα και ρωτήστε κάποιον γύρω σας. Αν κληθούν οι δημότες, οι πολίτες, να ιεραρχήσουν τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, τι ποσοστό θα τοποθετούσε την εκλογική διαδικασία στα πρώτα 100; Καταλαβαίνω την ανάγκη να κάνουμε πολιτική, καταλαβαίνω την ανάγκη να κάνουμε επικοινωνία,αλλά μη μένουμε μόνο στην επιφάνεια. Η κυβέρνηση σήμερα έχει μια χρυσή ευκαιρία να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, να κάνει την υπέρβαση απελευθερώνοντας την Αυτοδιοίκηση και υιοθετώντας ευρωπαϊκές καλές πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση, εμείς εδώ είμαστε όλοι να κάνουμε τη συζήτηση. Εποικοδομητικά, παραγωγικά και ουσιαστικά. Ας μας καταθέσει με το καλό το υπουργείο την πρότασή του».
Θεωρείτε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ενίσχυση αρμοδιοτήτων με πόρους;
«Επιμένω πως αν θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας πρέπει να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, κυριαρχεί ένα αναχρονιστικό πρότυπο, ισοπεδώνοντας κάθε μορφή τοπικής εξουσίας. Ο αναπόφευκτος υδροκεφαλισμός και ο αθηνοκεντρικός χαρακτήρας της χώρας θεωρούνταν για πολλές δεκαετίες αν όχι συνώνυμα της προόδου, τουλάχιστον αναγκαία κακά στον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό. Πόσω μάλλον, όταν μέσω αυτών οι εκάστοτε κυβερνώντες ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες και να ενδυναμώσουν πελατειακές σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι πως στη χώρα μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι στην πραγματικότητα ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση».

Γιατί λέτε ότι δεν είναι «ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση»;
«Δεν είναι τοπική επειδή βρίσκεται αντιμέτωπη με «υπερτοπικά» προβλήματα. Η υπανάπτυξη, η ανεργία, η υψηλή φορολογία, η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία, η απαξίωση δημοσίων υπηρεσιών, η απουσία ίσων ευκαιριών, μαστίζουν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ανεξάρτητα από το αν κάποιος ζει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Καρπενήσι ή τη Ρόδο. Δεν είναι αυτοδιοίκηση, διότι στερείται ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Αντιμετωπιζόμαστε σαν τα προστατευόμενα ανήλικα του πολιτικού συστήματος, με άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιχορηγήσεις, αυστηρούς κανόνες, ένα ασφυκτικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, και βέβαια το μακρύ χέρι του κράτους στα συρτάρια μας».
Επομένως;
«Αυτά δεν σημαίνουν πως οι αυτοδιοικητικοί είναι αδύναμοι και ανήμποροι.Ακόμα και σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα πετυχαίνει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αποτελέσματα. Αν όμως κάνουμε μια συνολική επαναξιολόγηση των αρμοδιοτήτων, πολύ απλά, ποιος κάνει τι, πότε και γιατί, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κεντρικές επιτελικές δομές και επιχειρησιακή αποκέντρωση. Με φρέσκες ιδέες που δένουν με τις ανάγκες της εποχής και όχι τις ανάγκες της γραφειοκρατίας ή του πολιτικού συστήματος. Δεν χρειάζεται και να ανακαλύψουμε τον τροχό! Το κάνουν δεκαετίες τώρα σε όλη την Ευρώπη».
Θα λέγατε ότι πρέπει να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση ο φόρος ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ κ.ά.;
«Από το στόμα σας και στης κυβέρνησης το αφτί! Το πρώτο βήμα προς τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η πλήρης οικονομική της ανεξαρτησία. Πολύ απλά, να μάθουμε να ζούμε με αυτά που έχουμε. Το υπουργείο των Οικονομικών θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσει περίπου 3 δισ. ευρώ –και για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, το ποσό αυτό αντιστοιχεί με το σύνολο της φορολογίας των ακινήτων. Η προτεινόμενη τοπική φορολογία έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Πρώτον, η Αυτοδιοίκηση θα είναι άμεσα υπόλογη στους δημότες για την παραμικρή δαπάνη. Δεύτερον, θα ισχύει η αρχή της ανταποδοτικότητας, με τους δημότες να γνωρίζουν πως τα χρήματά τους επιστρέφουν σε αυτούς, με τη μορφή έργων ή υπηρεσιών. Κακά τα ψέματα,σε μια εποχή που η κρίση της αντιπροσώπευσης διαπερνά κάθε έκφανση του πολιτικού συστήματος, η μόνη απάντηση είναι να λειτουργήσουμε «αντισυστημικά» και να φέρουμε τη λήψη αποφάσεων όσο πιο κοντά μπορούμε στον πολίτη. Οσο αυτός αποκλείεται, νομοτελειακά θα ψηφίζει αρνητικά,ιδιαίτερα οι νέοι, για να καταδικάσει και όχι για να εμπιστευθεί ή θα απέχει, όπως πολλοί διαπιστώνουν δήθεν με έκπληξη την επομένη κάθε εκλογών».
Η επόμενη μέρα για την «αναπτυξιακή» εξυγίανση του Ασωπού

Προχωρεί η υπόθεση του Επιχειρηματικού Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων;

«Ναι! Με πάνω από 500 εγκατεστημένες μονάδες, η ευρύτερη περιοχή του Ασωπού διαθέτει τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας, η οποία την καθιστά και τον μεγαλύτερο μητροπολιτικό πόλο ανάπτυξης της μεταποίησης και της επιχειρηματικότητας σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά στη συνολική διαμόρφωση του σχεδίου απορρύπανσης, μια και θα αποκτήσουν ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στην προοπτική της εξυγίανσης του περιβαλλοντικού προβλήματος και της μεταμόρφωσης της άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης σε πρότυπη βιομηχανική πόλη, με όλες τις αναγκαίες υποδομές (όπως έργα οδικών δικτύων, οδοφωτισμού, μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, δικτύων ύδρευσης, άρδευσης και βιομηχανικού νερού, σιδηροδρομικό δίκτυο και χώρους πρασίνου, χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση)».

Υπάρχειχρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;
«Η αλήθεια είναι ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει εγκρίσεις και υπουργικές αποφάσεις σε διάφορα στάδια, οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες. Για παράδειγμα, χρειάζεται άλλη ΚΥΑ για την οριοθέτηση της Ατυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης και άλλη ΚΥΑ για την έκταση και τις υποδομές του Πάρκου. Για τον λόγο αυτόν συζητάμε με την κυβέρνηση για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να κινηθούμε στη λογική τουfast-track. Σε αυτή την προσπάθεια, οφείλω να αναφερθώ στην άριστη συνεργασία μας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε όλο αυτό το εγχείρημα, μας «άκουσε» και αποτελεί έναν σπουδαίο σύμμαχό μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Από την πλευρά μας, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να κερδίσουμε χρόνο και φυσικά το χαμένο έδαφος της απραγίας και της αδιαφορίας του παρελθόντος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.