Κέικ με βουτυρόκρεμα

Υλικά (για 2 στρογγυλές φόρμες του κέικ διαμέτρου 20 εκ.) Για το κέικ μαργαρίνη, για την επάλειψη των σκευών 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 45 γρ. άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας 2 κ.γ. μαγειρική σόδα 1 κ.γ. αλάτι 240 ml ζεστό νερό 240 ml φυτικό, νηστίσιμο γάλα ή νερό 165 ml σπορέλαιο 2 κ.σ. […]

Κέικ με βουτυρόκρεμα

Υλικά (για 2 στρογγυλές φόρμες του κέικ διαμέτρου 20 εκ.)

Για το κέικ

μαργαρίνη, για την επάλειψη των σκευών

375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

45 γρ. άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας

2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. αλάτι

240 ml ζεστό νερό

240 ml φυτικό, νηστίσιμο γάλα ή νερό

165 ml σπορέλαιο

2 κ.σ. λευκό ξίδι ή μηλόξιδο

350 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

Για τη βουτυρόκρεμα

180 ml φυτικό, νηστίσιμο γάλα

230 γρ. καστανή ζάχαρη

35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. μαργαρίνη, σε θ.δ., κομμένη σε κύβους

1/4 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

Εκτέλεση

Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και τοποθετούμε τη σχάρα μία θέση χαμηλότερα από τη μέση. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ, με διάμετρο 20 εκ., και καλύπτουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι.

Σε διαφορετικό μπολ βάζουμε το ζεστό νερό, το φυτικό γάλα, το λάδι, το ξίδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα.

Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι και να αναμειχθούν τα υλικά και όχι περισσότερο.
Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά ή έως ότου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο των κέικ. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά. Κατόπιν τα ξεφορμάρουμε στη σχάρα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Βουτυ-ρόκρεμα: Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το φυτικό γάλα μαζί με την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Απομακρύνουμε από την εστία, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος και τη βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, τη μαργαρίνη με το αλάτι, μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την κρύα κρέμα και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα σε υψηλή ταχύτητα, ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει κρεμώδες, για περίπου 5 λεπτά.

Σύνθεση: Βάζουμε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα και απλώνουμε το 1/3 της βουτυρόκρεμας στην επιφάνεια. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα, καλύπτοντας την επιφάνεια και τα πλαϊνά.\

Σερβίρισμα: Διατηρούμε το κέικ για 4-5 μέρες στο ψυγείο. Προτού σερβίρουμε, το αφήνουμε για 20 λεπτά εκτός ψυγείου.

Από την Νανά Λεοντίδου, kouzinista.wordpress.com

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version