Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν την πόλη και την ευρύτερη περιφέρεια Πειραιά.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε υποδεχόμενος τον κ. Μώραλη ότι «το λιμάνι είναι και εμπορική καρδιά» και πρέπει γίνει μια πόλη που θα είναι πρότυπο και για τους ανθρώπους που ζουν εκεί.
Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ καλή τη στάση που κράτησε ο Δήμος, «διότι είναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει κι αν ο καθένας το αντιμετωπίζει με τη λογική να φύγουν από την αυλή μου κι ας πάνε όπου άλλου, δεν βγάζεις άκρη έτσι».
«Συμφωνώ απόλυτα», είπε ο κ. Μώραλης, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «πρέπει να μοιράσουμε τα βάρη και να μην ξεχνάμε ότι η καταγωγή των περισσότερων εξ ημών είναι προσφυγική, έχουμε ρίζες και έχουμε και βιώματα ως Έλληνες».
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μώραλης επισήμανε τη θετική στάση που ήδη έχει ο Δήμος για το προσφυγικό, είπε ότι θα συνδράμει όπως και οι άλλοι δήμοι, ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν.
Ο κ. Μώραλης είπε στον πρωθυπουργό ότι εάν κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα άλλα λιμάνια της χώρας ως υποδοχείς προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην μπλοκάρει ο Πειραιάς και το Λεκανοπέδιο, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που το άκουσε με θετική διάθεση ο κ. Τσίπρας.
Επιπλέον, όπως είπε, συζήτησαν για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, θέμα το οποίο, παρά τις διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, ανέφεραν -όπως είπε- ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά με οφέλη για την πόλη.
Ειδικότερα ο δήμαρχος Πειραιά, μετά τη συνάντηση, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «…τοποθετηθήκαμε θετικά παρά τους όποιους προβληματισμούς σε σχέση με τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό, αλλά και στη χρήση του λιμανιού, που ούτως ή αλλιώς γίνεται όλο αυτό το διάστημα για την άφιξη των προσφύγων και των μεταναστών. Άρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή. Βεβαίως έθεσα στον Πρωθυπουργό, αυτό που έθεσα και στους αρμόδιους υπουργούς ότι θα πρέπει, αν έχουμε κακή εξέλιξη στο θέμα των βόρειων συνόρων μας, να χρησιμοποιηθούν και τα άλλα λιμάνια της χώρας μας για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην μπλοκάρει ο Πειραιάς αλλά και το Λεκανοπέδιο.»
Για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ανέφερε ότι «όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και παρά τις όποιες διαφορετικές θέσεις. Ο Πρωθυπουργός είχε την άποψη ότι η πόλη θα έχει οφέλη, κάτι το οποίο είναι και δική μου άποψη. Ανεξάρτητα της διαφορετικής άποψης που έχουμε σε σχέση με τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, διότι είμαστε μια Δημοτική Αρχή η οποία ήταν υπέρ της εμπλοκής ιδιωτών, αλλά όχι υπέρ της πώλησης των μετοχών, πιστεύω ότι τελικά μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα για την πόλη.»
Ο κ. Μώραλης πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμη για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα και μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν την πόλη του Πειραιά, κυρίως σε σχέση με τα οικονομικά του Δήμου.
«Ο Πειραιάς κατά τη γνώμη μου -και αυτό έθεσα στον Πρωθυπουργό- μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό άξονα ανάπτυξης όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τη χώρα, με βάση τη λειτουργία του λιμανιού, τον τουρισμό, καθώς είναι βασική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας, με βάση τον πολιτισμό του και με βάση μιας σειράς άλλων παραμέτρων, όπως τα μεγάλα έργα, τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου και της αξιοποίησης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, με τελικό στόχο τη βελτίωση ποιότητας της ζωής των δημοτών» υπογράμμισε ο δήμαρχος Πειραιά.
Ο κ. Μώραλης αναφερόμενος στην πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού είπε ότι είναι μια μαύρη μέρα όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τον Πειραιά, καθώς ένας εκ του πληρώματος είναι Πειραιώτης.
«Αυτά είναι τα δύσκολα», είπε ο πρωθυπουργός, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε για τον θάνατο του συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου υυποπλοίαρχου Κωνσταντίνου Πανανά:«Είναι μια κακή ημέρα, όπως ανέφερα και στον Πρωθυπουργό, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τον Πειραιά. Είχαμε την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού. Ένας εκ του πληρώματος, ο Κωνσταντίνος Πανανάς, ήταν Πειραιώτης. Μετά τον Βλαχάκο που ήταν Πειραιώτης και έπεσε στα Ίμια, έχουμε έναν ακόμη Πειραιώτη θύμα, αυτή τη φορά σε ένα τραγικό δυστύχημα. Είναι μια “μαύρη” ημέρα για τη χώρα και τον Πειραιά. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς».
