Πρόσθετο Πρωτόκολλο αντιμετώπισης τζιχαντιστών υπέγραψε η Ελλάδα

Το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της τρομοκρατίας σχετικά με τους λεγόμενους ξένους μαχητές υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας σήμερα, Τετάρτη, ο πρέσβυς Στέλιος Περράκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland.

Πρόσθετο Πρωτόκολλο αντιμετώπισης τζιχαντιστών υπέγραψε η Ελλάδα
Το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της τρομοκρατίας σχετικά με τους λεγόμενους ξένους μαχητές υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας σήμερα, Τετάρτη, ο πρέσβυς Στέλιος Περράκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκε παρουσία της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπροέδρου στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ιωαννέτας Καββαδία, καθώς και μελών της, Ευάγγελου Μειμαράκη, Ντόρας Μπακογιάννη, Έλενας Ράπτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γεώργιου Μαυρωτά.

Σκοπός του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου είναι να διευκολύνει την ταχεία, συντονισμένη και αποτελεσματική εφαρμογή ορισμένων πτυχών απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τους ξένους τρομοκράτες μαχητές -και κυρίως των πτυχών που σχετίζονται με την αποτροπή και τη δίωξη των αναχωρήσεων ξένων τρομοκρατών μαχητών- να προωθήσει μια κοινή αντίληψη και αντιμετώπιση όσον αφορά τα αδικήματα που συνδέονται με ξένους τρομοκράτες μαχητές, να διευκολύνει γενικότερα τις έρευνες και τη δίωξη πράξεων προπαρασκευαστικού χαρακτήρα που ενδέχεται να οδηγήσουν στη διάπραξη τρομοκρατικών εγκλημάτων και να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία μέσω της ενισχυμένης ανταλλαγής πληροφοριών.

Βενιζέλος: Πλωτά κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και κατανομής

Τη στήριξη του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Την Τετάρτη, στο Στρασβούργο, μετά την υπογραφή από τον μόνιμο αντιπρόσωπο κ. Περράκη και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Γιάκλαντ της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στο πρόσθετο πρωτόκολλο της σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε τη στήριξη του κ. Γιάκλαντ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με κεντρικό ζήτημα την οργάνωση κέντρων ταυτοποίησης (hot spots) πριν την είσοδο τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ακόμη και πλωτών κέντρων, με σεβασμό πάντοτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης σε υπό εξέλιξη πρωτοβουλίες του κ. Γιάκλαντ που μπορούν να συμβάλουν, έστω έμμεσα, στην αντιμετώπιση της εστίας του προβλήματος που είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία και η έως τώρα αδυναμία επίτευξης πολιτικής λύσης.

Ο κ. Γιάκλαντ έδειξε να έχει σαφή εικόνα της κατάστασης που υπάρχει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και του εξαιρετικά δυσανάλογου φορτίου που σηκώνει λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι η θέση του κ. Βενιζέλου για τα πλωτά hot spot, ήταν η ακόλουθη: «Eνώπιον του κινδύνου να αποβληθεί η χώρα από τη Συνθήκη Σέγκεν, να προτείνουμε τα πλωτά κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και κατανομής. Σε πλοία μισθωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ελλιμενισμένα στις τουρκικές ακτές, που μεταφέρουν τους πρόσφυγες που ταυτοποιούνται στους λιμένες της Ευρώπης και δεν τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα στο πρόβλημα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version