Ρούχα, κοσμήματα και πολιτικές ομιλίες της Μάργκαρετ Θάτσερ βγάζει στο σφυρί στις 15 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο ο οίκος Christie’s. Πρόκειται για μια δημοπρασία που, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, επιβεβαιώνει ότι η «σιδηρά κυρία» που κυβέρνησε τη Βρετανία από το 1979 έως το 1990 ήταν μια… ιέρεια του στυλ.
Με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη γέννηση της Θάτσερ (η λαίδη απεβίωσε τον Απρίλιο του 2013) οι Christie’s θα δημοπρατήσουν «περίπου 350 προσωπικά και ιστορικά αντικείμενα που είχε στην κατοχή της». Ρούχα φυσικά, αλλά και τις φημισμένες τσάντες χειρός που κρατούσε και από τις οποίες έβγαζε συχνά μικρά σημειώματα «με αποτέλεσμα να κόβει κρύος ιδρώτας τους υπουργούς που τύχαινε να βρίσκονταν την ώρα εκείνη μπροστά της», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Ζαν-Φιλίπ Λουί στη γαλλική «Les Echos».
Οι ενδυματολογικές επιλογές της Θάτσερ ήταν χαρακτηριστικές και δημιούργησαν μόδα, δεν ήταν όμως ακριβές. Την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας φορούσε ένα λινό φόρεμα χρώματος τιρκουάζ. Αργότερα, ως πρωθυπουργός, «δόξασε» τα ταγιέρ με υφάσματα λινά κρεπ και με χρωματική προτίμηση στις αποχρώσεις του μπλε.
Θα δημοπρατηθούν και κοσμήματα της Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά και ορισμένα εμβληματικά κομμάτια, όπως η βαλίτσα από κόκκινο δέρμα που χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει εμπιστευτικά έγγραφα – συνηθίζετο τότε από τους βρετανούς πρωθυπουργούς. Η βαλίτσα αυτή αναμένεται να πιάσει από 3.000 έως 5.000 στερλίνες, δηλαδή από 4.200 έως 7.000 ευρώ.
Στη λονδρέζικη δημοπρασία θα πωληθούν περί τα 150 ιστορικά κομμάτια που ανήκαν στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, ενώ περί τα 200 κομμάτια θα πωληθούν μέσω του Διαδικτύου. Μεταξύ άλλων, θα πωληθεί το νυφικό της «σιδηράς κυρίας», που εκτιμάται ότι θα πιάσει τα 21.000 ευρώ, όπως και ιστορικοί λόγοι που εκφώνησε και επίσης ένα αγαλματίδιο που αναπαριστά έναν αετό, δώρο που της είχε χαρίσει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Τα ακριβότερα κομμάτια που θα διατεθούν προς δημοπράτηση είναι, βεβαίως, τα κοσμήματα της Θάτσερ με προεξάρχον ένα περιδέραιο Chaumet με σμαράγδια και διαμάντια, που εκτιμάται στα 250.000 ευρώ.
Δυστυχώς θα απογοητευθούν όσοι υποθέσουν ότι η οικογένεια της Θάτσερ αποφάσισε να δημοπρατήσει προσωπικά της αντικείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. Διότι τα χρήματα από τη δημοπρασία θα τα μοιραστούν τα παιδιά και τα εγγόνια της εμβληματικότερης και πλέον αναγνωρίσιμης διεθνώς βρετανίδας πρωθυπουργού του 20ού αιώνα, μετά από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Όπως γράφει η εφημερίδα, οι κληρονόμοι της λαίδης επιχείρησαν να διαθέσουν τα υπάρχοντά της στο Albert Museum του Λονδίνου, όμως το μουσείο αρνήθηκε να τα εκθέσει. Έτσι, αποφάσισαν να τα βγάλουν στο σφυρί.
