Οι προσδοκίες ανέβασαν την αγορά

Η αντίδραση της αγοράς όπως αποτυπώθηκε στην άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι προσδοκίες ανέβασαν την αγορά
Η αντίδραση της αγοράς όπως αποτυπώθηκε στην άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (+17% από τα χαμηλά στις 21 Απριλίου) και στη μερική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί 300 μ.β. στο 10,59%) δεικνύει ότι οι προσδοκίες άρσης του αδιεξόδου με στόχο μια προκαταρκτική / ενδιάμεση συμφωνία τις επόμενες ημέρες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της που θα μπορούσε να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου έχουν αυξηθεί, αν οι κίνδυνοι παραμένουν στο τραπέζι.
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους αλλά και υποβολή πολυνομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες αλλά και η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ενίσχυσαν τις μετοχές καθώς θεωρήθηκε ότι η βούληση της χώρας να προχωρήσει σε συμβιβασμό έχει αυξηθεί.
Η δήλωση επίσης μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ πως «η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας αν υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα με τους πιστωτές» ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα.
Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η ύπαρξη ακόμη και μιας ενδιάμεσης και όχι τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή συνθήκη για την ΕΚΤ προκειμένου να αυξήσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια. Ωστόσο η ΕΚΤ θα μπορούσε να συναινέσει στην εκταμίευση ενός ποσού το οποίο απλά θα είναι ικανό ώστε η χώρα να μην αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της.
Πάντως, αν τελικά τα πράγματα οδηγηθούν στη λύση του δημοψηφίσματος, η Nomura εκτιμά ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θα ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό σηματοδοτεί τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Αλλά ένα δημοψήφισμα θα είναι αρνητικό για το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα καθώς θα καθορίσει το επενδυτικό κλίμα.
Αναθεώρηση δεικτών


Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε τις εξής αλλαγές κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση της σύνθεσής της: στον γενικό δείκτη προστίθενται η Τράπεζα Κύπρου (86% συντελεστής στάθμισης), η Ελ.Τεχ. Ανεμος (30% στάθμιση), οι Ευρωσύμβουλοι (64% στάθμιση) και η Πετρόπουλος (28% στάθμιση), ενώ διαγράφονται η Attica Bank, η Ιντρακάτ, η Ελτον και ο Δρομέας. Επιπλέον θα υπάρξουν αλλαγές στον συντελεστή στάθμισης των Eurobank (65% από 56%), FG Europe (23% από 28%), Ιατρικό Αθηνών (29% από 32%) και Terna Energy (38% από 32%).


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΗSBC
Επενδυτικές ευκαιρίες

Συστάσεις αγοράς με τον χαρακτηρισμό «επενδυτικές ευκαιρίες» εξέδωσε η HSBC για τις Folli Follie, Jumbo και ΟΠΑΠ δίδοντας τιμές-στόχους για τις μετοχές τους τα 36,5 ευρώ, τα 14 ευρώ και τα 12,3 ευρώ αντίστοιχα καθώς, όπως εκτιμά, διαπραγματεύονται με έκπτωση 40%-50% σε σχέση με την Ευρώπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version