Το κατασκευαστικό έργο του αγωγού ΤΑΡ θα ξεκινήσει το 2016 και θα εξελιχθεί μέσα στην επόμενη τριετία, με στόχο τα τέλη του 2019 να γίνουν οι πρώτες δοκιμές, ώστε το 2020 να τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Αυτό τόνισε ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων τουΤΑΡκ. Μάικλ Χόφμαν, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, από το βήμα του AthensEnergyForum2015.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ως σήμερα έχουν γίνει 127 προσαρμογές όδευσης του αγωγού, ώστε «να καλυφθούν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Τα οικόπεδα προς διαπραγμάτευση ανέρχονται σε 350 και όπως τόνισε «οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν στην ώρα τους». Ο αριθμός των ιδιοκτητών γης και οι χρήστες υπολογίζονται σε περίπου 55.000. Όπως επεσήμανε, ήδη έχουν κλείσει οι πρώτες συμφωνίες με ιδιοκτήτες για τη διέλευση του αγωγού.
Στήριξη του έργου και «πολυδιάστατη πολιτική»
Ο κ. Χόφμαν αναφέρθηκε στη σημασία του αγωγού για τη χώρα μας και δήλωσε ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη του έργου. Όπως υπογράμμισε, ο αγωγός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, τόσο μόνιμες όσο και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, και θα φέρει έσοδα στη χώρα, ενώ θα θέσει την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Σπουδών κ. Μάθιου Μπράιζα σχολιάζοντας από την πλευρά του τις αναφορές του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη όσον αφορά την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι ένα βήμα πίσω στον Νότιο Διάδρομο και να επιστρέψετε στο μονοπωλιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα να πληρώνετε ακριβότερα το φυσικό αέριο από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης». Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος από τη στήριξη της κυβέρνησης στον TAP.
Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, τονίζοντας ότι θέλει να προσελκύσει όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί στην περιοχή της, με στόχο να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη και να έχει διαπραγματευτική ισχύ έναντι της Gazprom. Παράλληλα, σημείωσε ο ίδιος, η Άγκυρα διατηρεί άριστες σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν, γι’ αυτό δεν θέλει να «σκοτώσει» τον Νότιο Διάδρομο (θα διασχίζει 4.000 χλμ. και θα φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη).
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ποσειδών ΑΕ κ. Έλιο Ρουτζέρι επεσήμανε ότι στόχος είναι ο αγωγός IGB(Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας) να βρίσκεται εν λειτουργία το 2018. Όσο για τον ευρύτερο διασυνδετήριο αγωγό µεταξύΤουρκίας,ΕλλάδαςκαιΙταλίας, τον ITGI, τόνισε ότι δεν έχει πεθάνει και παραμένει μία εναλλακτική επιλογή. Για τον EastMed (διάδρομος φυσικού αερίου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας) ανέφερε ότι σύντομα θα ανατεθεί η μελέτη για την όδευση του αγωγού και το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή του.
