Ανοιχτή πίτα με ξινομυζήθρα, μέλι και αχλάδι

Ετοιμάζω ένα ελαφρύ σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, 1½ ποτήρι ζάχαρη σε 11/4 ποτήρι νερό, για 8 λεπτά. Καθαρίζω και κόβω στα δύο 5 αχλάδια (κοντούλες) και τα ζεματίζω για 4-5 λεπτά στο σιρόπι, ώσπου να μαλακώσουν.

Χτυπάω στο μίξερ 160 γρ. βούτυρο, σε θ.δ., μαζί με 80 γρ. ζάχαρη, ώσπου το μείγμα να ασπρίσει. Ρίχνω σιγά σιγά, σε συνεχή ροή, 80 γρ. μέλι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και στη συνέχεια, ένα ένα, 3 αβγά. Αφού κι αυτά ενσωματωθούν στο μείγμα, προσθέτω 50 γρ. αλεύρι. Περνάω 200 γρ. ξινομυζήθρα από μια σήτα για να διαλυθούν οι σβόλοι και την προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά.

Βουτυρώνω μια ταρτιέρα και τοποθετώ τα αχλάδια.Προσθέτω το μείγμα και πασπαλίζω με 50 γρ. καρύδια, χονδροσπασμένα στο multi. Ψήνω στον φούρνο, στους 180°C, για 30-35 λεπτά (υλικά για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 18-20 εκ.).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.