Για την εξαιρετική _και εφέτος_ ελληνική παρουσία στο προσεχές κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου (6 -16 Φεβρουαρίου) έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές. Σε όλα σχεδόν τα διεθνή προγράμματα προβάλλονται ελληνικές ταινίες, κορωνίδα των οποίων φυσικά, το «Μικρό ψάρι», τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη που συμμετέχει εντός διαγωνισμού διεκδικώντας την Χρυσή Αρκτο.
Η Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο πρωταγωνίστρια ελληνικών παραγωγών αλλά και ξένων. Η ταινία «Τα δυο πρόσωπα του Ιανουαρίου» («The two faces of January») που γυρίστηκε σε περιοχές της χώρας μας αλλά και στην Κωνσταντινούπολη θα παιχθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Βερολίνου, μέρος των Berlinale Special Galas.
Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ, η ταινία, ένα ψυχολογικό δράμα αστυνομικού περιεχομένου διαδραματίζεται στην Αθήνα και την Κρήτη της δεκαετίας του 1960: παρακολουθεί την δράση ενός ζευγαριού Αμερικανών (Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ) που υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για αναψυχή, αν και στην πραγματικότητα ο άντρας προσπαθεί να διαφύγει γιατί καταζητείται στην χώρα του για απάτες. Πολλά θα αλλάξουν από την στιγμή που στην ιστορία μπλέκει ένα τρίτο πρόσωπο (Οσκαρ Αϊζακ), επίσης υπόπτων διασυνδέσεων. Γυρίσματα της ταινίας που θα παιχτεί μέσα στο 2014 στη χώρα μας από την Seven Films έγιναν στην Κνωσό μετά από έγκριση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αλλά και σε περιοχές της Πλάκας. Αργότερα η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τα άλλα, εν τάχει θυμίζω ότι η νέα ταινία του Θανάση Καρανικόλα «Στο σπίτι» συμμετέχει στο πρόγραμμα Φόρουμ, στο Πανόραμα προβάλλεται η ταινία «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, στο επίσημο τμήμα ταινιών μικρού μήκους συμμετέχει η «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, στο τμήμα 14plus του προγράμματος Generation συμμετέχει η μικρού μήκους ταινία «Προαύλιο»της Ρηνιώς Δραγασάκη και η μεγάλου μήκους συμπαραγωγή Τουρκίας- Γερμανίας- Ολλανδίας -Ελλάδας, «Blue Wave» των Ζεϊνέπ Νατντάκ και Μερβέ Καγιάν και στο 11o Berlinale Co-Production Market το «Χρόνια πολλά» του Χρίστου Γεωργίου και «Ο γιός της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου.
Επίσης στην Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου (Market) του εφετινού Φεστιβάλ θα προβληθούν οι ταινίες «Το δέντρο και η κούνια» της Μαρίας Ντούζα και «Η 10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου. Στο εν λόγω τμήμα παρευρίσκονται 455 εκθέτες, 8.098 επαγγελματίες από 94 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των 1.691 διεθνών αγοραστών, όπου γίνονται προβολές 816 ταινιών. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς συναντήσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας για αγοραστές, πωλητές, παραγωγούς, διανομείς και χρηματοδότες, καθώς και εκπροσώπους της τηλεόρασης παγκοσμίως.
