Για το αήττητο οι Πειραιώτες με τον «πρωτάρη» Ζαρντίμ

Ο Ολυμπιακός κατεβαίνει στο ΟΑΚΑ για τον αποψινό αγώνα απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του Παναθηναϊκό με τον αέρα της διαφοράς των 16 βαθμών από τους Πράσινους και των 10 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν.

Για το αήττητο οι Πειραιώτες με τον «πρωτάρη» Ζαρντίμ
Ποιος θα επικρατήσει στο αποψινό (ΟΑΚΑ, 19.30) 107ο ποδοσφαιρικό ντέρμπι «αιωνίων»; Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός που προέρχεται από ένα δύσκολο ξεκίνημα γεμάτο προβλήματα αλλά φαίνεται να ανακάμπτει μετά την πρόσληψη του Αργεντινού κ. Χουάν Ραμόν Ρότσα ή ο προπορευόμενος στη βαθμολογία και σχεδόν βέβαιος (από τον Νοέμβριο) πρωταθλητής Ολυμπιακός του πρωτάρη στα ελληνικά γήπεδα Πορτογάλου κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ; Εστω κι αν οι 16 βαθμοί που χωρίζουν τις δύο ομάδες στo τρέχον πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας δεν συνιστούν (ως είθισται) ντέρμπι τίτλου, το πάθος, ο φανατισμός και η δίψα για νίκη παραμένουν άσβεστα στις τάξεις των Πρασίνων και των Ερυθρολεύκων που, ο καθένας για τους λόγους του, αλλά πρωτίστως αμφότεροι για το γόητρο, «καίγονται» για να επικρατήσουν στην απόλυτη ελληνική μονομαχία.

Ο Ολυμπιακός κατεβαίνει στο ΟΑΚΑ για τον αποψινό αγώνα απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του Παναθηναϊκό με τον αέρα της διαφοράς των 16 βαθμών από τους Πράσινους και των 10 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» αυτό μπορεί να είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί θα αγωνισθεί χωρίς βαθμολογικό άγχος. Κακό διότι εύκολα οι παίκτες του μπορεί να υποτιμήσουν τον αντίπαλο.

Κατά μία άποψη, ο Ολυμπιακός χάσει – κερδίσει θα φύγει «νικητής» από το ΟΑΚΑ. Και αυτό γιατί θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά ασφαλείας, ενώ θα έχει παίξει εκτός έδρας όλα τα λεγόμενα παραδοσιακά ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρη. Αν κάτι κινδυνεύει να χάσει στο ντέρμπι με τους Πράσινους, αυτό είναι το αήττητο του πρωταθλήματος και το γόητρο του πρωτοπόρου. Αν κερδίσουν οι Ερυθρόλευκοι απλώς θα… κλείσουν για λίγο καιρό τα στόματα εκείνων που αμφισβητούν την αγωνιστική ανωτερότητά τους, όπως τους ζήτησε ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Αν ηττηθούν θα πρέπει να περιμένουν τον β’ γύρο για να διεκδικήσουν το απολεσθέν γόητρο.
Σε ανάλογο κλίμα έγινε και το περυσινό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με γκολ του Αμπντούν και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού απάντησαν με φωτιές και καπνογόνα. Τις πληγές εκείνου του αγώνα που διεκόπη πληρώνουν ακόμη οι Πράσινοι, που, εκτός των άλλων, τους αφαιρέθηκαν 2 βαθμοί από το εφετινό πρωτάθλημα.
Από το υπάρχον δυναμικό του Ολυμπιακού στην αρχική ενδεκάδα του περυσινού ντέρμπι στο ΟΑΚΑ συμμετείχαν οι Μανιάτης, Μοντέστο, Χολέμπας και Αμπντούν. Από τον πάγκο είχαν παρακολουθήσει το ματς οι Κάρολ, Ιμπαγάσα, Φέισα, Τζιμπούρ, Φουστέρ και Παπάζογλου.
Τις δικές του εξετάσεις θα δώσει ο πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ, καθώς αυτό είναι το πρώτο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αν κερδίσει θα καταξιωθεί στις καρδιές των ερυθρόλευκων οπαδών. Αν χάσει τον περιμένει η αμφισβήτηση (και δη συγκριτικά με τον προκάτοχό του κ. Ερνέστο Βαλβέρδε). Οι επιλογές που έχει είναι πολλές. Εύκολα μπορεί να παρατάξει δύο ισοδύναμες ενδεκάδες. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα νίκησε κατά κράτος τον συνάδελφό του κ. Γιώργο Δώνη στον τομέα της τακτικής, έστω και αν οι Ερυθρόλευκοι περιορίστηκαν στην ισοπαλία (1-1). Αλλο όμως ΠΑΟΚ και άλλο Παναθηναϊκός. Τα ντέρμπι με τους Πράσινους αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Ολυμπιακού.
Καλή η τακτική, αλλά τα ντέρμπι κρίνονται κυρίως από τις προσωπικότητες. Ο Ολυμπιακός έχει σε διαβολική φόρμα τον Τζαμέλ Αμπντούν. Από την ημέρα που ανανέωσε το συμβόλαιό του ο αλγερινός επιθετικός… πετάει στο γήπεδο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μαρινάκης είναι τόσο ενθουσιασμένος με το παράδειγμά του ώστε έδωσε εντολή για επιπλέον οικονομική επιβράβευση!
Πρώτο ντέρμπι με τη φανέλα του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναθηναϊκό αναμένεται να παίξουν οι Κώστας Μανωλάς και Δημήτρης Σιόβας. Το ταλέντο δεν τους λείπει. Το ντέρμπι χρειάζεται όμως και τσαγανό. Από την απόδοση των δύο κεντρικών αμυντικών εξαρτάται η αμυντική ισορροπία των Ερυθρολεύκων.
Ο Ραφίκ Τζιμπούρ ή ο Κώστας Μήτρογλου θα παίξει στην κορυφή της επίθεσης; Και οι δύο έχουν παράδοση καλών εμφανίσεων εναντίον του ΠΑΟ. Ο Τζιμπούρ έχει και έναν επιπλέον λόγο να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ντέρμπι, όπως επίσης ο Χοσέ Χολέμπας και ο Βασίλης Τοροσίδης. Και οι τρεις μπορούν να πείσουν με την απόδοσή τους τον πρόεδρο της πειραϊκής ΠΑΕ ότι αξίζουν ένα καλύτερο συμβόλαιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version