Θα βλάψει ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος;

Πολλά λέγονται για ένα νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο ο οποίος θα καταστήσει την Ελλάδα «προτεκτοράτο» της Τρόικα

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πολλά λέγονται για ένα νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο ο οποίος θα καταστήσει την Ελλάδα «προτεκτοράτο» της Τρόικα.

Σημειώνουμε ότι ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ο οποίος μετονομάσθηκε (για να μην τρομάζει!) σε Διεθνή Οικονομική Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1898. Μεταξύ άλλων, η Δ.Ο.Ε.η οποία ήλεγχε τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, είχε καταλυτικό λόγο στις προσλήψεις, απολύσεις και προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπό αυτή την έννοια, η Δ.Ο.Ε. λειτουργούσε ως «κράτος εν κράτει» και επομένως περιόριζε στο μέγιστο βαθμό την εθνική μας κυριαρχία. Μετά από πολλές δεκαετίες, ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος δήλωσε το 1951 στη Βουλή των Ελλήνων ότι ο Δ.Ο.Ε. «θεωρείται κατηργημένος».Ο Δ.Ο.Ε. καταργήθηκε με νόμο και τυπικά το 1978.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς της οικονομικής ιστορίας (όπως για παράδειγμα τον Νικόλαο Σοϊλεντάκη), η Δ.Ο.Ε. ωφέλησε τα οικονομικά της Ελλάδας καθώς βοήθησε την εθνική οικονομία να εξυγιανθεί.

Εμείς συνεισφέρουμε στο όλο θέμα με την εξής χρήσιμη παρατήρηση: Χρησιμοποιώντας μακροχρόνια στοιχεία της βάσης δεδομένων των καθηγητών Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff από το 1913 μέχρι σήμερα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια κατά την οποία η Δ.Ο.Ε. είχε λόγο στα ελληνικά θέματα, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας υπερέβη τις δυνατότητες του κατά 16% ετησίως (σύμφωνα με τη διάμεσο τιμή) την ίδια περίοδο κατά την οποία η Δυτική Ευρώπη μόλις και παρήγαγε ετησίως στο ύψος των δυνατοτήτων της!

Η επίδοση της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή ειδικά αν αναλογισθεί κανείς ότι μεσολάβησαν δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι! Από το 1952 και μετά (οπότε και καταργήθηκε η Δ.Ο.Ε.) το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας κινήθηκε σε ετήσια βάση 3% κάτω από τις δυνατότητες του (σύμφωνα με τη διάμεσο τιμή) περίοδο κατά την οποία το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Δυτικής Ευρώπης υπερέβη τις δυνατότητες του κατά 2% ετησίως. Ποιος φοβάται λοιπόν τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο;

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, στο University of Liverpool

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version