Ησυχες μέρες του Γιώργου στον Αγιο Δομίνικο

Στον Αγιο Δομίνικο το Σοσιαλιστικό Κόμμα ονομάζεται Επαναστατικό Κόμμα και είναι ενεργόμέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και ευελπιστεί να έρθει στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές. Ο πρόεδρός του κ. Μιγκέλ ΒάργκαςΜαρτονάδο προσκάλεσε τον πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΠαΣοΚ και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο και να τον στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές, συγκαλώντας στην εξωτική χώρα αυτή της Καραϊβικής τη χειμερινή σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ησυχες μέρες του Γιώργου στον Αγιο Δομίνικο

Στον Αγιο Δομίνικο το Σοσιαλιστικό Κόμμα ονομάζεται Επαναστατικό Κόμμα και είναι ενεργόμέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και ευελπιστεί να έρθει στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές. Ο πρόεδρός του κ. Μιγκέλ ΒάργκαςΜαρτονάδο προσκάλεσε τον πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΠαΣοΚ και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο και να τον στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές, συγκαλώντας στην εξωτική χώρα αυτή της Καραϊβικής τη χειμερινή σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στον Αγιο Δομίνικο υπάρχει ελληνική κοινότητα, αποτελούμενη από 50 άτομα, με πρόεδρο έναν… Ιταλό, τον κ. Φορεστιέρι, ο οποίος μετέτρεψε την κατοικία του στο κέντρο της πόλης σε αρχαιολογικό μουσείο, με εκθέματα από αντίγραφα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο και επισκέπτονται, όπως λέει, περί τους 1.000 πιτσιρικάδες δομινικανούς τον μήνα. Το μουσείο αυτό και την ελληνική κοινότητα δεν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός. Την επίσκεψη έκανε αντ΄ αυτού ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης, ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό στο μακρινό του ταξίδι στην Καραϊβική.

Περίπου 8.650 χιλιόμετρα μακριά από τις γκρίνιες για την οικονομική πολιτική και τα κυβερνητικά προβλήματα θέλησε προφανώς να βρεθεί για τρεις ημέρες ο Πρωθυπουργός, στο εξωτικό νησί Ισπανιόλα, όπου η Δομινικανή Δημοκρατία καταλαμβάνει τα δύο τρίτα από το ανατολικό του τμήμα. Με μια non stop πτήση διάρκειας 12 ωρών με το δικινητήριο πρωθυπουργικό Gulfstream, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο Σάντο Ντομίνγκο, στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου Χίλτον, μπροστά από την παραλία με τα θερμά νερά από τα ρεύματα των Αντιλών, ανάμεσα σε λατινοαμερικανούς, αφροαμερικανούς, αφρικανούς και ασιάτες Σοσιαλιστές, ή όπως εκεί τους αποκαλούν «επαναστάτες», οι οποίοι και του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Σάλσα, σάμπα και ρούμι
Ως και παραδοσιακό συγκρότημα που έπαιξε αυθεντική σάλσα και σάμπα μουσική του έφεραν στο κέντρο «Μερέγκε Γκαγκά» (κοντά στο Χίλτον) για να τον ευχαριστήσουν που τους «έβαλε όλους στο παιχνίδι», όπως είπαν, αφού οι απόψεις, οι εισηγήσεις και οι προτάσεις τους για την κλιματική αλλαγή, την οικονομία και τον αφοπλισμό, θα συμπεριληφθούν σε ενιαίο κείμενο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα κατατεθεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Το ρούμι στο «Μερέγκε Γκαγκά» έρρεε άφθονο, όπως και το τοπικό κοκτέιλ μαμαχουάνα (από βότανα, ρούμι, μέλι και κρασί), πλην όμως ο κ. Παπανδρέου, πιστός στις συνήθειές του, περιορίστηκε στο πράσινο τσάι. Δεν θέλησε καν να συνοδεύσει ορισμένους λατινοαμερικανούς και αφρικανούς συνέδρους που ήρθαν στο κέφι και σηκώθηκαν να χορέψουν σάμπα. Εμεινε στη θέση του συνομιλώντας με τους διπλανούς του στο τραπέζι.

Η εκπροσώπηση πάντως ήταν χαμηλού επιπέδoυ. Αν και επισήμως τα ονόματα όσων συμμετείχαν δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, από κάποιον κατάλογο ομιλητών που «διέρρευσε» έγινε γνωστό ποιοι και πόσοι παρέστησαν, όπως η κυρία Νούζα Χεκρούνι από το Μαρόκο, η κυρία Πόρσια Σίμπσον από την Τζαμάικα, ο Παλαιστίνιος κ. Ναμπίλ Σαάθ , ο κ. Κουαουτέμοκ Κάρντενας από το Μεξικό, ο κ. Αλεξάντερ Τομόβ από τη Βουλγαρία και άλλοι οι οποίοι για πρώτη φορά βρέθηκαν όλοι μαζί και προφανώς ξόδεψαν ένα σωρό χρήματα για να πάνε στην Καραϊβική και να ανταλλάξουν γνώμες για την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση και τον αφοπλισμό.

Δώδεκα ώρες πτήσης στο σύγχρονο Gulfstream πέρασαν μάλλον γρήγορα για τον Πρωθυπουργό, αφού, πέραν του λευκού λάπτοπ που δεν το αποχωρίστηκε στη διάρκεια της πτήσης, είχε συντροφιά και τον νεαρό Ανδρέα Γ. Παπανδρέου , που μόλις απολύθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις και έκανε το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι του δίπλα στον Πρωθυπουργό πατέρα του: «Το ντεμπούτο του στην πολιτική;» αναρωτήθηκαν κάποιοι, αφού ο νεαρός πήρε μέρος σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο κ. Παπανδρέου με τους λατινοαμερικανούς Σοσιαλιστές ηγέτες.

«Η κρίση που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα δεν είναι μια απλή οικονομική κρίση·είναι κρίση οικολογική, ενεργειακή, ακόμα και δημοκρατικών θεσμών», είπε ο κ. Παπανδρέου σε άψογα ισπανικά στους συνέδρους, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από χώρες όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονταν για πολλά χρόνια στον «γύψο». Αλλωστε, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα, η Χιλή, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Δομινικανή Δημοκρατία είχαν δικτατορία περίπου την ίδια περίοδο: «Μας ενώνουν κοινοί αγώνες ενάντια στη χούντα» επεσήμανε και οι σύνεδροι τον χειροκρότησαν παρατεταμένα.

Καλά, θα πείτε, ένας νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός με ανοιχτά μέτωπα στην Ελλάδα, με τις Βρυξέλλες να καραδοκούν για την ελληνική οικονομία, με το Ασφαλιστικό μόλις να ανοίγει, με τους υφυπουργούς να μην έχουν πάρει ακόμα τις αρμοδιότητές τους, με γκρίνιες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για συντονισμό του κυβερνητικού έργου, σηκώνεται και φεύγει στην Καραϊβική;

Η υπόσχεση του προέδρου
Η πίεση, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος , για να συμμετάσχει ειδικά σε αυτή τη σύνοδο ήταν μεγάλη, αφού θα ήταν η πρώτη φορά που θα προέδρευε ως Πρωθυπουργός: «Αλλωστε, δεν υπήρξαν και πολλοί πρόεδροι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που να ήταν και Πρωθυπουργοί, και επιπλέον τους το είχε υποσχεθεί πολύ πιο πριν από τις εκλογές» , συμπλήρωσε.

Στο εξωτικό νησί της Καραϊβικής βρέθηκε και η κυρία Πετρούλα Ντελεδήμου, άρτι αφιχθείσα από τη Στοκχόλμη (από κάποιο άλλο συνέδριο των Σοσιαλιστών), η οποία μετείχε στις εργασίες στο Σάντο Ντομίνγκο με την ιδιότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας, καταθέτοντας προτάσεις για τον αφοπλισμό, όπως και απόψεις σε σχέση με το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διεθνή οικονομική κρίση και το αντίστροφο. Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής βρίσκεται στην πρωτοπορία για την προώθηση των αλλαγών στην οικονομία και στους δημοκρατικούς θεσμούς, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και αύριο, όπως τόνισε στους Λατινοαμερικανούς, θα πράξει το ίδιο και στην Κοπεγχάγη και αργότερα στη Σύνοδο του G20, παρεμβαίνοντας σε θέματα οικονομικής κρίσης.

Τις περισσότερες ώρες του στην Καραϊβική ο κ. Παπανδρέου τις πέρασε, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του, στο ξενοδοχείο· πότε μελετώντας, πότε γράφοντας στο λάπτοπ, στέλνοντας στο Μαξίμου και κάποια e-mail, ή παρακολουθώντας τις ομιλίες όλων των συνέδρων, κρατώντας μάλιστα και σημειώσεις. Επειδή υψηλή εκπροσώπηση δεν υπήρξε, η πλειονότητα των ομιλητών περιορίστηκε στα τοπικά οικονομικά προβλήματα. Αυτό όμως δεν φάνηκε καθόλου να απασχολεί τον Πρωθυπουργό.

Εξαγωγή ελληνικής τεχνογνωσίας στην Αϊτή
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟσημαντικές συναντήσεις που είχε στον Αγιο Δομίνικο ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτή με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αϊτής Βίκτορ Μπενουά. Ο τελευταίος έσπευσε να δηλώσει φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής του κ. Παπανδρέου και όπως του είπε εμπιστευτικά είχε αγωνία για τις εκλογές στην Ελλάδα, τόσο που ξενύχτησε όλο το βράδυ μπροστά από την τηλεόρασή του για να βεβαιωθεί ότι το ΠαΣοΚ προηγείται με 10 μονάδες έναντι της ΝΔ. Ο σοσιαλιστής ηγέτης της Αϊτής ζήτησε, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, το ελληνικό know how για την εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση, για το πώς μπορεί να εντάξει στο πολιτικό σύστημα της Αϊτής τη συμμετοχική δημοκρατία, τη δημόσια διαβούλευση και τους κανόνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα άλλα μέλη της αποστολής, η κυρία Πωλίνα Λάμψα, με αρμοδιότητα τις σχέσεις του ΠαΣοΚ με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, και ο εξ απορρήτων του κ. Παπανδρέου κ. Ν. Ζιώγας βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αξιοθέατα της χώρας, όπως το Αρχαιολογικό και Ανθρωπολογικό Μουσείο των Δομινικανών και τον εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Αγίου Δομινίκου.

Ο Αγιος Δομίνικος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι Σοσιαλιστές Επαναστάτες προσβλέπουν σε νίκη αυτή τη φορά στις εκλογές, αν και η Κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει χειριστεί ευνοϊκά τις διεθνείς επενδύσεις και μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της βρίσκεται υπό τον έλεγχο ξένων εταιρειών, κυρίως αμερικανικών. Η Δομινικανή Δημοκρατία πάντως παρουσιάζει μεγαλύτερο βαθμό ανάπτυξης από την όμορή της Αϊτή, αλλά έχει υψηλά ποσοστά φτώχειας: 2.000 δολάρια ο μέσος ετήσιος μισθός, ανεργία περίπου στο 17%, καθώς και ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version