Ο χρυσοθήρας Μπολτ και άλλα (τέως) είδωλα…

Ευφορία στην πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, στους ιθύνοντες του ΣΕΓΑΣ αλλά και στους φιλάθλους του στίβου προκάλεσε- και ευλόγωςη επιβεβαίωση της έλευσης του Γιουσέιν Μπολτ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου ο σούπερμαν των σπριντ να συμμετάσχει στον τελικό των γκραν πρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (ΙΑΑF) που θα γίνει στο Καυτανζόγλειο στάδιο το Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου. «Τελικά ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών θα έρθει για να τον θαυμάσει η νεολαία της Θεσσαλονίκης.

Ευφορία στην πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, στους ιθύνοντες του ΣΕΓΑΣ αλλά και στους φιλάθλους του στίβου προκάλεσε- και ευλόγωςη επιβεβαίωση της έλευσης του Γιουσέιν Μπολτ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου ο σούπερμαν των σπριντ να συμμετάσχει στον τελικό των γκραν πρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (ΙΑΑF) που θα γίνει στο Καυτανζόγλειο στάδιο το Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου.

«Τελικά ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών θα έρθει για να τον θαυμάσει η νεολαία της Θεσσαλονίκης.Ελπίζω ότι κατά την άφιξή του, πριν από τη διοργάνωση, θα μπορέσει να επισκεφθεί ορισμένα σχολείαγια να υπογράψει αυτόγραφα και να τον δούνε τα παιδιά διά ζώσης» έσπευσε να δηλώσει περιχαρής ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης . Μάλιστα, ο θεσσαλονικιός υφυπουργός αναμένεται να συνοδέψει τον Μπολτ την Παρασκευή 11/9 που ο τζαμαϊκανός υπεραθλητής προγραμματίζεται να μεταβεί σε σχολείο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φωτογραφηθεί και να μιλήσει στους μαθητές, που την ημέρα εκείνη θα έχουν την τελετή του αγιασμού για την καινούργια σχολική χρονιά.

Ωραία όλα αυτά και πράγματι είναι επιτυχία των διοργανωτών του «World Αthletics Final» της Θεσσαλονίκης το ότι εξασφάλισαν τη συμμετοχή του Μπολτ, ο οποίος θα τρέξει στην κούρσα των 200 μ., προσελκύοντας σίγουρα πολύ κόσμο που θα θέλει να δει από κοντά τον άνθρωπο-φαινόμενο του παγκόσμιου αθλητισμού.

Αυτό που δεν (μας) είπαν- τουλάχιστον επισήμως- είναι το ποσόν της αμοιβής του Μπολτ για να έρθει και να συμμετάσχει σε μία κούρσα στον τελικό της Θεσσαλονίκης. Κατά πληροφορίες ο τζαμαϊκανός ολυμπιονίκης, παγκόσμιος ρέκορντμαν και πρωταθλητής των 100 μ. και 200 μ., θα πάρει ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 250.000 δολάρια, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι η αμοιβή του φτάνει τις 500.000 δολάρια. Παρεμπιπτόντως, για 500.000 δολάρια γράφτηκε ότι θα τρέξει ο Μπολτ στο τελευταίο μίτινγκ για φέτος στην Νταεγού της Ν. Κορέας (25/9). Οχι κι άσχημα.

Ενδεικτικά, υπενθυμίζω, ότι μόνο τον περασμένο μήνα ο χρυσοθήρας πλέον Μπολτ εισέπραξε 200.000 δολάρια ως πριμ από την ΙΑΑF για τα δύο παγκόσμια ρεκόρ (9.58 στα 100 μ. και 19.19 στα 200 μ.) που πέτυχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Εκτοτε έτρεξε (με το αζημίωτο φυσικά, καθότι το μίνιμουμ της συμμετοχής του πρέπει να είναι τα 250.000 δολάρια) στα μίτινγκ της Ζυρίχης (28/8) και των Βρυξελλών (4/9), ενώ έπονται η Θεσσαλονίκη, η Σανγκάη (20/9) και η Νταεγού (25/9).

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα σχετικά με τον «μεγαλύτερο αθλητή όλων των εποχών» για το οποίο πολλοί αποφεύγουν να μιλήσουν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ακόμη και ανάμεσα σε εκείνους που θα σπεύσουν στο Καυτανζόγλειο για να θαυμάσουν τον αχτύπητο Μπολτ δεν θα είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται: τα εξωπραγματικά ρεκόρ του Τζαμαϊκανού είναι αποτέλεσμα ενός από τη φύση προικισμένου ταλέντου και της σκληρής προπόνησής του ή υπεισέρχεται και η βιοχημική και φαρμακευτική ενίσχυση; Το βέβαιο είναι ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως οι επιδόσεις του Μπολτ τείνουν να υπερβούν- αν δεν τα έχουν ξεπεράσει κιόλας- τα ανθρώπινα όρια!

Από την άλλη, υπάρχουν οι θιασώτες του περιβόητου αποφθέγματος του Χρήστου Τζέκου ότι «ντοπαρισμένος είναι μόνο εκείνος που πιάνεται ντοπαρισμένος» . Φυσικά! Και η Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς δεν πιάστηκε ποτέ ντοπαρισμένη. Την κάρφωσαν και ομολόγησε στην ανάκριση και μετά στο δικαστήριο που την έστειλε φυλακή! Αλλά ας μην πάμε μακριά, αφού έχουμε την ημέτερη (στιβική εν προκειμένω) μαύρη λίστα… Ινδάλματα δεν ήταν το άπιαστο δίδυμο των… φτεροπόδαρων Κώστα Κεντέρη- Κατερίνας Θάνου που στις ένδοξες ημέρες τους κατατρόπωναν τους σπρίντερ της μαύρης φυλής; Ωσπου ήρθε η αποκαθήλωση με εκείνο το θλιβερό τροχαίο-«μαϊμού» στο αντιντόπινγκ θρίλερ της 12ης Αυγούστου 2004. Είδωλα δεν ήταν ακόμη οι… λεοντόκαρδες ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά, Αθανασία Τσουμελέκα και οι πρωταθλητές Τάσος Γκούσης,Δημήτρης Ρέγας που παραμονές των Ολυμπιακών του Πεκίνου βρώμισαν το όνομά τους στην μπόχα της ντόπας και στιγματίστηκαν στα μάτια και στην καρδιά των νέων παιδιών που τους είχαν πρότυπα; Ας κρατάμε λοιπόν και κάποια «πισινή» για τα εξωγήινα κατορθώματα του κάθε… άπιαστου υπεραθλητή!

ΥΓ.: Ο,τι και να σημαίνει αυτό για τη μεγάλη τζαμαϊκανή σχολή των… άπιαστων σπρίντερ, τελικά οι τέσσερις ( Μπλέικ,Αντερσον,Φόδεργκιλ,Σπενς – αθωώθηκε η Μπρουκς ) εκ των πέντε που κόπηκαν από την αποστολή στο Παγκόσμιο του Βερολίνου παραδέχτηκαν ότι έκαναν χρήση ντόπινγκ και πλέον περιμένουν την τιμωρία τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.