Με βαθμολογία 4,7 (στα 10) και με ανοιχτή την οικονομική πληγή που προκαλούν τα κρούσματα διαφθοράς παγκοσμίως, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 57η θέση, ανάμεσα στη Λιθουανία και στις Σεϊχέλλες, στον εφετινό κατάλογο για τον δείκτη αντίληψης διαφθοράς που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς κ. Κ.

Μπακούρης, συνεπικουρούμενος από τονδικηγόρο κ. Αρη Συγγρό. Στη σχετική λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται 180 χώρες, η Ελλάδα παρουσιάζει ανεπαίσθητη ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς ένας και μόνο βαθμός ανόδου θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακός: θα αντιπροσώπευε αύξηση εισροής κεφαλαίων κατά 0,5% του ΑΕΠ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στη χώρα, αλλά και ενίσχυση ως και 4% του μέσου εισοδήματος.

Η κατάσταση που σκιαγραφεί η μέτρηση, βάσει έξι διαφορετικών μελετών, κατατάσσει τη χώρα μας στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και φυσικά στον «πάτο» των 15 πιο προηγμένων χωρών. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η Τουρκία, με αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, έχει φθάσει στο σημείο να βαθμολογείται με 4,6. Στις πλέον αξιοζήλευτες χώρες με εθνική σημαία τη διαφάνεια συγκαταλέγονται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Σιγκαπούρη, ενώ χώρες που αφήνουν τη διαφθορά να «ανθήσει» είναι η Αϊτή, το Ιράκ, η Μιανμάρ και η Σομαλία. Την ίδια στιγμή πάντως δεν είναι λίγες και εκείνες που οπισθοδρομούν, όπως η Φινλανδία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, καθώς και άλλες που βελτιώνονται εντυπωσιακά, όπως η Αλβανία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα και, βεβαίως, η Τουρκία.

Σε αναζήτηση των εστιών διαφθοράς, η μη κυβερνητική οργάνωση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημόσια διοίκηση, κρίνοντας ότι «η καλύτερη,αποτελεσματικότερη και δικαιότερη δημόσια διοίκηση καθώς και η απόλυτη εφαρμογή των νόμων πρέπει σταθερά να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και τη σταθερή διεκδίκηση της κοινωνίας».