Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε την Δευτέρα ότι οι πολιτικοί ηγέτες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για ψυχραιμία, ενίσχυση της ασφάλειας και εθνική ενότητα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι.

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι παραιτήθηκε το Σάββατο εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του και κατηγορώντας το Ιράν και τον σύμμαχό του στον Λίβανο, την οργάνωση Χεζμπολάχ, ότι πυροδοτούν εντάσεις στον αραβικό κόσμο.

Την Κυριακή, πηγές που πρόσκεινται στο προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσαν ότι ο Μισέλ Αούν δεν θα αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση του πρωθυπουργού μέχρι ο τελευταίος να επιστρέψει στη χώρα για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.

Ο Χαρίρι μετέβη την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία και χθες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, από άγνωστη τοποθεσία, επικαλούμενος κυρίως φόβους για τη ζωή του.

Δεν υπάρχει κάποιος προφανής διάδοχός του και με το να αρνείται να αποδεχτεί άμεσα την παραίτησή του, ο πρόεδρος φαίνεται να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο αυτό.