Λέγεται Σουζάνα Ντίαθ, είναι 42 ετών και θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE). Η πολιτικός από την Ανδαλουσία, προπύργιο του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος του Φελίπε Γκονζάλες, θεωρείται πιο διαλλακτική από τον πρώην ηγέτη του κόμματος Πέντρο Σάντσεθ, που θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός της στις εσωκομματικές εκλογές του Μαϊου για την ηγεσία του PSOE.
Δυναμική κόρη υδραυλικού με αριστερές περγαμηνές αλλά και διάθεση για «έντιμους συμβιβασμούς» επ’ ωφελεία της ισπανικής οικονομίας, η Ντίαθ αναμένεται ότι θα είναι, αν εκλεγεί όντως στην ηγεσία, πιο συναινετική από τον Σάντσεθ.
Αν επικρατήσει ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να κάνει πιο εύκολα συμφωνίες με την κυβέρνηση του δεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόϊ, όπως γράφει η El Pais. Το Σοσιαλιστικό κόμμα γνώρισε μεγάλη εκλογική ήττα τον Ιούνιο του 2016, αλλά διαθέτει αρκετές έδρες στη Βουλή για να κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβερνητικής μειοψηφίας του Ραχόϊ, ενώ θα παίξει οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο στο αν θα περάσουν ή, θα απορριφθούν μεταρρυθμίσεις προς το πιο φιλελεύθερο στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρω-ζώνης.
Από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του PSOE τον ερχόμενο μήνα μπορεί να εξαρτηθεί αν ο Ραχόϊ θα ολοκληρώσει την θητεία του, γιατί αν οι Σοσιαλιστές δεν ψηφίσουν τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει θα ρίξουν μοιραία την κυβέρνηση, οδηγώντας πάλι την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Φαίνεται πως η Ντίαθ, φρέσκο και ικανό πρόσωπο, όπως λέγεται ευρέως, έχει ρεύμα, και την στήριξη από βαριά ονόματα του κόμματος, από τους πρώην ηγέτες και πρωθυπουργούς Γκονζάλες και Θαπατέρο. Όσοι ξέρουν τα εσωτερικά των Σοσιαλιστών, ενός κόμματος με ιστορία 138 ετών στην Ισπανία, την περιγράφουν ως μία δυναμική πολιτικό που αντιτίθεται εξ ιδεολογίας στις πιο νέο-φιλελεύθερες πολιτικές της Δεξιάς, αλλά θα κάνει συμβιβασμούς εκεί που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η σταθερή ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, «εχέγγυο για ευημερία των πιο ευάλωτων τάξεων», όπως λέει η ίδια.

Η Ντίαθ φέρεται να είναι πιο κοντά στην παλιά φρουρά των Σοσιαλιστών, και δηλώνει ευρωπαϊστρια στη μακρά παράδοση της Σοσιαλδημοκρατίας, σε μία εποχή που το κίνημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς των Podemos έχει κερδίσει μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων του PSOE με την αντι-συστημική ρητορική του.

Αλλο πλεονέκτημά της; Διαθέτει την «πολύτιμη πολιτική εμπειρία από την Ανδαλουσία», όπως λέει η ίδια, για την μεγαλύτερη και την πολυπληθέστερη από τις ισπανικές Περιφέρειες, με 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, όπου η τοπική κυβέρνηση ελέγχεται εδώ και 35 χρόνια από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Η περιοχή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, με την γενική ανεργία να έχει σπάσει εθνικό ρεκόρ, φτάνοντας στο 34%, και την νεανική να ξεπερνάει επισήμως το 60%.
Η Ντίαθ θα αναμετρηθεί με τον 44χρονο Σάντσεθ, τον οποίον τον παρουσιάζει σαν περίπου «τελειωμένο» το στρατόπεδό της, επειδή έχει θητεύσει ως ηγέτης «και ό,τι είχε να δώσει το έδωσε», λένε άνθρωποί της στην El Pais. Θυμίζοντας ότι δεν κατόρθωσε να νικήσει την Δεξιά σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι.
Τρίτος υποψήφιος σε αυτή την εσωκομματική κούρσα θα είναι ο πρώην ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, ο 58χρονος Βάσκος Πάτσι Λόπεθ, που θεωρείται όμως το αουτσάϊντερ.