Συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται να επιθυμεί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας.

Επισήμως, όμως, ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ την Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, πως ο Ομπάμα απέρριψε μια πρόταση να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος προτιμά να συναντηθεί ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Ερντογάν.

Αν και οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τον Νοέμβριο και μίλησαν τηλεφωνικά τον Φεβρουάριο, αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον είναι δυσαρεστημένη για την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν κατά κούρδων ανταρτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες και για να προετοιμάσει το έδαφος για μία πιθανή συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν, αναφέρουν στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet ανώνυμες πηγές, σημειώνοντας ότι η συνάντηση θεωρείται πιθανή.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συνοδεύσει τον τούρκο πρόεδρο στο ταξίδι του έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν θα παραστεί στα εγκαίνια τεμένους και πολιτισμικού κέντρου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να ήθελε να βρίσκεται στα εγκαίνια και ο Ομπάμα, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί.

Ξένοι ηγέτες -ανάμεσά τους και ο Ερντογάν- θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια (NSS), που πρόκειται να διεξαχθεί στις ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου.